Descarregar pdf

Cine-Ull Filmoteca06Filmoteca Cine-Ull / Octubre-Desembre 2006

Cinema i gastronomia
Jean-Luc Godard, ahir i avui
Cineastes contra magnats
El fons de la Filmoteca: Maciste

Amb motiu de la celebració del 10è aniversari de l'Associació Gastronòmica Lo Tall, hem preparat, en primer lloc, una proposta ben suculenta apta per a tots els paladars. Us proposem un cicle dedicat a esbrinar les relacions entre cinema i gastronomia per mitjà d'una selecció heterogènia d'obres memorables de la cinematografia europea amb el denominador comú de tenir la cuina com a element protagonista. De manera paral·lela, quatre restauradors de la ciutat de Lleida crearan menús gastronòmics inspirats en les pel·lícules del cicle que es podran degustar en els seus locals (per a més informació sobre aquest activitat, consulteu el programa específic editat per l'Associació Gastronòmica Lo Tall).

Després d'això, us oferim un extraordinari cicle dedicat a un dels cineastes més influents de la modernitat cinematogràfica, Jean-Luc Godard. Sota l'epígraf ahir i avui, pretenem mostrar quatre de les seves pel·lícules més reconegudes realitzades en els dos extrems de la seva dilatada filmografia.

D'aquest manera, amb la intenció d'oferir a l'espectador l'oportunitat de valorar com l'afany experimentador del director francès s'ha mantingut intacte al llarg dels anys, mostrarem per una banda, dues obres claus dels inicis de la seva trajectòria fílmica -cintes cabdals, a la vegada, de la Nouvelle Vague francesa-, i per l'altra, dues de les seves darreres obres més celebrades fins ara inèdites a casa nostra. Cineasta polifacètic i teòric, Godard representa, sens dubte, la figura del director que malgrat el temps no ha deixat mai de preocupar-se incansablement per buscar noves formes d'expressió i representació audiovisual.

Finalment, clourem la programació d'enguany amb dues jornades d'especial interès per als bons cinèfils. Primerament, recuperem un film inèdit a les nostres pantalles, Cineastes contra magnats, el documental de Carles Benpar sobre la defensa dels drets morals dels autors cinematogràfics que recull una mostra de les mutilacions i manipulacions que han sofert les obres fílmiques des dels orígens del cinema.

I per acabar, una nova sessió d'El fons de la Filmoteca ens permetrà redescobrir un esplèndid exemple d'una de les sèries cinematogràfiques més cèlebres del primer terç de segle XX que tingué com a protagonista el personatge de Maciste, un forçut heroi interpretat per Bartolomeo Pagano -un descarregador de moll genovès reconvertit en estrella de cinema- que va néixer per al cinema en l'èpic film de Giovanni Pastrone Cabiria (1914) durant l'edat d'or del cinema silent italià.

Cinema i gastronomia

filmoteca1Dilluns, 09/10, 22h
La grande bouffe / La gran comilona
Marco Ferreri, Itàlia-França, 1973, 130 min, C, VOSE

Amb la col·laboració en el guió de Rafael Azcona, Marco Ferreri va realitzar un film antològic, al seu moment molt polèmic, sobre quatre amics que es reuneixen en una mansió a l'entorn d'un gran àpat orgiàstic.


filmoteca1Dilluns, 16/10, 22h
Babettes gaestebud / El festín de Babette
Gabriel Axel, Dinamarca, 1987, 102 min, C, VOSE

Excel·lent adaptació d'un relat de Karen Blixen (Isak Dinesen) sobre una cuinera francesa que s'exilia en un petit poble danès d'estricta tradició luterana. Oscar al millor film de parla no anglesa.



filmoteca1Dilluns, 23/10, 22h
The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover / El cocinero, el ladrón, su mujer y su amante

Peter Greenaway, Gran Bretanya-França, 1989, 125 min, C, VOSE

Per mitjà del seu estil personal d'ostentosa i teatral posada en escena, el polifacètic director Peter Greenaway explica una dramàtica història que té com a protagonista un cuiner d'un elegant restaurant.


filmoteca1Dilluns, 30/10, 22h
Bella Martha / Deliciosa Marta

Sandra Nettelbeck, Alemanya, 2001, 107 min, C, VOSE
Una introvertida xef que treballa en un dels més pres­tigiosos restaurants d'Hamburg veurà com la seva vida canviarà radicalment a partir d'una notícia inesperada. Una comèdia gastronòmica de grans atractius visuals.


Jean-Luc Godard, ahir i avui


filmoteca1Dilluns, 06/11, 22h
A Bout de Souffle / Al final de la escapada

Jean-Luc Godard, França, 1959, 90 min, B/N,VOSE

Primer llargmetratge de Jean-Luc Godard dirigit a partir d'un guió de François Truffaut. Pel·lícula clau de la Nouvelle Vague i un dels films més emblemàtics i alhora influents de la modernitat cinematogràfica.


filmoteca1Dilluns, 13/11, 22h
Vivre sa vie / Vivir su vida

Jean-Luc Godard, França, 1962, 80 min, B/N, VOSE

Retrat sense dramatsimes d'una jove parisenca que es veu progressivament forçada a exercir la prostitució per sobreviure. Premi Especial del Jurat i Premi de la Crítica al Festival de Venècia (1962).


filmoteca1Dilluns, 20/11, 22h
Éloge de l'amour / Elogio del amor

Jean-Luc Godard, França-Suïssa, 2001, 98 min, B/N i C, VOSE

Algú a qui només escoltem però no veiem ens parla sobre un projecte que tracta sobre els quatre moments clau de l'amor: la trobada; la passió física; les diferències i la separació; i la reconciliació.



filmoteca1Dilluns, 27/11, 22h
Notre musique / Nuestra musica

Jean-Luc Godard, França-Suïssa, 2004, 80 min, C, VOSE

Dividit en tres parts titulades, respectivament, infern, purgatori i paradís, el film, estèticament innovador i radical, té com a punt de partida la guerra, els conflictes internacionals i la ciutat de Sarajevo.


Cineastes contra magnats

filmoteca1Dilluns, 04/12, 22h
Cineastes contra magnats
Carles Benpar, Espanya, 2002-2004, 100 min, C, VC

Assaig cinematogràfic en defensa dels drets morals dels cineastes enfront les manipulacions que pateixen les pel·lícules des dels orígens dels cinema fins a l'actualitat. Goya al millor llargmetratge documental (2006).


El fons de la Filmoteca: Maciste

filmoteca1Dilluns, 11/12, 22h
Maciste

Luigi Romano Borgnetto, Vincenzo Denizot, Itàlia, 1915, 65 min, B/N, VOSC

Pel·lícula d'acció i aventures protagonitzada per Maciste on un forçut heroi rebrà l'encàrrec de defensar una noia desvalguda dels seus malvats perseguidors. Segun­do de Chomón hi col·laborà en la fotografia i els trucatges. Presentació a càrrec d'Oriol Bosch.


VO. Versió original. VC. Versió catalana. VE. Versió castellana. VOSC. Versió original amb subtítols en català. VOSE. Versió original amb subtítols en castellà. VOS. Versió original amb subtítols en un altre idioma. VOTS. Versió original amb traducció simultània. SD. Sense diàleg. B/N. Blanc i negre. C. Color.

Filmoteca/Cine-ull es reserva el dret de modificar aquest programa per raons de força major.

Venda d'entrades les 24 hores a les oficines amb ServiCaixa i dues hores abans de cada projecció al mateix Centre Social i Cultural. Preus: 3 euros per sessió. Carnet jove o d'estudiant de la UdL, aturats i jubilats: 2 euros per sessió. La sessió de dilluns 11 de desembre serà d'entrada lliure, amb les places limitades a l'aforament de la sala.

Totes les sessions tindran lloc a les  22.00 hores.
Centre Social i Cultural Lleida de l'Obra Social "la Caixa" (Blondel 3, Tel. 973 27 07 88)

fletxa-grisMés informació:

Programa Filmoteca Cine-Ull / Octubre-Desembre 2006


   Darrera modificació: