Singularitzar la UdL, prioritat del nou mandat de Roberto Fernández

El rector reitera que a més del compromís dels universitaris cal el de la resta de la societat

Descarregar pdf
presapossessiorectorUdL2015
Un moment de l'acte. FOTO:UdL

Crear una idiosincràsia acadèmica pròpia en el panorama universitari català i espanyol, singularitzar la recerca en agroalimentació, biomedicina, energia i desenvolupament territorial i afinar en les aliances internacionals, són les prioritats del nou mandat de Roberto Fernández com a rector de la Universitat de Lleida els propers quatre anys. Així ho ha manifestat davant als assistents a l'acte d'investidura en el càrrec, que ha tingut lloc aquesta tarda a la Sala d'actes del Rectorat de la UdL.

"La Universitat de Lleida no ha de ser la miniatura d'una universitat de molta grandària. No podem ni hem de tenir-ho tot", ha dit el rector. És per això que cal crear un model de docència propi al voltant de classes no massificades, dobles titulacions, sistemes d'alternança, graus amb altres universitats, cursos virtuals, domini de terceres llengües, preparació per a l'emprenedoria i l'ocupabilitat, i una potent oferta de formació contínua, ha afegit.

Per aconseguir-ho, ha demanat a la comunitat universitària, com ho va fer fa quatre anys, sumar-se al seu projecte i estar disposada al canvi i a les reformes futures en pro del consens i de l'interès general perquè "les institucions com la nostra no suporten fàcilment les ruptures als programes d'actuació". "Aquí no hi ha un poder governamental i una oposició antagònicament situats, sinó una cooperativa que cada quatre anys encomana a un equip la gestió que ha de fer-se amb tot i per a tots".

També és necessari, ha dit, l'alè i la confiança del conjunt de la societat lleidatana i de les seues principals institucions. A les empreses, els ha demanat una col·laboració més estreta i al Govern de la Generalitat més suport i comprensió, sobretot perquè la institució ha mantingut l'herència dels anteriors rectors d'acabar els exercicis pressupostaris sense dèficit. En aquest sentit ha defensar que invertir en la universitat pública és part de la solució que necessita Catalunya i que les retallades en educació superior no poden sostenir-se en el temps.

Per la seua part, el conseller d'Economia i Coneixement, ha felicitat al rector per la seua releecció tot afirmant que Catalunya necessitat una gran universitat i una gran Lleida. En el seu breu discurs ha justificat la pujada de taxes per poder mantenir la qualitat de la universitat i ha anunciat que es continuarà amb la flexibilització de l'estructura de graus.

Un grup d'estudiants han protagonitzat una protesta abans i durant l'acte d'investidura tot desplegant una pancarta on es podia llegir: "No a unes eleccions antidemocràtiques, si a una universitat participativa" i han llegit un manifest on reivindicaven una universitat amb preus públics assequibles per a tothom i més participativa. Han demanat que la UdL es retiri del Consorci sanitari i han criticat la presència de Mossos a la Universitat.

Roberto Fernández és professor universitari a Lleida des del 1980 i va obtenir la càtedra en Història Moderna al 1992. Va ser director de l'Institut de Ciències de l'Educació de l'Estudi General de Lleida, degà de la Facultat de Lletres i director del departament d'Història de l'Art i Història Social. Rector els darrers quatre anys, va resultar guanyador de les eleccions celebrades el passat 5 de maig on hi optava també el catedràtic de Química Ramon Canela. Fernández va obtenir el 50,6% del vot ponderat, tot i que en vots absoluts el va superar Canela.

Avui també han pres possessió tots els membres del seu equip: la secretària general, els nou vicerectors i vicerectores i els dos coordinadors. Tots ells repeteixen en el càrrec.

Notícies relacionades

Oficina de Premsa UdL / 05/05/2015
El 50,6% dels vots dóna de nou el rectorat a Roberto Fernández

Més recursos

Secretaria General / Resultats de les eleccions

 


Anomena i desa tall de veu (mp3)

Reproduir vídeo