Un llibre sobre la pena de mort a l'Edat mitjana, premi Ferran Soldevila

És obra del professor de la Universitat de Lleida, Flocel Sabaté

Descarregar pdf
La pena de mort a la Catalunya baixmedieval: Retrat d’una societat, del catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Lleida (UdL), Flocel Sabaté i publicada a l'editorial Base al 2021, ha estat guardonada amb el 37è Premi Ferran Soldevila de Biografia, Memòries i Estudis Històrics que atorga la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

El jurat format per Teresa Abelló, Àngel Casals, Antoni Furió , Francesc Marco , Clàudia Pujol, Isabel Rodà, Ivan Serrano i Queralt Solé ha decidit per unanimitat premiar aquesta obra tot valorant que l’aplicació de la justícia i el control social és una qüestió de primer ordre en la historiografia internacional actual. Per tant, estudiar l'aplicació de la pena de mort a la Catalunya baixmedieval suposa omplir un forat en els coneixements de la nostra història medieval i al mateix temps posar el cas de Catalunya en l’àmbit internacional. 
 
Per fer-ho, afegeix el jurat, l’autor ha fet un recorregut molt minuciós per un gran nombre d’arxius catalans d’àmbit local i comarcal mostrant així la importància d’aquestes institucions de vegades poc reconegudes i l’enorme riquesa documental que hi ha custodiada. Sabaté afegeix amb aquest llibre una aportació més a la construcció que ha anat fent al llarg  dels anys a l’estudi del funcionalment de la justícia i l’organització del poder a la Catalunya medieval. Les seues obres anteriors sobre les vegueries de Catalunya (organització institucional) i el sometent (control de l’ordre públic) es veuen molt ben complementades per aquest darrer llibre, "mostra d’una trajectòria coherent, rigorosa i innovadora en la seua recerca".
 
El Premi Ferran Soldevila de Biografia, Memòries i Estudis Històrics està dedicat a premiar una obra de biografia o estudis històrics en els seus vessants polític, social, econòmic, biogràfic, artístic, literari o cultural sobre l’àmbit dels Països Catalans. El proper 5 de juliol se celebrarà l'acte de lliurament del guardó al Jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona, en una jornada que serà també un homenatge a la figura de Miquel Strubell i Trueta (1949–2022). El premi consisteix en un guardó en forma d’escultura commemorativa i una dotació econòmica de 2.000 € per aquesta edició.
 
TEXT: Fundació Congrés de Cultura Catalana/Premsa UdL