La gestió forestal tindrà més pes que el clima en el rendiment dels boscos

Segons una recerca on participa la UdL, publicada a 'Ecosystem Services'

Descarregar pdf
bosc CTFC
Un dels boscos on han fet l'estudi / Foto: Mario Beltran - CTFC
El futur subministrament de productes i serveis dels boscos mediterranis dependrà més de les polítiques de gestió forestal que del canvi climàtic. Així ho afirma una recerca on participa la Universitat de Lleida (UdL), publicada a la revista Ecosystem Services. L'estudi, amb investigadors i investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF, ha avaluat sota diferents escenaris la quantitat de fusta produïda, l'emmagatzematge de carboni, la producció de bolets, la provisió d'aigua, la mitigació de l'erosió del sòl forestal i l'hàbitat per la biodiversitat.
 
Per estimar els canvis que es podrien produir a l'any 2100, l'equip ha utilitzat el model basat en processos SORTIE-ND per simular la dinàmica dels boscos en cada escenari, combinant els resultats amb models empírics i basats en processos. Després han avaluat les compensacions i les sinergies entre serveis. La producció de bolets no presenta massa canvis en cap dels escenaris, però si la resta d'ítems analitzats.
 
Així, els resultats determinen, per exemple, que si es continua amb la mateixa gestió realitzada fins ara, es beneficiaran alguns serveis com la mitigació de l'erosió del sòl en detriment del subministrament d'aigua i es plantejarà un escenari amb boscos més vulnerables enfront sequeres extremes o incendis forestals per l'acumulació de biomassa forestal. Mentre, si es realitza una gestió centrada en reduir aquesta vulnerabilitat al canvi climàtic també minvarien l'emmagatzematge de carboni i l'hàbitat per la biodiversitat.
 
En aquest sentit, l'investigador de la UdL Aitor Ameztegui explica que "en un context en el qual s’espera que les pertorbacions augmentin en freqüència i gravetat, aquest tipus de gestió emergeix com una alternativa raonable per atenuar el risc de danys irreversibles, fins i tot si es redueix lleugerament a la provisió d'alguns serveis."
 
Promoure la producció de biomassa amb rotacions de menys de 80 anys i una silvicultura més intensiva reduiria encara més l'hàbitat per la biodiversitat i l'emmagatzematge de carboni, tot i que augmentarien la producció de fusta i la provisió d'aigua. Aquest escenari suposaria tallar els arbres freqüentment i pràcticament faria desaparèixer la fusta morta a terra, reduint el risc d'incendi. Mentre, incentivar l'emmagatzematge de carboni amb rotacions d'uns 200 anys augmentaria la biodiversitat però reduiria la la quantitat de fusta aprofitada. Hi hauria menys arbres, però més grans. I també més arbres morts de gran mida i fusta morta al terra dels boscos.
 
Text: Comunicació CTFC / Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ:

Article Future trade-offs and synergies among ecosystem services in Mediterranean forests under global change scenarios