La promoció de l'occità, a debat en un congrés internacional a la UdL

Amb experts d'una dotzena de països, que presenten més de 130 comunicacions

Descarregar pdf
Més de 200 especialistes en llengua, literatura i cultura occitanes provinents de 13 països i més de seixanta universitats d'arreu del món es donaran cita a la Universitat de Lleida (UdL) del 16 al 21 de juny, en el marc de l'onzè congrés internacional de l'Associació Internacional d'Estudis Occitans (AIEO), que per primera vegada se celebra a Catalunya. També per primer cop, l'occità és la llengua majoritària de les més de 130 comunicacions que s'hi presentaran (un 32%). El futur d'aquest idioma a Catalunya, la promoció de la llengua i els drets dels seus parlants fora de la Val d'Aran centraran una de les taules redones amb representants de les administracions.

Quina política lingüística per l'occità a Catalunya? és el títol d'aquest debat, que tindrà lloc dimarts 17 al Centre de Cultures, al campus de Cappont, a partir de les 18.30. Hi prendran part el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell; el responsable de l'Oficina d'Estudis Aranesos del Conselh Generau d'Aran, Josep Lluís Sans; i el responsable d'afers occitans de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Xavier Moral.

La conferència inaugural també abordarà un tema força actual, les llengües sense Estat. El catedràtic de Filologia Romànica a la Universitat de Viena i expresident de l'AIEO, Georg Kremnitz, parlarà dels problemes particulars de les normativitzacions i els  paral·lelismes i diferències entre occità i català. L'ensenyament de la llengua, la dialectologia i la literatura són altres temes que es posaran sobre la taula en aquesta trobada en la què participaran experts de l'Estat espanyol, França, Itàlia, Alemanya, Àustria, el Regne Unit, Bèlgica, els Països Baixos, Rússia, els Estats Units, Canadà, Brasil i el Japó.

El programa del congrés inclou diferents conferències plenàries, taules redones i comunicacions; així com l'assemblea general de l'AIEO, prevista per dissabte 21. També inclou diferents homenatges i el lliurament del tercer Premi Robèrt Lafont, que la Generalitat lliura de forma bianual com a reconeixement a persones i organismes que han contribuït a la projecció o promoció de la llengua occitana.

Pel que fa a les activitats paral·leles, hi ha un ampli ventall. Des de la inauguració de la Mostra de Cinema Occità, amb la projecció del documental Fréderic Mistral (Alain Glasberg, 2004), fins a un concert de la cantant aranesa Alidé Sans, una representació de teatre en occità a càrrec del grup amateur Era Cabana de Les o  un ball popular amb Kaj Tiel Plu, grup que versiona música popular catalana, occitana, sefardita i d'altres orígens traduïda a l'esperanto. El programa també inclou una visita a la Val d'Aran el dia 18 de juny.

Més informació

Programa del XIè Congrés de l'AIEO