29 de maig de 2013

Descarregar pdf
 

El rector anuncia al Claustre un Pla d'acció per a l'ocupabilitat de l'estudiantat
 
. Aprovat per assentiment el Pla Estratègic de la institució per als propers tres anys  

Claustre de la Universitat de Lleida [+] AMPLIAR IMATGEEl gerent informant al Claustre / FOTO: UdL
Amb l'objectiu de facilitar la incorporació al mercat laboral de l'estudiantat de la Universitat de Lleida, el rector, Roberto Fernández, ha anunciat avui al Claustre, que la UdL elaborarà un Pla d'acció d'ocupabilitat, ja que "tot i que no sigui una obligació de la universitat donar feina als seus titulats sí que tenim una responsabilitat moral envers els nostres alumnes per ajudar-los a aconseguir-ho". Aquest pla, pretén unir esforços de les diferents unitats que treballen en aquest àmbit, així com implicar l'Associació d'antics alumnes i amics de la UdL i la Fundació.

Durant el Claustre, on s'ha aprovat per assentiment el Pla Estratègic de la UdL 2013-2016 -després d'haver rebut ahir el vist-i-plau del Consell de Govern-, el rector ha advertit que els temps difícils continuaran i que algunes retallades "han vingut per quedar-se". En aquest sentit, ha informat que la propera serà la que patirà el pressupost d'enguany de la institució d'entre 1 i 1,5 milió d'euros, tot i que ha assegurat que no es farà a costa de la plantilla. Ha anunciat que "sempre i quan no canviï massa l'escenari actual" es podrà aconseguir que la UdL tanqui sense dèficit el 2014. Ha afegit que el deute de la Generalitat amb la Universitat és de prop de 17 milions d'euros i que la tresoreria de la institució compta amb 11 milions.

Fernández també ha informat de la posada en marxa abans que acabi l'any d'una escola d'idiomes oberta a tota la comunitat universitària així com d'un institut superior de formació contínua. El rector ha defensat una docència que a més de prestigi sigui innovadora i ha demanat més esforços en algunes àmbits de la recerca, ja que en els rànquings estatals la Universitat de Lleida està ben posicionada però no passa el mateix en els rànquings catalans, ha dit. "Si perdem la batalla de la investigació, la UdL morirà", ha conclòs.

Les intervencions dels claustrals s'han centrat en la situació econòmica de la UdL i en les retallades de sous i drets del seu personal, que s'hagin d'incorporar o no més persones al Rectorat, la pèrdua d'una línia d'investigació de l'IRTA, el nivell d'idiomes de l'estudiantat i professorat, el futur model de governança de les universitats, la possibilitat que en algun moment s'hagin de suprimir graus, o la comunicació que existeix entre el Rectorat i els representants dels estudiants, que aquests han considerat insuficient.

D'altra banda, durant la sessió del Claustre el síndic de greuges de la UdL ha presentat l'informe anual d'activitats. Francisco Javier Aquilué ha explicat que durant el 2012 l'òrgan ha incoat un total d'11 expedients, quan al 2011 van ser 18. D'aquests, 2 corresponen al professorat; 2 més, al Personal d'administració i serveis (PAS) i 7, a l'estudiantat. Les queixes tenen a veure amb taxes, problemes de matrícula, cursos d'idiomes o la necessitat de disposar d'espais adequats per a ser utilitzats com a menjadors en els campus, una demanda que el síndic ha considerat raonable.

Aquilué també ha fet balanç dels darrers cinc anys, en què el síndic era Miguel Gil. Entre 2008 i 2012, la Sindicatura de greuges de la UdL ha rebut un total de 55 queixes: 17 del personal docent i investigador, 14 del PAS i 24 de l'estudiantat, 3 de les quals són al contenciós administratiu.

Claustre de la Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGELa Sala d'actes del Rectorat ha acollit la sessió del Claustre / Foto: UdL
baixcorva