1 de febrer de 2013

Descarregar pdf

La Càtedra d'Estudis Asiàtics de la UdL ja projecta el seu primer Màster

. L'objectiu a mig termini és oferir un grau universitari sobre aquestes cultures
audio
Càtedra d'Estudis Asiàtics / Universitat de Lleida UdL
[+] AMPLIAR IMATGEEl rector ha presidit l'acte institucional de presentació / FOTO: UdL
baixcorva
La Càtedra d'Estudis Asiàtics (CEA) de la Universitat de Lleida projecta posar en marxa el primer Màster en Estudis Xinesos al curs 2014-2015. Estarà destinat a l'alumnat xinès d'espanyol i a hispanòfons que estudien mandarí. Així s'ha anunciat durant la presentació institucional d'aquesta càtedra, patrocinada pel Banco Santander i dirigida pel catedràtic de Fonètica del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, Joan Julià-Muné. El projecte més ambiciós, a mig termini, és impartir un Grau en Estudis Asiàtics/Xinesos.

De cara a la primavera de l'any vinent també està previst un curs de protocol i cultura de negocis a l'Àsia. En aquest sentit, el rector ha explicat que un dels objectius de la CEA és "contribuir a la millora de les relacions comercials i de l'emprenedoria per promoure l'activitat econòmica en l'àrea d'influència de la UdL". Roberto Fernández també ha destacat la importància d'aquesta nova càtedra en la "internacionalització de la docència i la recerca" de la Universitat de Lleida. De la seua banda, Julià-Muné ha apuntat que, en el futur, la UdL vol estendre la Càtedra d'Estudis Asiàtics a les cultures coreana, japonesa i índia.

Entre les iniciatives més immediates de la CEA hi ha l'activació d'un curs pilot de llengua russa -que començarà al març- i un altre intensiu de traducció, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, a partir del proper octubre. La Càtedra també preveu ampliar l'oferta de cursos de llengua xinesa i potenciar els intercanvis entre el professorat i l'alumnat. L'activitat docent es complementarà amb un ampli cicle de conferències anual a l'entorn de la literatura, la filosofia, l'economia, la política i la història del continent asiàtic. Quant a recerca, els projectes se centraran en fonologia i lexicologia.

La presentació de la Càtedra d'Estudis Asiàtics de la UdL ha comptat amb el director de la Fundació Institut Confuci de Barcelona, Joaquín Beltrán, i la professora de Llengua i Cultura Xineses de la Universitat Complutense de Madrid Consuelo Marco, que ha pronunciat una conferència sobre Els estudis de xinès a Espanya, més enllà de Bolonya. Marco ha insistit que la universitat espanyola "arriba tard" a fixar-se en aquest país emergent i que "ha de reaccionar per posar-se a l'alçada dels Estats Units i altres països europeus".

Els cursos i seminaris introductoris a la llengua estàndard (mandarí o putonghuà) i a la cultura de la República Popular de la Xina han comptat amb uns 750 matriculats en el període 1995-2012. Actualment, una vintena d'alumnes d'entre 15 i 60 anys segueixen cursos de llengua xinesa inicial i avançat a la UdL.  El catedràtic Julià-Muné ha explicat que el més difícil d'aquest idioma és "la pronunciació, la sintaxi i l'escriptura", mentre que l'estructura sil·làbica i la morfologia són més senzilles.



Més informació

NOTÍCIES RELACIONADES

noticia 12 de desembre de 2012
La UdL crea una Càtedra sobre Estudis Asiàtics