Descarregar pdf

::::  XX TEMPORADA MUSICAL DE LA UdL    ::::
AULA DE MÚSICA DE LA UdL


Del 24 d'Octubre de 2012 al 9 de maig de 2013
Edifici del Rectorat

 

La XX Temporada Musical de la UdL inclou, a més de concerts, un seguit de cursos de lliure elecció i activitats, com son el programa Òpera Oberta, el Liceu a la UdL i el Cor de la UdL.

::::  ÒPERA OBERTA, EL LICEU A LA UdL  ::::

Òpera Oberta és un curs de lliure elecció adreçat a universitats d’arreu del món i basat en la retransmissió en directe per Internet, amb imatge i so de gran qualitat, d’una tria d’òperes de la programació del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i del Teatro Real de Madrid, acompanyades per unes classes prèvies i uns materials complementaris al web del mateix projecte. Hi participen una cinquantena d'universitats, entre les quals la major part de les catalanes, moltes de l'estat espanyol i també europees i llatinoamericanes.

Opera Oberta és un curs universitari d'iniciació a l'òpera, l'originalitat del qual rau en la transmissió en directe de cinc títols de la temporada del Liceu i una en diferit del Teatro Real, la qual es complementa amb una presentació prèvia d'uns 30 minuts i un portal a Internet amb informacions complementàries sobre l'òpera que es transmet.

Aquestes retransmissions es projecten en sales preparades a cada universitat, amb pantalles de 3x5 metres aproximadament i equips de so estèreo Dolby Digital 5.1., a través de la Xarxa mitjançant la tecnologia DVB (Digital Video Broadcasting) i en el context del projecte i2Cat (Internet 2 Catalunya).

Per a un total de casi 50 universitats i recepció en 60 campus diferents. S'estima una audiència mitjana de 5.000 alumnes per retransmissió.

Coordinació: Màrius Bernadó (Departament d’Història de l'Art i Història Social)
Hores lectives: 20 (3 Crèdits lliure elecció o ECTS -matèria transversal-)
Lloc: Sala d'Actes de l'Edifici del Rectorat
Inscripció: 118'59 €
Avaluació: Assistència mínima a un 80% de les sessions i respondre a un
test d’avaluació consistent en respondre a una pregunta sobre cadascuna de les obres retransmeses

www.opera-oberta.org
www.liceubarcelona.com

CLASSE PRÈVIA A LES 19.30h ALS CONCERTS D'OPERA OBERTA
ENTRADA LLIURE A TOTS ELS CONCERTS
 

::::  UNICORN / EL COR DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA  ::::


Aquesta activitat és adreçada a l’alumnat i oberta a tots els membres de la comunitat universitària (professorat i PAS). El Cor de la Universitat de Lleida és un espai per gaudir de la música dins de l’àmbit universitari. Els objectius són:
  • Oferir una experiència de participació activa basada en la música i el cant.
  • Treballar obres de diversos estils, gèneres, períodes històrics i procedències geogràfiques.
  • Desenvolupar la formació musical (ritme, melodia, fraseig, dinàmica, forma).
  • Desenvolupar la formació vocal (respiració, impostació, ressonàncies, afinació, articulació).

Es promouran concerts tant dins com fora de la Universitat i la participació en activitats en col·laboració amb altres universitats.

La participació regular al cor dóna dret al reconeixement de 3 crèdits de lliure elecció o 3 ECTS.

[ + INFORMACIÓ ]
 

::::  PROGRAMACIÓ  ::::

 
 
Dimecres 24 Octubre 2012 | 19.00h | Sala d'Actes (Rectorat)
BRIGHT DUO
Nicolay Shugaev, violoncel | Fatima Alieva, piano


Bright Duo a la Temporada Musical de la Universitat de LleidaEl Bright Duo, finalistes del Concurs Paper de Música 2011, ens oferirà un concert amb obres de Ludwig van Beethoven, Edward Grieg i Fréderic Chopin.

El Bright Duo es va formar el 2010 quan el violonceŀlista Nikolay Shugaev i la pianista Fatima alieva va decidir participar en la primera competició a nivell de tot l’estat rus, de la qual van quedar finalistes. Van decidir continuar el treball junts i així van ser els guanyadors del prestigiós Concurs Internacional de Música de Cambra Città di Pinerolo. També han participat en molts festivals de música importants: Joventut Creativa del Conservatori de Moscou, Festival Internacional “Gloria al Maestro” que porta a terme la Fundació Internacional Mstislav Rostropovich, entre d’altres.

A més els dos joves també tenen una reeixida carrera com a solistes.
 

 
Dijous 25 Octubre 2012 | 19.00h | Sala d'Actes (Rectorat)
ÒPERA OBERTA / El Liceu a la UdL /
LOHENGRIN | Richard Wagner


Lohengrin (1850) és la tercera de les anomenades pel mateix Wagner «òperes romàntiques», abans de les que definí com a «drames musicals». Les fonts literàries del llibret, escrit, com sempre, per ell mateix, són els poems medievals del cicle artúric, especialment Parzivalde Wolfram von Eschenbach. La història explica l’arribada del cavaller Lohengrin al ducat de Brabant per salvar Elsa de la falsa acusació de fratricidi i per regir els seus ciutadans amb l’imperi de la justícia i de la bondat, i el fracàs d’aquesta noble gesta.

És l’obra més amarga i pessimista de Wagner, que presenta la mediocritat del món i la incapacitat humana d’acceptar i acollir un ideal de justícia. Des del punt de vista musical, el famós leitmotiv wagnerià té per primera vegada una estricta aplicació simbòlica i psicològica.

opera oberta
.


DIRECCIÓ MUSICAL
Sebastian Weigle

DIRECCIÓ D’ESCENA
Peter Konwitschny

ESCENOGRAFIA I VESTUARI
Helmut Brade

IL·LUMINACIÓ
Manfred Voss

CO-PRODUCCIÓ
Gran Teatre del Liceu / Hamburgische Staatsoper

[ + INFORMACIÓ ]


 
Dimecres 21 Novembre 2011 | 19.00h | Sala d'Actes del Rectorat
QUARTET HAVEL
Stanislav Stepanek, violí | Tatevik Khachatryan, violí | Ferran Saló, viola | Zsolt Tottzer, violoncel

Obres de Piotr Illich Txaikovski i Anonin Dvorák

Concert del Quartet Havel a la Temporada Musical de la Universitat de LleidaEl Quartet Havel és una formació de corda formada el 1992 per músics provinents de diferents països europeus que tenen la seva seu a Barcelona. El nom de la formació és un homenatge al recentment desaparegut president de la República Txeca Václav Havel. Els seus components formen part de diverses formacions -Orquestra de Cambra Catalana, Orquestra del Gran Teatre del Liceu, Grupo Enigma de Saragossa…- i han ofert concerts per tot el país, així com també a diversos països del Centre d’Europa. Des de la seva formació imparteixen cada any el Curs Internacional de Música de la Costa Brava.

En aquesta ocasió el quartet de Corda Havel interpreta l’obra de dos compositors dels països de l’est: P. I. Tchaikovsky, i A. Dvorak. Aquests dos compositors són considerats uns dels més grans compositors dels seus països i les obres que en aquesta ocasió ens presenta aquesta formació són un exemple del domini que ambdós compositors tenen de les possibilitats sonores que obre la formació de quartet de corda. És una bona ocasió per veure els punts en comú –gran sonoritat, fraseig de gran lirisme- com també les diferències tan marcades –els motius rítmics, les influències de la música americana…-de dos compositors, que malgrat tot,  gaudeixen encara avui dia d’una vigència i d’un  gran interès per part de tot tipus de públic.


 

Dijous 29 Novembre 2011 | 18.00h | Sala d'Actes (Rectorat)
ÒPERA OBERTA / El Liceu a la UdL /
TRISTAN E ISOLDE | Richard Wagner


Tristan und Isolde és una de les òperes més importants del gènere per l’extraordinària grandesa de la seva partitura i pel seu significat en l’evolució de la música del nostre temps. S’estrenà el 1865 al Teatre de la Cort de Munic. El llibret, obra –com és habitual en Wagner– del mateix compositor, té com a punt de partida un poema medieval de Gottfried von Strassburg (vers 1210) sobre una llegenda d’origen cèltic que narra els tràgics amors de Tristany i Isolda. Els amors de Wagner amb Mathilde Wesendonck (1857-1859) i la lectura d’El món com a voluntat i com a representació de Schopenhauer, tradicionalment es consideren circumstàncies decisives en la seva composició.

opera oberta
.


Drama musical en tres actes. Llibret del compositor, basat en una llegenda medieval bretona segons la versió de Gottfried von Strassburg (segle XIII)

Estrena al Teatre de la Cort de Munic el 10 de juny de 1865. Estrena al Gran Teatre del Liceu el 8 de novembre de 1899

DIRECCIÓ MUSICAL
Bertrand de Billy

DIRECCIÓ D’ESCENA
Alfred Kirchner

ESCENOGRAFIA VESTUARI
Annette Murschetz

VESTUARI
Ann Poppel

IL·LUMINACIÓ
Jean Kalman

PRODUCCIÓ
De Nederlandse Opera (Amsterdam)

[ + INFORMACIÓ ]

 

Dijous 24 Febrer 2013 | 19.00h | Sala d'Actes (Rectorat)
ÒPERA OBERTA / El Liceu a la UdL /
MACBETH | Giuseppe Verdi


Giuseppe Verdi, que des de molt jove havia estat un gran lector de Shakespeare, volgué compondre per a Macbeth (1606) una música diferent a la que havia utilitzat fins aleshores, a fi de poder expressar amb més eficàcia l’excepcional força dramàtica d’aquesta tragèdia. Per això, encara que l’òpera segueix l’escriptura tradicional del bel canto, Verdi no volgué que el cant fos la finalitat –i el text l’excusa– sinó que tractà la veu com el material adequat per expressar el terrible sentit d’aquesta òpera: l’horror d’unes vides marcades per un crim, aparentment impune, que res ni ningú, però, pot esborrar. Un crim execrable que n’engendrarà molts d’altres, que inundarà de sang els assassins i el seu país, i que abocarà els culpables a la demència i a la mort.

opera oberta
.


Òpera melodramma en quatre actes. Llibret de Francesco Maria Piave basat en l’obra homònima de William Shakespeare

Estrena a Florència el 1847. Versió revisada estrena a Paris el 1865

DIRECCIÓ MUSICAL
Bruno Campanella

DIRECCIÓ D’ESCENA
Phyllida Lloyd

ESCENOGRAFIA I VESTUARI
Anthony Ward

IL·LUMINACIÓ
Paule Constable

COREOGRAFIA
Michael Keegan-Dolan

CO-PRODUCCIÓ
Opéra National de Paris, Royal Opera House-Covent Garden (Londres)

[ + INFORMACIÓ ]



Dimecres 6 de Març 2013 | 19.00h | Sala d'Actes (Rectorat)
SUL TASTO SEXTET
Xesco GraSul Tasto Sextet a la Temporada Musical de la Universitat de Lleidau, flauta | Encarna Monzó, oboè | Mateu Farré, clarinet | Ramon Aragall, fagot | David Bonet, trompa | Santi Riu, piano

Obres de Francisc Poulenc i Anna Cazurra.

Aquest grup de cambra, format l'any 2006, està integrat per joves músics i pedagogs, tots ells professors del Conservatori de Grau Mitjà de Cervera i amb una important trajectòria com a intèrprets com a membres de l’Orquestra Simfònica del Vallés, Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, en formacions de cambra o com a solistes.

La peculiaritat de Sul Tasto Sextet és que ofereix un repertori poc habitual a les sales de concerts, amb composicions d'èpoques i estils diferents, des del classicisme fins a l'actualitat.

www.sultastosextet.com


Dijous 14 Març 2013 | 19.00h | Sala d'Actes (Rectorat)
ÒPERA OBERTA / El Liceu a la UdL /
OTELLO | Giuseppe Verdi


Otello (1887) és una esplèndida òpera de maduresa de Giuseppe Verdi –composta quan el músic tenia més de setanta anys– que marca un moment de plenitud, síntesi de la seva llarga carrera i alhora punt de partida d’un nou horitzó, que culmina en Falstaff (1893). La tragèdia de Shakespeare ens parla del valent condottiere de pell fosca al servei de Venècia que governa l’illade Xipre, que estima amb passió la dolça Desdèmona, però que se sent insegur i gairebé indigne de la sevabellesa i refinament i que, així, esdevé víctima fàcil de l’enveja maligna de l’oficial Iago. Aquesta tragèdia es converteix, en contacte amb la sensibilitat romàntica, en un drama psicològic tèrbol i inquietant, en què l’acció és el resultat de passions devastadores. El desenllaç manté, naturalment, l’assassinat de Desdèmona, a mans del protagonista encegat per la gelosia, i el seu suïcidi en comprendre el terrible error que ha comès.

La preocupació constant de Verdi per fer pujar a l’escena lírica les obres de Shakespeare, que havia tingut el primer fruit visible en Macbeth (1847) i que no havia abandonat tot al llarg del temps, trobà en el llibretista i també compositor Arrigo Boito un aliat excel·lent. Text

i música, a més de potenciar amb força i energia els trets principals dels dos protagonistes –el turmentós carácter i la força guerrera d’Otello, la dolcesa i sensualitat amorosa de Desdemona–, donen al personatge de Jago una maldat filosòfica més destacada que en la tragèdia original, que el converteix en emblema d’un geni del mal, indiferent als valors morals, d’un nihilisme inaudit («La Morte è il Nulla. È vecchia fola il Ciel»).

Des del punt de vista musical, Verdi prescindeix per primera vegada en la seva obra de l’estructura tancada en àries, duos i concertants separats per recitatius i basteix un continu en què els recitatius tenen un gran relleu i sovint una força dramàtica i lírica sense precedents, acompanyats d’una orquestració més rica des del punt de vista instrumental que en la seva obra anterior.

opera oberta
.

Òpera en quatre actes. Llibret d’Antonio Ghislanzoni.

Estrena a l’Òpera de El Caire el 24 de desembre de 1871. Estrenada a Barcelona el 16 d’abril de 1876 al Teatre Principal. Estrenada al Gran Teatre del Liceu el 25 de febrer de 1877

DIRECCIÓ MUSICAL
Miguel Ángel Gómez Martínez

DIRECCIÓ D’ESCENA
José Antonio Gutiérrez

ESCENOGRAFIA
Josep Mestres Cabanes,
restaurada i adaptada per Jordi Castells

VESTUARI
Franca Squarciapino

IL·LUMINACIÓ
Albert Faura

 

[ + INFORMACIÓ ]


 
Dimecres 20 Març 2013 | 19.00h | Sala Víctor Siurana (Rectorat)
AMAT SANTACANA | violoncel

mat Santacana a la Temporada Musical de la Universitat de LleidaIntegral de les suites per a violoncel sol de Johan Sebastian Bach (primera part)

Amat Santacana Gómez comença a estudiar violoncel a Barcelona amb Susanna Stefanovic i Peter Thiemann, els estudis superiors de violoncel i música de cambra els realitza a Salamanca amb Iagoba Fanlo, Aldo Mata, Kennedy Moretti i Arnau Tomàs. Continua la seva formació a Viena amb Wolfgang Herzer i Howard Penny, i finalitza l'any 2007 un màster en violoncel modern i barroc a Zuric amb Roel Dieltiens. Ha rebut classes de violoncel·listes de reconegut prestigi com A. Bylsma, M. Cervera, Ch Coin, D. Geringas, B. Greenhouse, D. Grosgurin, Ph Müller, M. Perenyi, J. Starker ...

Ha format part de la JONC i la JONDE, així com de diferents grups de cambra amb els quals ha obtingut diversos premis ("Paper de Música" de Capellades, "El Primer Palau"). També ha estat premiat en el Concurs de violoncel "Florian de O'Campo" de Zamora i el "Nick Preis" de Zúric. En el camp de la música antiga col•labora amb músics com Barry Sargent (orquestra barroca de Mallorca) i Roel Dieltiens (ensemble Explorations). És membre fundador del Qvixote Quartet i professor de violoncel a l'Escolania de Montserrat i Conservatori de Música de Manresa.

 

Dimecres 24 Abril 2013 | 19.00h | Saló Víctor Siurana
IMPOSTO LIBERO ENSEMBLE
Ramon Vilalta, flauta | Marc Armengol, violí | Montse Ballvé, viola |

Obres de Max Reger, David Esterri i Bruce Broughton.
Narrador: Vicenc Mayol

Format per professors del Conservatori de Badalona, aquesta formació de cambra vol donar a conèixer diferents repertoris musicals de petit format poc usuals a les sales de concert. El seu repertori també està format per obres de fora del que entenem per "música clàssica".

Imposto Libero Ensemble a la UdL
.



 

 
Dijous 9 Maig 2013 | 19.00h | Sala d'Actes (Rectorat)
ÒPERA OBERTA / El Liceu a la UdL /
AIDA | Giuseppe Verdi


Aida (1871), obra de maduresa de Giuseppe Verdi, situada al món dels grans faraons a l’antic Egipte –escrita per encàrrec del kediv d’aquest país i estrenada al Caire–, és probablement l’òpera més popular de la lírica italiana. La cèlebre rebuda triomfal dels guerrers al so de les trompetes del segon acte, «Gloria all’Egitto», o la conegudíssima ària de tenor «Celeste Aida, forma divina» del primer acte són referents inequívocs, per a bé i per a mal, del món l’òpera.

opera oberta
.

Drama musical en tres actes. Llibret del compositor, basat en una llegenda medieval bretona segons la versió de Gottfried von Strassburg (segle XIII)

Estrena al Teatre de la Cort de Munic el 10 de juny de 1865. Estrena al Gran Teatre del Liceu el 8 de novembre de 1899

DIRECCIÓ MUSICAL
Bertrand de Billy

DIRECCIÓ D’ESCENA
Alfred Kirchner

ESCENOGRAFIA VESTUARI
Annette Murschetz

VESTUARI
Ann Poppel

IL·LUMINACIÓ
Jean Kalman

PRODUCCIÓ
De Nederlandse Opera (Amsterdam)

[ + INFORMACIÓ ]

 
 

::::  MÉS INFORMACIÓ  ::::


Vicerectorat d'Activitats Culturals i Projecció Universitària
Serveis Culturals
Aula de Música

Serveis Culturals de la Universitat de Lleida
Campus de Cappont. Edifici Polivalent
Jaume II, 71 - 25001 Lleida
Tel. 973 70 33 90
Fax 973 70 33 98
culturals@culturals.udl.cat

 


   Darrera modificació: