La immigració i el codesenvolupament, en un seminari internacional

Se celebra a Dakar organitzat per la UdL i la Universitat Cheikh Anta Diop

Descarregar pdf
UCAD
La Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar. FOTO: UCAD

La Universitat més important del Senegal, la Cheikh Anta Diop (UCAD), acull la tarda del proper 20 de gener un seminari internacional dedicat a l'impacte de les migracions coorganitzat pel Grup de Recerca Anàlisi Social i Educativa (GRASE) de la Universitat de Lleida i l'Institut Fonamental de l'Àfrica Negra (IFAN) de la UCAD.

La jornada forma part del projecte "Cooperació interuniversitària Europa-Àfrica. Migracions internacionals: investigació i transferència", finançat amb 2.7000 euros per l'Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la UdL, i és fruit de la relació iniciada el 2007 entre professorat de la UdL i la UCAD que ha suposat intercanvis en docència i en recerca entre ambdós institucions des del 2010.

El seminari Les migracions en milieu rural (Les migracions en el medi rural) abordarà, pel que fa a la part senegalesa, els factors que propicien els processos migratoris, tant cap a zones urbanes del país africà com cap a l'estranger, així com l'impacte que aquest èxode provoca en les comunitats rurals senegaleses, a nivell social i econòmic. Seran tres ponències a càrrec dels geògrafs Bara Mboup, Papa Demba Fall i del doctor en Literatura, Ismaila Ciss.

Pel que fa a la contribució de la UdL, el professor de la UdL, Jordi Domingo, i la postdoctoranda, Olga Bernard, faran un repàs a la distribució de la població immigrada a Catalunya i presentaran els testimonis d'immigrants africans que viuen en entorns rurals així com dels habitants autòctons, tot posant de manifest "la necessitat de crear elements de cohesió social més enllà del context laboral per superar el desconeixement mutu d'una realitat que ja supera les dues dècades de coexistència".

La UdL també presentarà l'estudi "Migracions internacionals i codesenvolupament. Fortaleses i debilitats del codesenvolupament a Catalunya", dels professors Jordi Garreta i Núria Llevot, fruit d'una recerca qualitativa basada en entrevistes a un total d'11 entitats de Catalunya que treballen en codesenvolupament amb Àfrica.

L'estudi posa de manifest que els projectes de codesenvolupament han patit una reducció dràstica, a vegades completa, dels recursos econòmics que hi destinaven les administracions públiques -i també entitats privades- que han suposat un fre a la seua continuïtat. Aquest fre ha estat justificat per la crisi econòmica, però l'estudi ha detectat altres debilitats, com ara la manca de seguiment i continuïtat dels projectes, la concentració dels mateixos en ONGs més grans, el manteniment de la visió "paternalista" del nord envers el sud en el seu disseny, i un coneixement insuficient de la realitat dels països on es duen a terme els projectes.

Tot i així, l'estudi de Llevot i Garreta també ha identificat fortaleses, entre les quals cal esmentar la implicació i l'emponderament de les persones beneficiàries en els projectes, per tant la millora en el seu èxit i la seua continuïtat, així com l'impuls de la interculturalitat i la cohesió social a Catalunya.

Pel que a al futur dels projectes de codesenvolupament, els entrevistats proposen superar l'actual dependència de les subvencions públiques i trobar noves vies de finançament, com per exemple, aquelles que puguin establir-se amb els governs dels països d'origen. També aposten per abandonar la cooperació unilateral del nord cap al sud. Com afirma una de les persones entrevistades: "el futur és el codesenvolupament perquè no és possible treballar a Senegal sense tenir en compte el que pensen els senegalesos".