L'INDEST impulsa 22 projectes de recerca en tres anys

Fins al 2018 la UdL ha destinat 125.600 euros per finançar-los

Descarregar pdf
indest2019UdL
Fidel Molina i Josep Maria Cots. FOTO: UdL
Des que es va crear al 2015, l'Institut de Desenvolupament Social i Territorial (INDEST) de la Universitat de Lleida (UdL) ha impulsat 22 projectes de recerca en ciències socials i humanitats: 6, al 2016, 6, al 2017 i 10, al 2018, amb una inversió de 31.000 euros, 28.800 i 65.8000, respectivament, que sumen un total de 125.600 €. A la convocatòria d'enguany, dotada amb 56.000 euros, s'hi han presentant 4 projectes que actualment estan sent avaluats externament.
 
Es tracta d'estudis relacionats amb alguna de les quatre línies de recerca d'aquest institut de recerca de la UdL: activitat socioeconòmica i territorial sostenible, mobilitats, transicions i relacions socials, societat del lleure i consum cultural i generacions: infància, joventut i envelliment, duts a terme per equips d'investigació de diferents disciplines agrupats en consorcis de tres tipus: formats per un mínim de dos grups de recerca de l'INDEST de diferents àmbits de coneixement; per un grup de l'INDEST i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; o per un grup de l'INDEST i almenys un altres d'algun dels tres centres de recerca de la UdL (INSPIRES, Agrotecnio i IRBLleida).
 
Els projectes,de dos anys de durada, han de presentar-se a altres convocatòries en finalitzar l'ajut de l'INDEST. Fins ara, ja hi ha 2 recerques que han aconseguit finançament del Ministeri d'economia i empresa, 1 de la Fundació bancària la Caixa i altres estan a l'espera de la resolució de diferents convocatòries.
 
"Volem incentivar així la recerca interdisciplinària en ciències socials i humanitats amb una convocatòria d'ajuts singular, ja que és específica per a aquest àmbit", ha explicat avui el director de l'INDEST, Fidel Molina. Aquesta singularitat, també l'ha destacada en positiu el sotsdirector de l'Institut, Josep Maria Cots, que d'altra banda ha lamentat "la manca d'inversió dels poders públics en investigació en ciències socials i humanitats".
 
L'objectiu final dels projectes finançats per l'INDEST, ha continuat Molina, "és potenciar la recerca aplicada i interdisciplinària per transferir coneixement, eines útils i de millora per a la societat i, en resum, donar resposta a reptes de caràcter social, econòmic i humanístic de la societat actual".
 
Així, entre els finançats en la darrera convocatòria hi trobem estudis sobre la relació entre intel·ligència emocional i rendiment professional, el coneixement del patrimoni industrial en el món educatiu i la societat, el relleu generacional i de gènere a les cooperatives agràries de Catalunya, la representació de la maternitat en la ficció contemporània o els efectes d'una intervenció educativa terapèutica basada en la web per al tractament del dolor i la mala qualitat del son en dones adultes diagnosticades de fibromiàlgia.
 
Precisament, per presentar aquests 10 projectes que s'estan executant, així com l'informe final dels 6 que es van finançar l'any passat, s'ha organitzat la jornada La interdisciplinarierat en ciències socials i les humanitats, que tindrà lloc divendres al Saló Víctor Siurana de la UdL.
 
Aquesta jornada inclourà també quatre conferències relacionades amb les línies de recerca de l'INDEST, a càrrec de Maria Elena Fabrega (professora de Sociologia de la Universitat d'Alacant), Joan Majó (enginyer i ministre d'Indústria entre 1985 i 1986), Carles Manel Macian (adjunt al Secretari General d'Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya), Javier Lete (professor de Dret a la Universitat de Santiago de Compostel·la). Amb aquesta jornada anual, que compta amb el suport de la Diputació de Lleida, "volem retre comptes no només a la UdL sinó a la societat en general", ha conclòs Molina.
 
L'INDEST aplega 231 investigadores i investigadors que pertanyen a 25 grups de recerca de les facultats de Lletres, Dret, Economia i Turisme, Educació, Psicologia i Treball Social, Infermeria i Fisioteràpia, així com de l'INFEC-Lleida.