Jornada "GEOMETRIES DE L'EXCLUSIÓ SOCIAL"

 

La jornada Geometries de l’exclusió social té per objectiu reflexionar entorn el fenomen de l'exclusió social avui considerant la facilitat per caure-hi enmig de les crisis i també les dificultats per sortir-ne en els períodes de creixement econòmic. La idea és repensar el model social i relacional, el model econòmic i de redistribució, així com els valors sobre els quals podem assentar la convivència per tal d’evitar la cronificació de les  situacions de pobresa i exclusió social amb la mirada posada en la transformació social cap a una societat més justa, igualitària, cohesionada, inclusiva, sostenible, pacífica i, per tant, més humana i feliç.

La jornada està organitzada per la Comissió Territorial de Lleida d’ECAS, formada per les entitats Salesians Sant Jordi, Intress, Fundació Antisida de Lleida, Arrels Sant Ignasi, Associació Reintegra i Suara Cooperativa, i amb la col·laboració de les delegacions de Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

La jornada presencial, tindrà lloc el proper matí del dia 20 d'abril  de les 9  a les 14:30h a l'auditori del Centre Cultures i de Cooperació transfronterera.

 

L’activitat està reconeguda amb 1 crèdit de matèria transversal per als estudiants de la UdL. La inscripció es gratuita clicant al següent enllaç.

 

PROGRAMA

8:30h     Recepció i acreditacions

9h          Presentació institucional i inauguració de la jornada. A càrrec Núria Camps Mirabet, coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL i d’Amparo Porcel, presidenta en funcions d’ECAS.

9:15h     Ponència inaugural “La pobresa i l’exclusió social. De què parlem?”. A càrrec de Rafa Allepuz, professor del departament d'Economia i Empresa i director de la Càtedra d'estudis sobre desigualtats socials de la UdL. Presenta i modera Iván Villoldo Pifarré, director del CREI de la Roureda d’Intress.

10h        Taula 1 “Viure i atendre l’exclusió”. Presenta i modera Pau Capell, vocal del Col·legi Professional de Treball Social de la delegació de Lleida. Hi participen:

  • “Treballar amb l’altre, entre el malestar i la impossibilitat”. A càrrec de José Miguel Leo, educador social i soci de la Institució Balmes de Barcelona, membre del GRES i professor col·laborador de la UOC.
  • “L'art de construir una xarxa". A càrrec de Marina Arjó, directora estratègica de l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià.
  • “Veus del desemparament”. A càrrec de Gemma Gallart, psicoanalista i presidenta de l’Associació Reintegra.

11:30h   Esmorzar. Càtering a càrrec de la Fundació Jericó.

12h        Taula 2 “Corresponsabilitat per transformar: relacions de l’administració amb les entitats socials”. Presenta i modera Mariví Chacón, periodista de TV Lleida. Hi participen:

  • Josep Ma Forné, director de l’Institut Català de l’Acolliment i les Adopcions de la Generalitat de Catalunya.
  • Mariama Sall, regidora de les Persones, Comunitat i Agenda 2030 de la Paeria de Lleida.
  • Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector.
  • Xavier Puig, vicepresident d'ECAS.

13:30h    Ponència i debat final “Els discursos de l’exclusió avui”. A càrrec d’Albert Sales, politòleg i sociòleg, màster en polítiques públiques i doctor en criminologia. Presenta i modera Rosa Majoral, directora de la Fundació Arrels St. Ignasi de Lleida.

14:10h     Cloenda de la jornada. A càrrec de Mariona Puigdellívol, directora general d’ECAS.

14:30h     Presentació del Projecte FreeTimes del Centre Educatiu El Segre, a càrrec d’Òscar Fillat, educador social responsable, i actuació musical del jove MJD.

 

Avaluació de la matèria transversal

  • Assistència a totes les sessions del matí (hi haurà un control d’assistència).
  • Fer un comentari crític sobre el contingut de la jornada que inclogui una reflexió personal amb una extensió mínima de 2 pàgines i màxima de 3 amb lletra Times New Roman 12 i espaiat senzill.
  • Enviar el comentari a l'adreça cooperacio@udl.cat en data màxima 31 de maig.