Detectar els petits accidents cerebrovasculars sense ressonància magnètica

Una recerca de la UdL i l'IRBLleida descobreix un perfil metabòlic relacionat amb aquestes lesions cerebrals

Descarregar pdf

Detectar els petits accidents cerebrovasculars o atacs isquèmics transitoris (AIT) sense necessitat d'utilitzar una imatge per ressonància magnètica, una tècnica que no està disponible a tots els hospitals, és l'objectiu final d'una recerca de la Universitat de Lleida (UdL), l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'IRBLleida. Els primers resultats, que s'acaben de publicar a EBioMedicine, han posat al descobert un perfil metabòlic relacionat amb aquestes lesions. La troballa permetria el desenvolupament de biomarcadors per al diagnòstic i pronòstic d'aquests dèficits d'irrigació cerebrals de curta durada a través d'una simple anàlisi de sang.

L'estudi- liderat pels professors de la Facultat de Medicina de la UdL Francesc Purroy, Serafí Cambray, Gerard Mauri-Capdevila i Mariona Jové- ha analitzat dos grups de pacients amb AIT de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, 129 al grup original i 152 al de validació. A través de la cromatografia de líquids i l'espectrometria de masses han descobert onze molècules que poden permetre identificar les persones amb afectació al teixit per falta d'irrigació. Entre aquestes, destaquen la creatinina, i alguns tipus de greixos com les lisofosfatidilcolines i els lisofosfolípids, que podrien esdevenir biomarcadors amb gran rellevància clínica, abaratint i agilitzant la detecció d'aquestes patologies que augmenten el risc de patir un ictus.

Aquest treball ha estat finançat per la Generalitat de Catalunya-Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (2009SGR-735 i 2014SGR-1418), el Ministeri de Sanitat Espanyol (FIS 11–02,033,14–001,115 i 14–00,328) i la Fundació La Marató de TV3 (95/C/2011). També ha tingut el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional “A way to build Europe”. Es tracta d'una col·laboració entre els grups de Neurociències Clíniques i Fisiopatologia Metabòlica de l'IRBLleida.


Text: Comunicació IRBLleida / Oficina de Premsa UdL