17 de desembre de 2007

Descarregar pdf

Un libre reivindica la necessitat d'estudiar i preservar el paisatge històric



[+] AMPLIAR PORTADA. Estudiar i gestionar el paisatge històric medieval. Jordi Bolòs La necessitat d'estudiar i preservar el patrimoni històric no només per transmetre aquest coneixement a futures generacions, sinó per potenciar una visió "més ecologista i sostenible" del paisatge, és una de les reivindicacions que es plantegen en el darrer llibre editat pel Servei de Publicacions de la Universitat de Lleida. Es tracta del IV volum de la col·lecció Territori i Paisatge a l'Edat Mitjana, coodinat pel professor d'Història Medieval de la UdL, Jordi Bolòs i que du per títol: Estudiar i gestionar el paisatge històric medieval . En ell s'alerta del perill que suposa la destrucció del patrimoni històric i de la necessitat d'evitar-ho amb estudis planificats i sistematizats dels paisatges pretèrits, tal i com s'està fent en altres països euroipeus veïns.

Segons l'editor "els historiadors han de fer també una aportació pel que fa a la conservació del paisatge i han de veure els estudis del paisatge com una manera de fer història". Bolós insisteix en aquesta necessitat, no només pel valor purament històric del paisatge del passat, sinó per poder gestionar millor el territori actual, evitar la destrucció indiscriminada del paisatge pretèrit i poder potenciar així, aquelles realitats que tenen un interès històric i turístic.

El llibre, que recull algunes de les ponències presentades a les Jornades d'Història Medieval celebrades a Almenar i Lleida el 2001 sobre l'ús de l'aigua, així com diversos treballs d'investigació de la Universitat de Lleida, se centra en subratllar la importància dels estudis d'història del paisatge en vista a la gestió del territori. "En un moment com l'actual -segons es diu en el pròleg- en què s'estan produint un gran nombre de transformacions (noves carreteres, canalitzacions, abandonament de pobles, reparcel·lació de terreny agrícola) i en què al mateix temps creix la consciència per valorar i conservar el nostre patrimoni, la realització d'un acurat estudi del paisatge històric és una necessitat "urgent i indiscutible que han d'assumir tots aquells que volen gestionar el territori".

MÉS INFORMACIÓ


Arqueologia del paisatge de Catalunya (Blog de Jordi Bolós)
Edicions de la Universitat de Lleida. Territori i societat a l'Edat Mitjana IV.
       Història, arqueologia, documentació. Estudiar i gestionar el paisatge històric medieval. Jordi Bolòs

NOTÍCIES RELACIONADES 

noticia 10 de desembre de 2007
Un equip de l'ETSEA elabora el Catàleg del Paisatge de les Terres de Lleida

noticia 6 d'abril de 2006
La Universitat de Lleida participa en l’elaboració del Catàleg del Paisatge de la Plana de Lleida

print enrera pujar