18 de juny de 2008

Descarregar pdf

Vilars recupera el fossat i restaura la façana i l'accés a la porta nord


. La fortalesa podrà admirar-se des de 28 metres d'alçada el proper diumenge

La fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca, construïda al segle VII abans de la nostra era, podrà contemplar-se des de 28 metres d'alçada el proper diumenge 22 de juny. Es tracta d'una nova edició de la Jornada de Portes Obertes que organitza el Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida, l'Ajuntament d'Arbeca i l'Associació Amics de Vilars per presentar la darrera campanya arqueològica que ha permès buidar i condicionar el fossat, d'una banda, i restaurar la façana septentrional i l'accés fortificat a la porta nord, de l'altra.

Des de les 10.30h fins a les 14.00h, els visitants que s'apropin diumenge al jaciment podran admirar la fortalesa des de la plataforma elevada instal·lada per a l'ocasió, mentre que les visites guiades seran d'11 a 12.30h. Ambdós activitats, gratuïtes, permetran descobrir els treballs que s'hi han desenvolupat des de l'octubre passat fins ara i que han estat subvencionats pel Departament de Treball (81.882 euros) i el Ministeri de Cultura (500.000 euros).

Durant 8 mesos, un equip format per una vintena de persones entre arqueòlegs, paletes i peons, ha extret 27.000 m3 de terra en una superífice de més de 6.000 m2, amb l'ajut d'excavadores i camions, la qual cosa ha permès recuperar el gran fossat inundable de la fortalesa que es construí entre finals del segle V i la primera meitat del IV a.C., moment del seu màxim i darrer esplendor.

El fossat, que reforçava espectacularment les defenses anteriors, encerclava completament la fortalesa amb l'excepció d'una petita part reservada com a lloc de pas davant de la Porta nord sobre la qual es construí l'accés fortificat. Precisament aquest accés, així com la façana septentrional de la fortalesa s'han pogut restaurar en la campanya d'enguany que també ha tingut el suport de l'IEI i les direccions generals de Patrimoni Cultural i Recerca.

Els Vilars constitueix un conjunt arqueològic excepcional únic en el panorama peninsular i europeu de la Primera Edat del Ferro i la cultura ibèrica per la sofisticació de les seues defenses, equiparables a fortificacions que, a partir del segle V a.C., comencen a proliferar en el món grec i el món púnic a causa del desenvolupament de nou armament i de noves formes de combatre i de defensar.

Segons el director de les excavacions, el catedràtic de Prehistòria de la UdL, Emili Junyent: "la fortalesa d'Arbeca és un punt de referència obligat per analitzar l'arquitectura militar i la guerra ibèrica i per calibrar la seua originalitat i complexitat".



MÉS INFORMACIÓ


NOTÍCIES RELACIONADES

noticia 18 de juny de 2007
Recuperada la porta nord de la fortalesa ibèrica dels Vilars



fletxa-gris MÉS INFORMACIÓ

Fortalesa dels Vilars d'Arbeca
Associació Amics de Vilars