17 de gener de 2011

Descarregar pdf

El Centre d'Investigació d'Energia Aplicada de la UdL, a ple rendiment
 
. El rector inaugura la segona fase de l'edifici, que ja acull una cinquantena de científics  
audio
Ampliació de l'edifici del CREA de la Universitat de Lleida [+] AMPLIAR IMATGELes autoritats, a la planta pilot del CREA
La Universitat de Lleida (UdL) ha inaugurat aquest divendres l'ampliació del Centre d'Investigació d'Energia Aplicada (CREA), al campus de Cappont. L'edifici, que va començar a funcionar l'any 2004, combina els laboratoris de recerca amb altres per a usos docents del Grau en Enginyeria de l'Edificació i el Grau en Enginyeria Industrial de l'Escola Politècnica Superior de la UdL.

El CREA acull una cinquantena d'investigadors, una desena dels quals són estrangers. Alguns provenen de països tan llunyans com Nova Zelanda, Indonèsia, l'Índia o Egipte. Tots ells fan recerca sobre l'estalvi d'energia o la possibilitat d'emmagatzemar fred i calor, entre altres àmbits. En aquest sentit, el rector de la UdL, Joan Viñas, ha destacat que la importància de la captació de talent, ja que el centre realitza "una investigació puntera per donar innovació a les empreses" locals i internacionals.

Les obres, amb un pressupost que frega els 1.100.000€ més 188.000€ per a equipament, han abastat una superfície d'actuació de 800 metres quadrats. La primera fase de l'edifici, d'aproximadament uns 2.200 m2, es va executar entre el març de 2002 i l'abril de 2004, amb un pressupost global de 3'4 milions d'euros.

. Grups de recerca

Al CREA treballen ja més de 50 docents i investigadors, principalment de dos grups de recerca: el d'Energies Aplicades (GREA) i el d'Energia pel Medi Ambient i Agrometeorologia, que tenen en marxa projectes amb una quinzena d'empreses privades com ara Nufri, Abengoa, Gas Natural, Soltec, Sofos Solar, Iaso o Ediltec.

Al CREA treballen ja més de 50 docents i investigadors, principalment de dos grups de recerca: el d'Energies Aplicades (GREA) i el d'Energia pel Medi Ambient i Agrometeorologia
El Grup de Recerca en Energies Aplicades (GREA) -dirigit per la professora Lluïsa Cabeza- desenvolupa la seua activitat en dos línies principals: l'emmagatzematge d'energia tèrmica i l'optimització energètica, que inclou tant els edificis com els mecanismes i accionaments mecànics. Així el grup investiga sobre aplicacions dels materials de canvi de fase (PCM), materials utilitzats per l'emmagatzematge d'energia tèrmica en format de calor latent, energies renovables com la solar o l'aplicació amb altres tipus d'aquestes energies com la geotèrmica o l'eòlica.

Mentre, el Grup de Recerca en Energia pel Medi Ambient i Agrometeorologia - dirigit pel professor Joan Ignasi Rosell- se centra en les aplicacions de l'energia solar en l'àmbit d'un consum diversificat de les fonts d'energies alternatives, la determinació de les necessitats hídriques dels cultius, i l'estudi de la dinàmica dels nitrats en sistemes agrícoles de regadiu, en què l'objectiu principal és establir recomanacions de fertilitzant nitrogenat.