El gènere, protagonista del 13è Cicle de cinema i drets humans

Entre les projeccions, The look of silence, nominat a millor documental els darrers Oscars

Descarregar pdf

El dret a la salut de les dones i a la seua integritat física, el dret a la no discriminació per raó de gènere, i el dret a la llibertat sexual, centren tres de les sis sessions d'una nova edició del Cicle de cinema i drets humans, la tretzena, que enguany tindrà lloc els dies 8, 10, 15, 17, 22 i 24 de novembre, de 7 a 9 del vespre, a la Universitat de Lleida (UdL).

Així, Temps d'écoute (2016, 38 minuts), reflexiona sobre com el gènere condiciona la salut de les persones i l’accés als serveis sanitaris i als medicaments, a partir dels testimonis de cinc dones de la República Democràtica del Congo. Aquest film de l'ONG Farmamundi, dirigit per Pol Penas, tancarà el cicle el dia 24.

La reivindicació de la igualtat de gènere vindrà de la ma d'Excluídas del paraíso (2016, 76 minuts), un documental que signa la periodista Esther Pérez de Eulate, que serà a la UdL el 22 de novembre per participar en el col·loqui posterior a la projecció. A través de les veus de pensadores feministes, el film vol mostrar com la cultura patriarcal institucionalitzada determina la nostra civilització.

El dret a la llibertat sexual serà abordat el dia 10 amb el llargmetratge documental Tchindas (2015, 52 minuts). Dirigit per Pablo García i Marc Serena, el film recorre el dia a dia d'una transexual d'una petita illa de Cap Verd. Marc Serena, que participarà en aquesta sessió del Cicle, és també autor del llibre Això no és Àfrica, on hi explica les experiències dels qui són perseguits per la seua orientació sexual.

El 13è Cicle de cinema i drets humans que organitza la UdL en col·laboració amb Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, Comissions Obreres, Amnistia Internacional, Ateneu Popular de Ponent Colors Ponent, s'estrenarà amb Camins, el viatge de les persones refugiades (2016, 33 minuts). És un documental per escoltar els testimonis de les persones que fugen de la guerra en Síria cap a Europa dirigit pel fotògraf, Cristian Pons, que serà present al passi del dia 8.

El programa el completen, d'una banda, The look of silence (2014, 102 minuts), del nord-americà Joshua Oppenheimer, director de The Act of Killing. Aquest film, nominat com a millor documental als darrers Òscars i guardonat amb el gran premi del jurat al Festival de Venècia de 2014, explica com una família de supervivents del genocidi d'Indonèsia descobreix els responsables de la mort del seu fill. Servirà per abordar els drets a la vida, a la llibertat i la seguretat jurídica, amb la presència d'un membre d'Amnistia Internacional.

D'altra banda, Peixos grossos i bananes (2011, 88 minuts), del periodista suec Fredrik Gertten. El documental mostra com els propietaris d'una petita productora són assetjats i denunciats per la multinacional americana, Dole, que vol detenir l’exhibició del documental “Bananas”, on es retraten els abusos de l'empresa amb els seus treballadors a Nicaragua. El documental, narrat pel seu propi director, posa de manifest els atacs a la llibertat d'expressió i al dret a la informació. Nicolás Valle, periodista de la secció d'internacional de TV3, serà l'encarregat de conduir aquesta sessió, el dia 17 de novembre.

El cicle es complementa enguany amb l’exposició fotogràfica Construccions identitàries. Work in progress, un projecte de Mar C. Llop que presenta l'experiència de persones que han decidit emprendre el camí cap a la vivència 'trans', com la seua autora. Es podrà visitar fins el 25 de novembre a la Sala d'exposicions del Centre de cultures i cooperació transfronterera del campus de Cappont.