"La Universitat ha de ser motor de progrés i de transformació de ciutats com Lleida"

Roberto Fernández rep la Medalla Estudi General i la Medalla d’Or de la CRUE

Descarregar pdf
05
La Sala d'Actes del Rectorat va acollir l'acte / Foto: Jordi V. Pou

El que ha estat rector de la Universitat de Lleida (UdL) durant els darrers vuit anys, el catedràtic d’Història Moderna Roberto Fernández Díaz, ha reivindicat la figura de les universitats com a element de progrés i transformació de ciutats petites i mitjanes, per la qual cosa ha demanat la unitat de totes les institucions lleidatanes perquè Lleida es consolidi com a ciutat universitària. La ciutat ha de ser motor de progrés i transformacio de ciutats com Lleida, ha afirmat en el seu discurs després de rebre la Medalla Estudi General de la UdL i la Medalla d’Or de la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles).

Fernández ha estat acompanyat en aquest acte pel rector de UdL, Jaume Puy; el president de la CRUE i rector de la Universitat de Còrdova, José Carlos Gómez; el president de Consell Social de la UdL, Delfí Robinat, i prop de trenta rectors i rectores d’altres universitat espanyoles.

En la seua intervenció, Jaume Puy ha refermat la idea que l’eslògan “Lleida ciutat universitària” no és defensat només per la universitat sinó que “crec poder afirmar que és un objectiu compartit amb les autoritats civils locals” perquè la ciutat sigui més “acollidora, amable i estimulant per a la joventut universitària”. Puy ha dit, a més, que li agradaria que “en uns anys, tinguéssim un sistema universitari cohesionat, potent, obert al món, crític i transformador del model social”.

Per la seu part, Neus Vila, professora de Filologia Hispànica de la UdL i que fou vicerectora amb Fernández, i Pilar Aranda, rectora de la Universitat de Granada, han coincidit en les seues respectives gloses a destacar que Roberto Fernández és “en el buen sentido de la palabra, bueno”, tal com deia Machado.

Durant l’acte, l’exrector ha volgut compartir la seua medalla de la UdL amb la resta de companys i de companyes que van formar part del seu equip, i els ha sorprès amb una reproducció més petita d’aquesta distinció per a cadascun.

La Medalla Estudi General es concedeix a totes les persones que han ocupat el càrrec de rector o rectora des de la creació de la UdL el 1991. Així, ja l’han rebut els exrectors Jaume Porta i Joan Viñas. La Medalla d'Or de la CRUE,que va ser instaurada durant el mandat de Fernández, és la segona vegada que es dona. El primer a rebre-la va ser Segundo Píriz, exrector de la Universitat d'Extremadura i que precedí a Fernández en la presidència de la CRUE. Aquest guardó reconeix l'esforç i la tasca realitzada pels rectors i les rectores que ocupen la presidència d’aquesta institució.

Roberto Fernández Díaz (Hospitalet de Llobregat, 1954) és professor universitari a Lleida des de l’any 1980 i catedràtic d'Història Moderna de la UdL des del 1992. Ha estat rector de la UdL des del 2011 fins al maig del 2019 i president de la CRUE del 2017al 2019. És membre de la Reial Acadèmia de la Història. El 2015 va obtenir el Premi Nacional d'Història d'Espanya per l'obra Cataluña y el absolutismo borbónico. Historia y política, coeditada per Crítica i Edicions UdL.

 

TEXT: SUI GENERIS COMUNICACIÓ CREATIVA

Carregant el reproductor...