Un curs d'estiu estrena a Lleida "La fam", de Joan Oliver

Obra cabdal de la literatura de la Guerra Civil, es representa demà al Tossal dels Morts d'Alcoletge

Descarregar pdf
JoanOliver_EstiuUdL
D'esquerra a dreta: Alejandro Olmo, Clara Olmo, Eduard Muntada i Xavier Macià. / Foto: UdL

L'amfiteatre a cel obert, inaugurat recentment al Tossal dels Morts, a Alcoletge, acollirà demà, a les 9 del vespre, l'estrena, per primera vegada a les terres de Lleida, d'una de les obres més importants de la literatura catalana de la Guerra Civil. Es tracta de La fam, una peça teatral de Joan Oliver (1899-1986) escrita, premiada i estrenada al 1938, on l'autor s'endinsa en l'evolució del període revolucionari a partir del triangle entre tres personatges: el Nel, el Samsó i la Lupa.

Adaptada i dirigida per Eduard Muntada, l'obra ha estat produïda per l'Ajuntament d'Alcoletge. Els actors són el propi Muntada, Alejandro Olmo, Clara Olmo, Xavier Iglesias i membres del Grup de teatre d'Alcoletge. L'obra, incorporarà entre escena i escena, la lectura de textos literaris d'aquell moment històric acompanyats de música en directe, a càrrec de Ferran Aixalà.

L'estrena "serà en un espai immillorable per a una obra d'aquesta època i temàtica", explica Xavier Macià, coordinador del curs Fills de la Revolució i de la Guerra. Literatura entre les bombes de la Universitat d'Estiu de la UdL, en el marc del qual s'ha programat aquesta representació. Al Tossal dels Morts, espai de memòria històrica, s'ubiquen les fortificacions i trinxeres que l'exercit republicà va construir aquell 1938 i que també acolliran una altra de les activitats del curs: la lectura de textos escrits a les trinxeres per soldats d'un i altre bàndol que foren al Front del Segre i de l'Ebre, amb so ambiental de bombardejos, divendres al vespre.

El curs d'estiu, que té lloc al Centre de reinterpretació del patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró d'Alcoletge se centra en la literatura produïda durant la contesa bèl·lica, tant en teatre, com en prosa i poesia, tot dedicant especial atenció a dos autors lleidatans, Joan Baptista Xuriguera i Màrius Torres.

Des d'avui i fins divendres, una vintena de persones participen en aquesta activitat formativa que a més inclou la projecció de Catalunya màrtir, un documental produït per Laya Films (la productora de la Generalitat de Catalunya) sobre els bombardejos dels avions feixistes que patiren Lleida, Granollers i Barcelona a finals de 1938, i l'exposició Poesia de guerra, que presenta una quinzena de poemes de l'època impresos sobre imatges de la Guerra Civil publicades a La Vanguardia entre 1936 i 1938. Aquesta mostra es podrà veure fins a finals al Centre de reinterpretació d'Alcoletge.