19 de març de 2010

Descarregar pdf

ETSEA inaugura la xiloteca pública més gran de Catalunya i una de les més importants de l'Estat

 
. Compta amb 700 tipus de fustes procedents de tots els continents 
audio
Xiloteca de la Universitat de Lleida
Algunes de les fustes
El Laboratori de fusta de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) allotja la xiloteca pública més gran de Catalunya i una de les cinc més importants de l'Estat. Avui, dia del patró de fusters i ebenistes, s'ha inaugurat aquesta "biblioteca" que va començar a formar-se, ara fa quinze anys, mercès a una donació dels familiars de l'arquitecte modernista i assagista lleidatà Joan Bergós (1894-1974) que tenia una col·lecció amb 300 mostres diferents.

Adquisions a empreses, intercanvis amb altres xiloteques del món, i aportacions de professorat i alumnat de l'ETSEA han fet créixer, any rera any, la Xiloteca Joan Bergós de la UdL que actualment compta amb 700 tipus de fustes procedents de tots els continents (palissandre, eben, caoba etc), tot i que estigui especialitzada en les de la zona mediterrània.

Antonio Villasante, responsable de xiloteca i professor del departament d'Enginyeria Agroforestal de la UdL, ha explicat que la consulta de les mostres està oberta a qualsevol persona interessada que sol·liciti cita prèvia. Tot i que els usuaris més nombrosos seran estudiants i personal docent i investigador, Villasante ha donat altres exemples de la utilitat de la xiloteca més enllà d'estudis i recerques que tenen a veure amb intervencions i rehabilitacions arquitectòniques, la datació de restes arqueològiques i obres d'art, el control del tràfic de fustes protegides o la identificació de falsificacions.

Del fons en destaca les procedents de la col·lecció Bergós "ja que en ser d'inicis del segle XX, actualment són molt difícils d'aconseguir perquè la major part han passat a estar protegides" o les que procedeixen de Filipines.

La varietat de fustes d'aquest fons és molt gran, afegeix, n'hi ha de diferents colors (vermell, groc, verd, blau), de diferents textures, tramats i resistència. Tant ell, com la directora de l'ETSEA, Rosa Teira, i el vicerector de Política Científica i Tecnològica, Ramon Canela, han mostrat la seua satisfacció per la posada en marxa de la xiloteca i han agraït a la família Bergós la seua generosa dona.

 

Inauguració de la xiloteca de la UdL
Inauguració de la xiloteca[+] AMPLIAR IMATGE