Un suport de tenalla únic a la península, en una exposició efímera a la UdL

Forma part del patrimoni recuperat pels arqueòlegs a l'antic call jueu de la ciutat

Descarregar pdf
cuirassa suport
La peça, restaurada pel SCT-Laboratori d'Arqueologia de la UdL / Foto: UdL
Un suport de tenalla en forma de maqueta arquitectònica recuperat al call jueu de la capital del Segrià és l'element estrella d'una exposició efímera que acull avui la Universitat de Lleida (UdL) amb un total de 43 peces rescatades pels serveis d'arqueologia municipals a l'antic barri hebreu de la ciutat i restaurades pel Servei cientificotècnic (SCT) Laboratori d'Arqueologia de la UdL. Es tracta de l'únic suport d'aquest tipus que s'ha trobat sencer a la península ibèrica. Data de la primera meitat del segle XIII i es va fabricar a Múrcia durant l'imperi almohade.
 
Aquesta mena de pedestal està fet de ceràmica oxidada amb detalls vidrats en verd. Reprodueix la façana d'un pati andalusí, amb dos portes d'accés al saló principal. Decorat amb petits animals, incisions i elements impresos com rosetes decoratives, compta amb un petit forat permet evacuar l'aigua regalimada de la tenalla vers un aiguamans que es situava a la part inferior. Acompanyava una tenalla almohade de ceràmica oxidada decorada amb motius zoomorfs, arquitectònics, vegetals i geomètrics que s'ha recuperat a peces.
 
Els treballs realitzats a l'antic barri del Seminari entre la primavera de 2015 i l'estiu de 2017 sobre una superfície de més de 6.000 metres quadrats han permès recuperar importants restes de l'antic barri de la Cuirassa, habitat entre els segles XII i XV. La zona va patir els estralls del pogrom o revolta antisemita de 1391, que va fer-ne minvar dramàticament la població.
 
Les peces que formen part de l'exposició EFÍMERA. Recuperant la Cuirassa provenen, precisament, d'una de les cases cremades a l'atac del call del segle XIV, d'un ric prohom jueu. L'habitatge amagava una gran quantitat d'estris de la vida quotidiana i peces d'aixovar com ara calders de coure, llums d'oli, peces ceràmiques de la vaixella, monedes, armes de defensa, petites claus de ferro o una pinta d'os.
 
La mostra s'emmarca en la Jornada sobre estudis i difusió del patrimoni històric jueu a Catalunya, La Cuirassa. Espai de memòria i riquesa patrimonial, organitzada pel Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la UdL, l'Arxiu Arqueològic de l'Ajuntament de Lleida i el SCT-Laboratori d'Arqueologia de la UdL, amb la col·laboració del Grup d'Arqueologia de les dinàmiques socials (ASD) de la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC) de Barcelona.
 
El vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, Joan Busqueta, ha inaugurat la trobada destacant l'excepcionalitat de les peces exposades, que reflecteixen "la potència d'aquell barri jueu de Lleida". Busqueta ha reivindicat que la Cuirassa s'hauria de poder "visitar amb garanties el més aviat possible", per contextualitzar tot aquest patrimoni. L'alcalde accidental, Toni Postius, ha reconegut que és "un repte col·lectiu pendent".

L'objectiu és donar a conèixer la potencialitat científica i arqueològica d'aquest jaciment que ha aportat informacions claus per al coneixement de les comunitats jueves d'època medieval a Lleida, i sobre els processos que van portar a la crisi i abandó d'un dels barris jueus més importants de Catalunya. El programa inclou una taula redona sobre Reptes de la museïtzació i divulgació de la història de les comunitats jueves de Catalunya i diferents comunicacions sobre La Cuirassa de Lleida amb experts de la UdL, la Secció de Patrimoni Cultural Històric i Artístic-Arqueologia de la Paeria, l'IMF-CSIC i l'Acadèmia de Ciències (IMAFO-OAW) d'Àustria.

NOTÍCIES RELACIONADES:

La UdL restaura les darreres troballes de l'antic call de Lleida