La UdL impulsa un centre sobre Dret Internacional a Montbrió

Descarregar pdf
DretInternacionalMontbrioUdL
D'esquerra a dreta: Ferré, Roberto Fernández i Blanc. Foto: UdL

La Universitat de Lleida (UdL) participarà en la creació d'un Centre de documentació sobre la vida i obra científica del marquès d'Olivart a l'església de l'antic convent de les germanes carmelites a Montbrió del Camp, en virtut d'un conveni de col·laboració signat avui amb l'ajuntament d'aquest municipi tarragoní. L'objectiu és consolidar-lo com a centre de debat i reflexió al voltant de temes relacionats amb el dret, l'economia i les ciències socials programant-hi congressos, seminaris i cursos. L'acord també contempla impulsar treballs de recerca sobre dret internacional i europeu, així com beques i premis que contribueixin a reforçar aquests coneixements.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, ha anunciat que el proper curs 2015-2016 ja es podria organitzar la primera "prova pilot" programant algun esdeveniment acadèmic en el futur centre, que experimentarà una rehabilitació profunda. En aquest sentit, l'alcalde de Montbrió, Vicenç Ferré, ha explicat que l'Ajuntament ja disposa d'un esborrany del projecte, realitzat per un arquitecte involucrat en la recuperació de la Cartoixa de Santa Maria d'Scala Dei.

L'acord entre la Universitat de Lleida i l'Ajuntament de Montbrió del Camp és fruit de tres anys de treball del catedràtic de Dret Internacional Públic i director del Centre d'Excel·lència Jean Monnet de la UdL, Antoni Blanc. En principi, el centre funcionarà entre els mesos d'abril i octubre, tot i que en el futur es pot ampliar la programació. Roberto Fernández també ha destacat que estarà obert a col·laboracions amb la Universitat Rovira i Virgili.

Ramon Maria de Dalmau i d'Olivart (1861- 1928) va ser un un jurista especialitzat en dret internacional. Nascut a Les Borges Blanques, va ser diputat a Corts pel Partit Conservador i va exercir d'àrbitre en alguns problemes fronterers entre repúbliques americanes. Entre les seues publicacions trobem títols com Colección de los tratados celebrados por nuestros gobiernos con estados extranjeros desde el reinado de doña Isabel II hasta nuestros días (1892) i Elementos de Derecho Internacional Público (1906). La seua biblioteca, amb uns 20.000 volums, es troba a la Universitat de Harvard.