Efectivitat del videojoc educatiu de la UdL contra el 'bullying'

Finançat pel programa Recercaixa, l'han provat prop de 1.500 escolars lleidatans

Descarregar pdf
happyUdL
Ignasi López i Gemma Filella, a la presentació del videojoc Happy Foto: Recercaixa

El videojoc desenvolupat per la Universitat de Lleida (UdL) per resoldre conflictes a l'aula i prevenir el bullying o assetjament entre iguals "és una eina útil per al professorat i molt motivadora per a l'alumnat de cara a reduir el nombre conflictes, disminuir l'ansietat i millorar el seu rendiment acadèmic". Aquest és el resultat de l'avaluació de la prova pilot que s'ha fet en 11 instituts i 7 escoles de les comarques de Ponent. Hi han pres part 1.477 alumnes (574 de Primària i 903 de Secundària) i 59 professors. El projecte ha comptat amb finançament del programa Recercaixa.

Les conclusions de l'ús dels videojocs Happy 8-12 i Happy 12-16 s'han presentat avui al Palau Macaya de la Obra Social “la Caixa”, a Barcelona. La professora de la UdL i directora del projecte Elaboració i avaluació d'un videojoc educatiu com a eina per a la millora del benestar emocional i social, Gemma Filella, ha explicat que l'objectiu general d'aquest software és entrenar les competències emocionals per a reduir el nombre de conflictes.

El personatge principal es veu immers en 25 conflictes quotidians, que poden ocórrer tant dins del context educatiu com en el familiar. Durant el transcurs del joc, els alumnes protagonitzen els tres rols que es poden diferenciar en una situació de maltractament: agressor, víctima i espectador. Per avançar, aprenen a gestionar diferents competències: consciència emocional, regulació de les emocions, autonomia emocional, competència social i competències de vida i benestar.

Els resultats quantitatius indiquen que els programes milloren significativament les competències emocionals de l'alumnat, el clima  de l'escola i el rendiment acadèmic, disminuint l'ansietat. Les mitjanes de les diferents dimensions augmenten significativament a nivell estadístic en el grup experimental després de la intervenció, cosa que no passa en el grup control. El 100% dels enquestats ha pres consciència de la importància de resoldre conflictes de manera assertiva, ha posat en pràctica estratègies de regulació emocional, i se sent satisfet amb el programa.

Quant a professorat, els resultats obtinguts en les entrevistes posen de manifest que necessita més formació en competències emocionals per assumir el repte de millorar la convivència escolar i la resolució de conflictes entre iguals. El 71% considera que existeixen situacions d'assetjament en els seus centres escolars i un 57% opina que caldrien més hores de formació de professors i alumnes per a resoldre conflictes.

Més informació

Carregant el reproductor...

 

Notícies relacionades