Fins a 9.000 espècies arbòries podrien estar encara per descobrir

Un estudi amb la UdL i el CTFC estima que la riquesa global d'arbres és un 14% superior a la coneguda

Descarregar pdf
selva panamà
Selva de Panamà / Foto: The UN-REDD Programme, Sonia González (CC BY-NC 2.0)
Fins a 9.000 espècies d'arbres podrien estar encara per descobrir arreu del món i gairebé un terç serien grups rars que habiten zones tropicals remotes. Aquesta és l'estimació d'una recerca internacional, on han participat la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que acaba de publicar la revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Els resultats de l'estudi -liderat per les universitats de Minnesota i Purdue (Estats Units)- indiquen que la riquesa global d'espècies arbòries és un 14% superior a la coneguda actualment i arribaria fins les 73.000.
 
L'equip internacional - amb 147 investigadores i investigadors de 46 països d'arreu del món- s'ha basat en dades de milions d'arbres inventariats per calcular les espècies a nivell global, continental i de bioma. La majoria, provinents del sistema de dades de la Global Forest Biodiversity Initiative, que es gestiona des de la UdL, i de la iniciativa TreeChange.
 
Les estimacions a escala continental destaquen que la majoria de les espècies no descobertes poden ser rares, endèmiques i tropicals o subtropicals, trobant-se el 40% a Sud-amèrica. Seguirien Euràsia, Àfrica, Amèrica del nord i Oceania. "Aquests resultats posen de manifest la vulnerabilitat de la biodiversitat forestal mundial als canvis antropogènics en l'ús del sòl i el clima, que amenacen especialment les espècies rares i, per tant, la biodiversitat dels boscos a escala global", destaca el doctorand de la UdL i participant en l'article, Albert Morera.
 
Quant a la variació entre continents, el percentatge total estimat d'espècies compartides arreu del món és inferior a 0,1. Els que comparteixen el nombre estimat més alt són el nord i el sud d'Amèrica. El segon nombre més alt d'espècies compartides es troba entre Euràsia i Oceania.
 
"Aquesta recerca posa de relleu tant la manca de coneixement que encara tenim sobre les espècies d'arbres que hi ha a l'interior dels nostres sistemes forestals globals, com el valor de nous enfocaments per ajudar a cobrir aquests buits, proporcionant coneixements fonamentals sobre la biodiversitat del nostre planeta i la seua necessitat de conservació", explica el professor de la UdL i investigador del CTFC, Sergio de Miguel.
 
"Estimar el nombre d'espècies d'arbres és essencial per informar, optimitzar i prioritzar els esforços de conservació dels boscos a tot el món, i s'assoliran estimacions més precises  a mesura que es vagi ampliant la mostra d'espècies, especialment en aquelles zones del planeta menys investigades", afegeix.
 

Text: Comunicació CTFC / Premsa UdL
 

MÉS INFORMACIÓ:

Article The number of tree species on Earth