Michel Wieworka obre un encontre d'investigadors europeus i americans

Taules rodones, intervenció urbana i exposicions sobre processos de renovació sorgits de la crisi

Descarregar pdf
El sociòleg Michel Wieviorka. FOTO: Philippe Grangeaud Solfé Communications (CC BY-NC-ND 2.0)
El sociòleg Michel Wieviorka. FOTO: Philippe Grangeaud Solfé Communications (CC BY-NC-ND 2.0)

Michel Wieviorka, un dels sociòlegs més importants del món, obre demà al Saló Víctor Siurana, la trobada d'investigadors del projecte CRIC (Cultural Narratives of Crises and Renewal) liderat per la Universitat de Newcastle i finançat per la Unió Europa Horizon 2020 Marie Sklodowska-Curie Acitions, que se celebra a la Universitat de Lleida del 20 al 22 de juny.

Director d'estudis a la prestigiosa École Hautes Etudes en Sciences Sociales i de la Fundació "Maison des Sciences de l'Homme" de París, va ser director del Centre d'Anàlisi i d'Intervenció Sociològics (1993-2009) fundat per Alain Touraine i president de l'Associació Internacional de Sociologia (2006-2010).

Especialista en conflicte, violència, terrorisme, racisme, antisemitisme, democràcia, multiculturalisme, Wieviorka abordarà els fenòmens migratoris i les ciències socials en la conferència que obrirà la reunió que aplega una trentena d'investigadors de les universitats de Lleida, València, Groningen (Països Baixos), Austral de Xile, Pontifícia Catòlica del Perú, i les argentines Nacional de Córdoba i Nacional Tres de Febrero.

Durant l'encontre, que du per títol Seqüeles? Narratives i experiències de renovació cultural a Amèrica Llatina i Europa, s'abordaran investigacions i experiències sobre els processos de renovació generats arran de la crisi, siguin d’innovació social, activació econòmica, intervenció urbanística i creació cultural, amb una especial atenció al període marcat pel que s'ha anomenat el 'gir neoliberal' d'aplicació violenta a l'Amèrica Llatina en la dècada de 1970, i a la crisi financera mundial del 2008.

La trobada s’ha organitzat en quatre seminaris sobre l'àmbit social, cultural, econòmic i espacial urbà, dos taules redones sobre experiències de renovació. Els relators dels seminaris seran Albert Arias (Director del Pla Estratègic de Turisme de Barcelona), Jaron Rowan (investigador i agitador cultural), Josepa Cucó (antropòloga) i César Rendueles (filòsof), autor d'assajos com ara Capitalismo canalla. Una historia personal del capitalismo a través de la literatura.

A més, la trobada d'investigadors del CRIC ha programat dos exposicions: Desigualtats, de la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida i l'Associació Cultural Humoràlia (al passadís del 2n pis de rectorat); Renewal del col·lectiu de fotografia contemporània NOPHOTO, (a la Sala Montsuar de l'Institut d'estudis Ilerdencs), i la intervenció urbana Conjunt Buit, a càrrec de la companya Silere que dirigeix Maria Capell, forjada al Centre de Titelles de Lleida. Aquesta intervenció tindrà lloc dimecres 21 de juny a les nou del vespre al Claustre de la Facultat de Lletres.