6 de maig de 2010

Descarregar pdf

José Maria Mena alerta que Garzón "no serà el darrer exiliat del franquisme"
 
. L'exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya participa en un acte acadèmic a la UdL amb historiadors i juristes  
audio
José Maria Mena a la Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGED'esquerra a dreta: Joan Sagués, Joan Viñas, José María Mena, i Josep Maria Tamarit
L'exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha participat avui en un acte acadèmic a la UdL on hi han intervingut el rector, Joan Viñas, el catedràtic de Dret Penal, Josep Maria Tamarit, i l'historiador, Joan Sagués.

El també president de l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates ha utilitzat les paraules que va pronunciar fa uns dies el president de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, Emilio Silva, per afirmar que preveu n'hi haurà més com el jutge Baltasar Garzón, referint-se a les darreres decisions del Tribunal Suprem i, en particular, a les del magistrat Luciano Varela, al qual ha criticat durament per les seues contradiccions i el seu estil.

Mena ha defensat que en dret és possible engegar una causa contra els crims del franquisme per ser un delicte de "lesa humanitat" i ha afirmat que les ferides s'han de netejar per a què puguin cicatritzar, cosa que no s'ha fet en aquest país. "Els vencedors continuen tenint avantatges respecte els vençuts".

La resta de ponents que han participat en l'acte acadèmic "Jutjar els crims del franquisme: la història, la justícia, la política i les víctimes", Joan Viñas (rector de la UdL), Josep Maria Tamarit (catedràtic de Dret Penal) i Joan Sagués (historiador), han coincidit amb Mena en l'afirmació que la societat espanyola encara no s'ha reconciliat amb el seu passat.
 
Mena ha defensat que en dret és possible engegar una causa contra els crims del franquisme per ser un delicte de "lesa humanitat"
En aquest sentit, Tamarit ha proposat la creació d'una comissió de la veritat, integrada per juristes i historiadors per elaborar un relat que s'inici amb la Guerra Civil i acabi amb la dictadura on es fixin uns mínims de veritat oficial, des de totes les perspectives. També ha defensat l'anul·lació de la Llei d'Aministia de 1977 de la mateixa manera que Argentina va fer-ho amb la Llei del Punt Final.

En les seues intervencions, els ponents s'han mostrat preocupats per la imatge que la justícia espanyola està projectant internacionalment amb el procés contra Garzón, "d'un prestigi escassament creïble", en paraules de José María Mena. Segons el rector, la situació jurídica i política actual, a la que se suma la crisi econòmica, posen de manifest una crisi institucional de l'Estat que pot abocar-nos a la fallida.

L'acte, que ha tingut lloc, a la Facultat de Dret i Economia de la Universitat de Lleida, ha aplegat una cinquantena de persones entre professorat i estudiantat de la UdL, i professionals del dret majoritàriament.