Descarregar pdf

CINEFÒRUM: LA PESADILLA DE DARWIN
Veterinaris sense Fronteres
Centre de Cooperació Internacional de la UdL


Dimarts 12 de juny, 20h
Centre Social i Cultural de l’Obra Social “la Caixa” (LLEIDA, Avda. Blondel, 3)


Dijous 21 de juny, 21h.
Cafè El Gat Rosal (TÀRREGA, Avda. 11 de setembre, s/n)


Dijous 28 de juny, 21h
Centre Cultural Contemporani Cal Duch (MOLLERUSSA, C/ Prat de la Riba, 8)


fletxa-gris EL MALSON DE DARWIN A LES NOSTRES PEIXATERIES


A Mercabarna es van vendre a l’any 2004 uns 2 milions de quilos de perca del Nil, la majoria procedents del llac Victòria, al cor d’Àfrica. Aquesta perca la trobem als nostres mercats i a les peixateries, ja tallada, i amb freqüència etiquetada com a mero. I a uns preus sorprenentment assequibles. Però, quin és el preu que paga la població africana per aquest mercat d’exportació que expolía els seus recursos naturals?

Estem estudiant un seguit de casos paradigmàtics. La perca del Nil pescada al llac Victòria n'és un. La pesca, la preparació i l’exportació de la perca que arriba als nostres mercats està afectant molt negativament la població i els ecosistemes de la zona. Pobresa, violència, malnutrició, desigualtat, injustícia, són elements que envolten el comerç d’aquest peix.

És en aquest context que tenim el plaer de convidar-vos a una projecció especial del documental El malson de Darwin (Darwin’s Nightmare) del director Hubert Sauper, que aquests dies es projecta a lleida, Tàrrega i Mollerussa, i que mostra la lamentable història de la perca dels Grans Llacs a l’Àfrica. El documental ha estat guardonat amb nombrosos i prestigiosos premis com el de millor documental als Premis de Cinema Europeu (European Film Awards) 2004, a la Viennale (Venècia, Itàlia) o al Festival de Mont-real.


fletxa-gris SINOPSIS

A la dècada dels anys seixanta, al cor d’Àfrica, una nova espècie animal fou introduïda al llac Victòria com un petit experiment científic. La perca del Nil, va resultar ser un voraç depredador que va arrasar amb totes les espècies autòctones d’aquest gegantesc llac. El nou peix es va multiplicar ràpidament, i avui dia els seus blancs filets continuen sent exportats per tot el món.


Enormes avions de càrrega de l’antiga Unió Soviètica hi arriben diàriament per recollir els últims carregaments de peix i, a canvi, hi descarreguen la seva mercaderia... Kalashnikovs i munició per a les innombrables guerres que tenen lloc a la part central del continent.

Aquesta explosiva indústria multinacional de peixos i armes ha creat una desoladora aliança globalitzada a les ribes del llac tropical més gran del món: un exèrcit de pescadors locals, executius financers internacionals, nens sense casa, ministres africans, comissaris de la Unió Europea, prostitutes tanzaneses i pilots rusos.


La pesadilla de Darwin fletxa-gris CRÈDITS

ESCRITA I DIRIGIDA PER
Hubert Sauper

COL·LABORACIÓ ARTÍSTICA
Sandor Rierer, Nick Flynn

FOTOGRAFIA
Hubert Sauper

SO
Cosmas Antoniadis

MUNTATGE
Denise Vindevogel

EFECTES DE SO
Veronika Hlawatsch

GRAFISME
Kurt Hennrich

PRODUCTORS
Edouard Mauriat, Antonio Svoboda, Martin Gschlacht, Barbara Albert, Hubert Toint, Hubert Sauper

PRODUÏDA PER
Mille et une productions, Paris
Coop99 filmproduktion, Viena
Saga Film, Bruselas
França/Àustria/Bèlgica -2004
Color – 107 min. –dolby SRD


fletxa-gris VETERINARIS SENSE FRONTERES

Veterinaris sense Fronteres és una organització no governamental, declarada d’utilitat pública, que treballa des de l’any 1987 per millorar la qualitat de vida de les poblacions més empobrides del nostre planeta.

Un dels seus àmbits d’actuació és arribar a la població catalana per sensibilitzar, denunciar i incidir sobre els negatius efectes socials i ambientals que estan tenint la producció i pesca d’a lguns dels productes agroalimentaris que importem a casa nostra, a les regions d’origen dels mateixos.



fletxa-gris ORGANITZA


Universitat de Lleida. Centre de Cooperació Internacional
Veterinaris sense Fronteres

fletxa-gris MÉS INFORMACIÓ

Per a més informació sobre la campanya, els cinefòrums, i la situació que provoca la producció de la Perca del Nil, podeu dirigir-vos a:

Xavier Latorre, VSF
Tel: 627 811 897 – 93 423 70 31
correocomunicacion@veterinariossinfronteras.org
www.veterinariossinfronteras.org


print enrera pujar

   Darrera modificació: