Descarregar pdf
 
     
 
La 12a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’07) –del 9 al 18 de novembre– dedica enguany la seva temàtica principal al CANVI CLIMÀTIC. Aquest ja clàssic programa col·lectiu d'activitats de divulgació científica i tecnològica coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) aposta de nou per un gran tema de fons com a fil conductor, tot i que sense excloure’n cap altre per aquest fet. Es presenten arreu Catalunya, durant 9 dies amb la ciència com a protagonista, centenars d’actes, entre conferències, taules rodones, cursos, tallers i jornades de portes obertes.

Què és el canvi climàtic? Com està reaccionant i com reaccionarà a termini mitjà la Terra davant l’acció destructiva de l’ésser humà? Què és l’efecte hivernacle? Quines polítiques s’i mplementen per lluitar contra ell? Qui i com investiga al nostre país en el sector mediambiental? L'SC’07 serà un marc privilegiat on esbrinar de forma propera i entenedora per als ciutadans i ciutadanes de Catalunya cap on va el planeta que deixarem per viure als nostres fills, tot responent a aquestes i moltes preguntes més.

Els continus desastres naturals, el capritxós comportament del temps, amb estius que no acaben i hiverns que no arriben, passant de la calor al fred en hores; el sol que ens crema molt més; l’aparició d’espècies exòtiques que desequilibren els nostres ecosistemes... Tots ells són factors reveladors del canvi climàtic que ens afecten ja en la nostra vida quotidiana i sobre els quals els nostres investigadors i investigadores tenen molt a dir perquè la ciència en el sector mediambiental és avui un exponent paradigmàtic d’una recerca enfocada cap a la sostenibilitat global del planeta.
 
     


Jornades Galileo Galilei. Setmana de la Ciència a la UdL. Del 12 al 15 de novembre
 

La Universitat de Lleida vol aprofitar el repte i l'oportunitat que li ofereix la celebració de la Setmana de la Ciència 2007, dins el marc global del declarat Any de la Ciència a Espanya (2007), per a organitzar unes jornades amb un doble objectiu: per una part fer una reflexió sobre el Planeta Terra i per altra preparar el programa d'activitats a desenvolupar durant l’any 2008, any central del trienni 2007-2009 dedicat al mateix. 

En aquestes jornades s’analitzaran els papers de l’e dafologia, la hidrologia, i la climatologia, com a geociències que estudien l’aire, l’aigua i els sòls, no només com a recursos a preservar de forma sostinguda, sinó també com a agents de risc i com a indicadors de variacions ambientals dins el marc del canvi global del clima. Es plantejarà igualment el paper dels humans com els únics factors que poden garantir la conservació dels recursos i la minimització dels riscs.

L'adopció per l'Assemblea General de l'ONU de la Resolució 960/192, per la qual es proclama 2008 com l'Any Internacional del Planeta Terra, va a permetre col·locar a les Ciències de la Terra en el focus d'atenció política per primera vegada en la Història. A través d'aquesta resolució, totes les nacions són convidades a aplicar les geociències en la presa de decisions a escala local, nacional i internacional. L'objectiu de l'Any és crear consciència de l'immens potencial que tenen les CIÈNCIES DE LA TERRA per a assolir una societat més segura, més sana i més pròspera, mitjançant l’e studi i millor comprensió dels seus components: atmosfera, hidrosfera, edafosfera, geosfera, biosfera i de llurs interaccions.


Entre els seus objectius específics es compten:


  • Reduir els efectes tant dels riscs naturals com els induïts per l'acció humana.
  • Reduir els problemes que afecten la salut humana, mitjançant una major comprensió dels aspectes mèdics relacionats amb les Ciències de la Terra.
  • Descobrir nous recursos naturals i fer-los accessibles de manera sostenible.
  • Construir estructures més segures i expandir àrees urbanes d’acord amb les condicions naturals del subsòl.
  • Determinar els factors no humans del canvi climàtic.
  • Incrementar els coneixements sobre l’ocurrència dels recursos naturals amb l’objectiu de reduir les tensions polítiques
  • Detectar recursos hídrics profunds i poc accessibles.
  • Millorar la comprensió de l'evolució de la vida.
  • Augmentar l'interès de la Societat per les Ciències de la Terra.
  • Incrementar el nombre d'estudiants i augmentar els pressupostos per a investigacions relacionades amb les Ciències de la Terra.
  • Promoure la difusió i aplicació de les Geociències
Com a figura que recull el missatge que la UdL vol llançar en aquestes jornades s'ha triat la figura històrica de GALILEO GALILEI, eminent astrònom, filòsof, matemàtic i físic del Renaixement, relacionat amb la Revolució Científica, i considerat, per tot el món, com un dels Pares de la Ciència. Els seus treballs van ser i són un referent de l'aplicació del mètode científic i, juntament amb la seva pròpia actitud vital, es prenen com el millor exemple de conflicte entre l'autoritat i la llibertat de pensament en la societat occidental.

 



DILLUNS 12 DE NOVEMBRE
  
SALA D'ACTES (RECTORAT)
12.15h
Inauguració de les jornades “ GALILEO GALILEI” a càrrec de la Vicerectora de Recerca de la UdL, Dra. ANA Mª PELACHO AJA.
12.30h
Conferència: “Galileo: Cosmologia i Física”a càrrec del Dr. JOSÉ ROMO FEITO (Dept. Lògica, Història i Filosofia de la Ciència, Universitat de Barcelona)
17.00h
Reunió de la Comissió “Any 2008-Planeta Terra”
18.00h Pausa
19.00h
Conferència: “La contribució espanyola a la Ciència des de l’espai” a càrrec del Dr. JOSÉ TORRES RIERA (Dpto. Programas Espaciales y Ciencias del Espacio, Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial, INTA, Madrid).




DIMARTS 13 DE NOVEMBRE
  
SALA D'ACTES (RECTORAT)
12.30h
Conferència: “El sòl: agent i pacient del canvi climàtic” a càrrec de la Dra. ROSA Mª POCH CLARET (Dept. Medi Ambient i Ciències del Sòl, Universitat de Lleida)
17.00h
Conferència: “Planta, sòl i segrest de carbono” a càrrec del Dr. CARLOS CANTERO MARTÍNEZ i del Dr. JORGE ALVARO FUENTES (Dept. Producció Vegetal i Ciència Forestal, Universitat de Lleida)
17.50h
Pausa
18.00h Conferència: “Parc Astronòmic Montsec” a càrrec del Dr. DAVID FERNÁNDEZ BARBA (Institut d'Estudis Espaials de Catalunya) i del Dr. DELFÍ SANUY CASTELLS (Dept. Producció Animal, Universitat de Lleida)
18.50h Pausa
19.00h
Conferència: “Fitofarmàcia: nous recursos i nous projectes” a càrrec del Dr. ABEL BOLDÚ PERELLÓ (Departament de Salut de la Generalitat, Delegació territorial de Lleida).




DIMECRES 14 DE NOVEMBRE
  
SALA D'ACTES (RECTORAT)
12.30h
Conferència: “El clima i la seva variabilitat” a càrrec de la Dra. Mª CONCEPCIÓN RAMOS MARTÍN (Dept. Medi Ambient i Ciències del Sòl, Universitat de Lleida)
17.30h
Segona reunió de la Comissió” Any 2008-Planeta Terra”
18.30h
Pausa
19.00h
Conferència: “L’aigua: un recurs i un risc” a càrrec del Dr. JOSEP C. BALASCH SOLANES (Dept. Medi Ambient i Ciències del Sòl, Universitat de Lleida)




DIJOUS 15 DE NOVEMBRE
  
SALA D'ACTES (RECTORAT)
11.00h
Conferència: “La vida a la Terra en condicions extremes” a càrrec del Dr. JACEK WIERZCHOS (Servei de Microscòpia Electrònica de la Universitat de Lleida).


ORGANITZEN:


Vicerectorat de Recerca de la UdL
Edifici del Rectorat - Despatx 2.02
Plaça Victor Siurana, 1
25003 Lleida
973 702018
973 702036
secretaria@vri.udl.es

Institut de Ciències de l’Educació
Universitat de Lleida
Campus de Cappont
C/ Jaime II, 71
25001 LLEIDA
973 703382/83
973 703377
ice@ice.udl.cat


MÉS INFORMACIÓ



Setmana de la Ciència 2007            2007. Any de la Ciència


Col·laboradors Setmana de la Ciència a la UdL. 2007
 


   Darrera modificació: