La UdL testa el prototip d'un sistema d'emmagatzematge d'energies renovables

En el marc del projecte europeu Merits, per abastir totalment una llar

Descarregar pdf
energiesrenovablesUdL2015
Equip del projecte Merits Foto: UdL

La Universitat de Lleida (UdL) testarà durant els propers quatre mesos el prototip del projecte Merits, finançat pel Setè Programa Marc de la Unió Europea. Es tracta d'un sistema d'emmagatzematge tèrmic estacional basat en materials innovadors d'alta densitat que té com a objectiu abastir el 100% de les necessitats de calefacció, aigua calenta i refrigeració d'un habitatge unifamiliar amb energies renovables al llarg de tot l'any. Així, la calor que s'aconsegueix a l'estiu a través de col·lectors solars es pot utilitzar a l'hivern i el fred emmagatzemat, com a climatització durant els mesos més càlids.

La UdL participa en el projecte a través del grup de recerca GREA Innovació Concurrent, encapçalat per la catedràtica de l'Escola Politècnica Superior (EPS) Luisa F. Cabeza. El consorci, liderat pel centre d'investigació holandès TNO, també compta amb la Universitat de l'Ulster; els centres de recerca Tecnalia, VITO i Fraunhofer ISE; i tres empreses per a la fabricació i explotació dels resultats del projecte, Mostotal, Glen Dimplex i De Beiger RTB.

Cabeza ha subratllat que aquest sistema permet "traslladar les estacions" de l'any utilitzant només energies renovables sense "dependre de combustibles fòssils". De la seua banda,  el coordinador del projecte, l'holandès Christophe Hoegaerts, ha explicat que a finals d'any incorporaran una bateria de calor que permetrà que el sistema sigui gairebé independent de la xarxa energètica.

El prototip del projecte Merits, que finalitzarà al setembre de 2016, es troba al campus de Cappont, on els investigadors realitzaran les proves de capacitat i eficiència. L'estudiantat de l'EPS també tindrà l'oportunitat d'assistir a pràctiques i conferències sobre aquesta iniciativa. L'equipament es traslladarà a començaments de l'any que ve a Varsòvia (Polònia) per testar com funciona l'alliberament de la calor acumulada a l'hivern.

Contingut relacionat