El HeadMouse de la UdL, al parlament del Brasil

Una diputada tetraplègica l'utilitza per a les votacions secretes

Descarregar pdf
headmouseUdL-RodolfoStuckert
Gabrilli, a la sala on se celebren els plenaris / Foto: Rodolfo Stuckert

Una diputada federal de la Cambra de Diputats del Brasil, tetraplègica arran d'un accident de trànsit, participa en les votacions secretes del Plenário Ulysses Guimarães i altres comissions gràcies al ratolí virtual HeadMouse, dissenyat pel Grup de Robòtica de la Universitat de Lleida (UdL) en el marc de la Càtedra d'Accessibilitat a les TIC Indra-Fundación Adecco.  Mara Gabrilli pot seguir així l'activitat parlamentària com la resta dels seus companys.

El sistema de votacions electrònic de la cambra brasilera està pensat perquè no es pugui veure la decisió de cada diputat, que pitja botons ocults a la vista. Un panell lateral informa que s'ha emès el vot, sense indicar el seu signe. A més, el centre d'informàtica del Parlament i el Senat disposa de sistemes de seguretat biomètrica para autentificar electrònicament a la persona. En el cas de Gabrilli, el HeadMouse li permet participar en les sessions plenàries i efectuar l'acció de vot mitjançant un ordinador i una webcam tot realitzant petits moviments del cap i sense que faci falta cap contacte físic amb altres dispositius.

El centre d'informàtica va elegir el sistema desenvolupat pel grup que dirigeix el professor de la UdL Jordi Palacín per la seua velocitat, fiabilitat i facilitat d'ús. El HeadMouse, un software d'accés lliure i gratuït, té un avantatge respecte a altres mecanismes de control del ratolí a la pantalla d'un ordinador: a més de moure el cursor, permet fer un clic de forma molt senzilla mitjançant un gest facial ràpid, normalment l'obertura de la boca, "el que en la pràctica gairebé impossibilitat que es pugui endevinar el que ha votat la diputada encara que estiguem observant la seua pantalla a curta distància", explica Palacín.

El centre d'informàtica de la Cambra de diputats brasilera està interessat en ampliar la seua col·laboració amb la Càtedra d'Accessibilitat a les TIC Indra-Fundación Adecco de la UdL i amb la multinacional Indra, amb més de 15 anys d'experiència en sistemes de vot electrònic.

Notícies relacionades

Oficina de Premsa UdL / 11/04/2013
La UdL inicia el desenvolupament d'un assistent personal robòtic per a persones amb discapacitat

Oficina de Premsa UdL / 15/02/2012
La UdL simplifica l'ús del ratolí i el teclat virtuals per a discapacitats