Nova olimpíada de robòtica a la UdL

L'esdeveniment, d'àmbit internacional, comptarà amb 8 equips a la fase local

Descarregar pdf
OlimpiadaRoboticaUdL2015
D'esquerra a dreta: Giné, Vila i Domingo Foto: UdL

La Universitat de Lleida (UdL) acollirà per primera vegada la setmana vinent el torneig classificatori de la World Robot Olympiad (WRO), una competició de robòtica a nivell mundial adreçada a joves estudiants d'entre 7 i 15 anys. Tindrà lloc el proper dissabte dia 3 d'octubre al campus de Cappont amb un total de 8 equips de les comarques de Ponent. Concretament, de la capital del Segrià, Mollerussa, Les Borges Blanques, Artesa de Segre, Bellcaire i Almenar. Per organitzar la fase local de la WRO, la UdL ha signat un conveni de col·laboració amb l'empresa especialitzada en robòtica educativa Engijoc.

L'esdeveniment s'afegeix a altres activitats promogudes per l'Escola Politècnica Superior (EPS), destinades a fomentar les vocacions científiques i tecnològiques, com la First Lego League o el Mercat de Tecnologia. La vicerectora d'Estudiants, Neus Vila, ha destacat la col·laboració públic-privada en aquest tipus d'iniciatives "que són el futur de la nostra Universitat i de la societat". En aquest sentit, el director de l'EPS, Francesc Giné, ha recordat que les empreses de tecnologia representen el 8% del PIB i el sector continua creixent, mentre les matrícules a Enginyeria baixen.

L'olimpíada de robòtica planteja diverses competicions al voltant de tres desafiaments. Enguany a Lleida només es realitzarà la competició regular, en dos categories: Elementary, de 7 a 12 anys (nascuts entre 2003 i 2008) i Junior High, de 13 a 15 anys (nascuts entre 2000 i 2002). L'equip guanyador tindrà accés a l'eliminatòria nacional que es disputarà a Barcelona a l'octubre i qui superi l'estatal podrà disputar el títol mundial al novembre a Doha (Qatar). El gerent d'Engijoc, Josep Domingo, ha explicat que en properes edicions buscaran patrocinadors que ajudin a pagar els desplaçaments als equips que es classifiquin per aquestes fases.

Per participar en aquesta competició s'ha de formar un equip d'entre dos i tres alumnes, més un entrenador que dóna suport als alumnes durant el procés de preparació de l'olimpíada, però mai pot col·laborar ni comunicar-se amb ells durant el torneig. Els equips tenen dos hores per muntar i programar un robot que posteriorment resoldrà un desafiament en la taula de competició. Un dels valors afegits és que una de les regles de joc es pot anunciar a última hora. La qualitat d'aquesta prova està en el foment de valors i capacitats, ja que els participants treballen en equip i han de desenvolupar la seua creativitat, tenir iniciativa i resoldre problemes per realitzar el repte que se'ls proposa.

La WRO és una competició de robòtica internacional que es desenvolupa en més de 50 països i en la què hi participen més de 20.000 joves d'entre 7 i 15 anys entusiastes dels robots i la tecnologia. A Espanya la promou la fundació EducaBot des del 2013. Francesc Giné ha destacat que "aquesta competició és una oportunitat única perquè els joves entrin en contacte amb la ciència, la tecnologia i l'enginyeria d'una manera divertida i innovadora en l'àmbit d'una experiència de caràcter internacional". A més, l'olimpíada complementa la First Lego League perquè es realitzen en semestres diferents.

Més recursos

Un equip de Mollerussa participarà dissabte en la World Robot Olympiad, un torneig que arriba a Lleida per primer cop / Mollerussa Televisió