La UdL rep el llegat de Miquel Lladó l'any del centenari del seu naixement

La Càtedra Màrius Torres, que digitalitza la donació, dedica una jornada a l'escriptor ponentí

Descarregar pdf
llegatLledoUdL
D'esquerra a dreta: Montse Larios, Conxita Lladó, Joan Busqueta i Joan Ramon Veny. FOTO: UdL
Mecanoscrits i primeres edicions de les obres publicades de Miquel Lladó (Castelldans 1919-Andorra la Vella 1942), autògrafs d'una trentena d'inèdits, articles que publicà a La Mañana, Labor, Ciudad, Diario de Lérida, Avui, Segre, correspondència amb Carles Riba, Teixeira de Pascoaes, Agelet i Garriga, Vicente Aleixandre, Manuel de Pedrolo, Joan Brossa, Pau Casals, exemplars de la revista Valls d'Andorra que ell impulsà, fotografies i manuscrits, entre d'altres materials, s'incorporen al fons de la Universitat de Lleida (UdL).
 
La filla i hereva del poeta, Conxita Lladó, ha fet efectiva avui la donació del llegat literari del seu pare al costat del vicerector de Cultura i extensió universitària, Joan Busqueta, el director de la Càtedra Màrius Torres, Joan Ramon Veny, i Montse Larios (Unitat de Biblioteca i Documentació), en un acte inclòs en la Jornada monogràfica que la Càtedra li dedica coincidint amb l'Any Lladó, i que du per títol Del fonoll a la neu.
 
"Són els papers de tota una vida, dura, castigada pel context històric i per pèrdues personals. Preserveu-los, estudieu-los i divulgueu-los amb tot l'amor que sigueu capaços", ha dit Conxita Lladó que ha afirmat que la Universitat de Lleida "és el lloc on han d'estar, on el meu pare volia que fossin".
 
Per la seua part, Joan Ramon Veny, ha donat més detalls del llegat, més 30.000 pàgines, de les quals 17.000 (pràcticament tots els llibres editats en vida de l'escriptor i part dels manuscrits) ja estan digitalitzades i disponibles al Corpus Literari Digital de la Càtedra.
 
Veny ha fet una crida perquè la UdL aposti per ser un centre de referència de llegats d'escriptors ponentins a través de la Càtedra, dedicada a recuperar, preservar, estudiar i difondre el patrimoni literari contemporani en llengua catalana; i també perquè els estudiants profitin els diferents llegats amb els què compta per als seus treballs de final de grau màster etc.
 
La jornada Del fonoll a la neu també ha inclòs xerrades d'escriptors, amics i coneixedors de l'obra de Miquel Lladó, com ara Josep Vallverdú, Eduard Batlle, Josep-Carles Laínez, Josep Borrell, Francesc Pané, Jordi Curcó i Salvadó Escudé, la presentació d'una antologia de textos de l'escriptor a cura d'Eduard Batlle (col·lecció Meridians-Pagès Editors) aquesta tarda, i l'exposició El llegat literari de Miquel Lladó, que es podrà veure fins al dia 30 a la segona planta del Rectorat.
 
Amb aquesta trobada es pretén acostar la figura i l'obra d'aquest escriptor polièdric al gran públic per reivindicar-lo i situar-lo al lloc que li correspon dins el cànon de les lletres catalanes, explica Veny. "Tot i que la seua producció fou extensa (poesia, prosa, teatre, assaig) i n'edità i en publicà molta ell mateix, la seua obra roman pràcticament desconeguda. Aquest desconeixement, la seua relació inicial amb representants del règim franquista, la misantropia, i la recerca d'una irrenunciable llibertat personal són probablement els factors que col·laboren al bandeig i posterior oblit de Lladó", afegeix.
Carregant el reproductor...