La repressió de manifestants, al cicle de Cinema i Drets Humans de la UdL

El professor Emergol Gassiot, encausat per la tancada de la UAB, entre els ponents

Descarregar pdf
Fotograma de Veus Encerclades. http://kettlingofthevoices.com/
Fotograma de Veus Encerclades. http://kettlingofthevoices.com/

Veus encerclades, del cineasta Chester Yang, que denuncia la violència contra els universitaris que al 2010 van protestar contra la pujada de taxes al Regne Unit, és un dels documentals de la 14a edició del Cicle de Cinema i Drets Humans, que enguany tindrà lloc del 14 al 30 de novembre -dimarts i dijous, a les sis de la tarda al Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL).

La projecció de Veus encerclades, el proper dia 23, comptarà amb la presència del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i secretari general de la CGT a Catalunya, Ermengol Gassiot, encausat amb 26 persones més per la tancada en aquella universitat la primavera del 2013.

El cicle de Cinema i Drets Humans, que organitza Desenvolupament i Cooperació de la UdL -en col·laboració amb la Coordinadora d'ONGD i altres moviments solidaris de Lleida, l'Ateneu Popular de Ponent, Amnistia Internacional, CCOO i, enguany, la Plataforma No en el nostre Nom- obre portes dimarts 14, amb Un món que no és el nostre (Alam laysa lana), que retrata la vida en el camp de refugiats palestins més gran del Líban, el d'Ain el-Helweb.

El seguiran The Ressurrection Club, el documental sobre quatre exonerats de la pena de mort dels periodistes Álvaro Corcuera i Guillermo Abril, nominat als Goya 2017; i El remolino, produïda a Mèxic i dirigida per Laura Herrero. Aquest documental que relata la història d'un camperol transvestit i la seua germana ha estat premiat en diferents festivals mexicans i també de l'Estat espanyol.

El cicle el tancarà, el 30 de novembre, Balta Txuria, Balta Erdea, sobre la convivència de persones estrangeres al municipi basc d'Astigarraga, d'Anaitze Agirre i Nekoitz Andonegui. Abans però, el dia 28, es podran veure els vídeos que il·lustren l'informe Frontera Sur sobre les violacions dels Drets Humans que tenen lloc diàriament a Espanya i Marroc, realitzat recentment pels col·lectius Fotomovimiento, Novact i Irídia.

El Cicle es complementa amb dos exposicions: Nòmades: migracions forçades, que es podrà veure fins al 26 de novembre al Centre de Cultures del campus de Cappont i Els Murs d'Europa, que li prendrà el relleu fins al 20 de gener.

Nòmades,
d'Humoràlia i la Coordinadora d'ONGD, reivindica el dret a migrar a través de l'art gràfic, amb un total de 50 obres d'il·lustradors d'arreu del món. Els murs d'Europa presenta una selecció d'instantànies realitzades pels activistes de Fotomovimiento entre el setembre de 2015 -primera entrada de persones refugiades per l'estació de tren de Budapest- i l'abril de 2016 -quan la policia reprimeix amb gasos i bales de goma les persones congregades a la frontera amb Macedònia.