La globalització a l'Edat Mitjana, eix de la 24a trobada de la Càtedra Comtat d'Urgell

La reunió científica té lloc a Balaguer del 10 al 12 de juliol

Descarregar pdf
reunió catedra medieval
Sabaté i la resta d'autoritats, durant la presentació / Foto: Consell comarcal de la Noguera
La globalització de l'Edat Mitjana serà l'eix central de la 24a Reunió científica de la Càtedra d'Estudis Medievals Comtat d'Urgell, que tindrà lloc a Balaguer a partir de demà i fins el 12 de juliol. Organitzada per la Universitat de Lleida (UdL), el consell comarcal de la Noguera i l'Arxiu comarcal amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l'Ajuntament, aplegarà ponents d'universitats d'Espanya, França, Itàlia, Països Baixos, Croàcia i Xile. 
 
Els experts posaran sobre la taula si els fenòmens de cohesió i formació de les arrels d'Europa i la construcció d'identitats poden ser considerats com una primera globalització. "La cultura, el dret, el llenguatge polític, l'expressió artística, les formes econòmiques… tot plegat s'apropava cohesionant i afaiçonant les arrels de l'Europa que coneixem", explica el catedràtic de la UdL i director del grup de Recerca en Estudis Medievals Espai, Poder i Cultura, Flocel Sabaté.
 
En l'acte de presentació han participat Sabaté; la presidenta en funcions del consell comarcal de la Noguera, Concep Cañadell; l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; i la directora de l'Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol. A més de les ponències i els debats, el programa inclou una sortida de treball de camp el dijous 11 de juliol per visitar les muralles de Balaguer, el monestir de Santa Maria de les Franqueses, Castelló de Farfanya i Os de Balaguer.


Ora et labora

D'altra banda, una vuitantena de persones prenen part fins avui a les 10es Jornades d'Història del Monestir de les Avellanes: Ora et labora, la vida diària als monestirs medievals. La professora de la Universitat d'Oviedo, Raquel Alonso, va obrir les intervencions amb una conferència sobre homes i dones als monestirs medievals, entre la normativa i la realitat.  Les jornades culminen amb una visita a la canònica de Santa Maria de Mur, al Pallars Jussà.

Tant la trobada de la Càtedra d'Estudis Medievals Comtat d'Urgell com les Jornades d'Historia del Monestir de les Avellanes s'inclouen en el programa de la Universitat d'Estiu de la UdL.