El joc com a eina educativa, a les Jornades Maria Rúbies

La mestra i matemàtica Maria Antònia Canals les inaugura divendres

Descarregar pdf
AntoniaCanals-UVic-UdL
Homenatge de la Xarxa Vives a Canals, l'any 2012 Foto: UVic

Una de les fundadores de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, la matemàtica Maria Antònia Canals, serà l'encarregada d'inaugurar aquest divendres per la tarda les Jornades Maria Rúbies de la Universitat de Lleida (UdL), a l'Auditori del Centre de Cultures. L'onzena edició de la trobada se centra en el debat i la reflexió al voltant del joc des d'una vessant educativa àmplia. Canals, autora de nombroses publicacions sobre la didàctica de les matemàtiques, està considerada una figura clau de la renovació pedagògica  a Catalunya, inspirada en els ideals de l'Escola Nova.

Aquesta llicenciada en Ciències Exactes compta, entre altres guardons, amb la Medalla al Mèrit en el Treball (1986), la distinció Jaume Vicens Vives (2001), la Creu de Sant Jordi (2006) i la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona (2009). Actualment dirigeix el Gabinet de Materials i de Recerca per a la Matemàtica a l'Escola (Gamar) de la Universitat de Girona (UdG). En la seua ponència, Maria Antònia Canals defensarà el joc com una "activitat prioritària a l'escola per a que els nens descobreixin les seues possibilitats i els seus límits".

Una de les eines més conegudes que ha desenvolupat aquesta mestra són els reglets, unes caixes plenes de peces de fusta de diferents colors i mides, que representen els deu primers nombres naturals, els seus quadrats i els seus cubs. La seua combinació permet resoldre problemes matemàtics sense escriure cap número. És el que ella denomina "l'experiència de tocar la matemàtica".

Les Jornades Maria Rúbies se centren enguany en diferents maneres d'incorporar el joc a la pràctica pedagògica a través de diverses didàctiques i estratègies educatives concretes, debatre al voltant de diferents tipologies del joc per a la intervenció educativa en la infància i l'adolescència i reflexionar sobre com aprendre jugant.

Així, tractaran temes com ara les diferents tipologies de jocs, els recursos didàctics i les maneres d'incorporar una pedagogia del joc als programes educatius. Els participants també analitzaran què poden aportar els videojocs als infants i adolescents, així com la manera d'abordar els efectes contraproduents del joc. A banda de Canals, a les jornades hi prendran part professors de la UdL, la UdG i la Universitat de Pàdua; així com mestres d'educació primària. Entre els ponents també hi ha el psicopedagog especialitzat en noves tecnologies Daniel del Olmo, coresponsable de l'espai Pixel Art al diari La Vanguardia. 

Més informació

Programa de les 11es Jornades Maria Rúbies de recerca i innovació educatives