Més inversió en salut i un model econòmic i social sostenible per evitar pandèmies

Ho reclamen els col·legis de metges i d'infermers i infermeres de Lleida en rebre el premi d'Alumni UdL

Descarregar pdf
premi
Ramon Mur i Mercè Porté. FOTO: UdL
Més inversió en salut i un canvi de model econòmic i social més sostenible i més respectuós amb la natura han estat dos de les reclamacions que avui han fet els col·legis oficials d'Infermeres i Infermers i de Metges de Lleida, en l'acte de lliurament del Premi  Alfons de Borja 2020 que els ha atorgat l'associació d'antics alumnes i amics de la Universitat de Lleida, Alumni UdL.
 
La presidenta dels professionals de la infermeria, Mercè Porté, i el dels metges i metgesses, Ramon Mur, han reivindicat en els seus discursos la necessitat de corregir les "anomalies" del nostre sistema de salut, ja sigui la manca de recursos econòmics i humans, l'excés de tasques administratives d'alguns col·lectius en detriment de les sanitàries, el fet que no es comparteixin prou les dades mèdiques entre comunitats autònomes o que els sectors més vulnerables siguin sempre els més perjudicats.
 
Han reclamat la necessitat d'un nou model sanitari amb més inversió, més treball en equip, d'una formació universitària que inclogui l'acompanyament i la cura emocional dels pacients, i també un replantejament de la nostra manera de viure i d'explotar els recursos del planeta perquè les pandèmies, ha afirmat Mur, en són també la conseqüència. No només la de la COVID-19 sinó també la de la gana i la de la mortalitat infantil que maten milions de persones l'any.

Tant Mur com Porté han recordat els moments difícils, la pressió, la por, la incertesa així com la pèrdua de pacients i de companys de professió per la COVID-19. Han agraït el premi a la Universitat i especialment i als estudiants i graduats universitaris que es van posar a primera línia.
 
També han insistit en la importància de les vacunes i en treballar plegats contra la desinformació i els discursos de la por. "Sense antibiòtics i vacunes no podem viure en societat" ha dit Mur.
 
El Col·legi Oficial de Metges i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida han rebut finalment avui el premi Alfons de Borja en un acte presencial restringit, que s'ha retransmès en directe per internet, en presència del rector, Jaume Puy, el president del Consell Social, Delfí Robinat, i el d'Alumni UdL, Josep Maria Moragues "pel seu compromís personal i vàlua professional en la lluita per a la prevenció i l’atenció als pacients durant la pandèmia de la COVID-19".
 
El guardó, que enguany arriba a la desena edició, destaca en aquesta concessió que "és una expressió sentida i sincera de l’agraïment pel seu esforç que en aquests mesos han arribat mes enllà del compliment del seu deure i en condicions molt difícils (...), sense rebre la compensació moral i econòmica que es mereixen". Els col·legis han estat obsequiats amb l'escultura El coneixement de Miguel Ángel González” i una aquarel·la de Joaquim Ureña, el qual, durant l'acte ha estat pintant. 
 
El premi, que rep el nom de qui va ser professor i vicecanceller de l'Estudi General de Lleida, bisbe de València i papa Calixt III, es va instaurar al 2004. Des de llavors l'han rebut la Fundació Vicente Ferrer, l’ONG Justícia i Pau, Joan Oró, Jordi Pujol, Antoni Brufau, Saúl Craviotto, Joan-Xavier Comella, Núria Carretero i els Amics de la Seu Vella.
 
Actualment l'associació d'exalumnat de la UdL compta amb 12.200 integrants. L'ens se centra en donar suport a la carrera professional i a la inserció laboral de les titulades i els titulats de la UdL, difondre la recerca i l’oferta acadèmica de la UdL i col·laborar amb la universitat a teixir aliances amb el món empresarial, les ONG, l’administració pública i la societat civil, expliquen.