El patrimoni immaterial dels Pirineus, objecte d'una nova càtedra de la UdL

El Consell de govern dóna llum verda al calendari d'eleccions de l'estudiantat

Descarregar pdf
fallesUnesco
Diferents tipus de falles Foto: Arxiu candidatura UNESCO

La Universitat de Lleida (UdL) posarà en marxa una nova càtedra universitat-empresa d'Educació i patrimoni immaterial dels Pirineus, en col·laboració amb l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA). El Consell de govern de la UdL ha aprovat avui el projecte, que dirigirà la professora de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, Sofia Isus. L'objectiu és conservar i divulgar el patrimoni immaterial, com ara les festes de les Falles, Haros i Brandons recentment reconegudes per la UNESCO, tot vinculant-lo a processos d'aprenentatge i així contribuir al desenvolupament local.

La nova càtedra "contempla el patrimoni com a font primària de coneixement que permet reafirmar la identitat personal i social, el sentit de pertinença, el desenvolupament sostenible i el compromís amb la salvaguarda" de les tradicions. Entre les iniciatives que posarà en marxa, destaca un observatori de l'educació patrimonial, projectes de recerca en aquest àmbit en col·laboració amb universitats estrangeres, accions educatives sobre patrimoni immaterial cultural i natural, recursos didàctics per explicar i interpretar el patrimoni, informes sobre l'impacte de la pedagogia del patrimoni immaterial en relació a valors personals o socials, l'organització de trobades científiques i la creació d'una col·lecció de publicacions pròpies.

El Consell de govern de la UdL també ha donat llum verda al calendari per a unes noves eleccions de l'estudiantat a Claustre, Juntes de centre i Consells de departaments. Els comicis, que tenen lloc cada dos anys, se celebraran el proper 15 de novembre. El termini per a la presentació de candidatures s'estén del 20 al 25 d'octubre. 

D'altra banda, la sessió ha aprovat la convocatòria d'ajuts de viatge per a l'estudiantat per al curs 2015-2016. La vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, Àstrid Ballesta, ha informat que la Comissió Europea ha assignat a la UdL 247.970 euros per a 69 mobilitats per a la seua participació al Erasmus+ KA107, un programa que obre la mobilitat a un total de set països: Indonèsia, Canadà, Ucraïna, Algèria, Kazakhastan, Hong Kong i Bòsnia i Hercegovina. Les mobilitats responen a projectes de les facultats d'Educació, Psicologia i Treball Social, Infermeria i Fisioteràpia, l'Escola Politècnica Superior i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària.