Honoris Causa UdL

 Descarregar Pdf

Josep Vallverdú

Data d'investidura: 18 de març de 2004
Padrí: Miquel Pueyo i París, doctor en Filologia Catalana i Graduat Social
Honoris Causa UdL - Josep Vallverdú

Josep Vallverdú (Lleida, 1923) ha alternat la docència amb la traducció, l'assaig i la narrativa. Llicenciat en filologia clàssica. Autor d'una prolífica i diversificada obra, és especialment conegut per les narracions destinades als lectors més joves, per les quals ha aconseguit el màxim reconeixement.

Destaquen amb nombroses edicions: Trampa sota les aigües (premi Joaquim Ruyra, 1963), Rovelló (premi Folch i Torres, 1968 i premi de la CCEI, 1970), En Roc drapaire (premi Folch i Torres, 1970) o L'Alcalde Ferrovell (premi de la Generalitat a la millor obra juvenil, 1981). L'any 1995 l'Editorial La Galera va iniciar la publicació de la "Biblioteca Vallverdú", amb les obres completes per a joves. Ha traduït obres de Chesterton, Elliot, Graham Greene, Jean Piaget, Jack London, Martin Luther King, Stevenson, Oscar Wilde, entre d'altres.

Part de la seva obra ha estat traduïda al basc, a l'espanyol, al francès, a l'italià i al rus. Ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990) i amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2000). Ha estat President d'Honor del Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana. És Soci d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.