La UdL participa en el disseny d'un prototip de respirador

El grup d'Energia i Intel·ligència Artificial col·labora en un encàrrec per la COVID-19

Descarregar pdf
carles1
Mateu, treballant des de casa / Foto: GREiA-UdL

El grup de recerca en Energia i Intel·ligència Artificial (GREiA) de la Universitat de Lleida (UdL) treballa amb l'empresa Màxim Miranda Electrònica 22 en el disseny d'un prototip de respirador artificial per encàrrec d'un hospital de referència de Barcelona "amb la idea que sigui fàcil de fabricar si realment fes falta", explica el professor de l'Escola Politècnica Superior (EPS) i membre del GREiA Carles Mateu. Aquest equipament és dels més necessaris actualment per tractar els malalts de COVID-19 en estat greu, oferint-los ventilació mecànica.

Els investigadors de la UdL i de l'empresa s'encarreguen del disseny electrònic del microordinador que determina la velocitat a què s'ha d'insuflar l'aire al pacient. Les altres peces físiques les imprimirà en 3D una altra firma. Mateu recorda que un cop enllestit el model caldrà que el validin les autoritats sanitàries.  El CEO de Màxim Miranda assegura que estan "acabant de desenvolupar el prototip, que és molt fàcilment replicable i de molt baix cost". Tot i que l'encàrrec arriba de la ciutat comtal, Xavier Miranda diu que també l'han ofert a la Diputació de Lleida per ajudar hospitals comarcals com els de Tremp, la Seu d'Urgell i Vielha.  

Les impressores 3D de la UdL, tant de l'EPS com de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària, continuen fabricant viseres facials protectores per ajudar el sistema sanitari. Ja se n'han repartit un centenar entre en els Centres d'Atenció Primària de Balàfia, Cappont, Prat de la Riba i Eixample, així com a les unitats de radiologia i oncologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

NOTÍCIES RELACIONADES: L'EPS i l'ETSEA fabriquen viseres protectores per la COVID-19