Notícies
Exposició Memòria LGTBIQ a Alacant
7 novembre 2024.
L’Exposició Memòria LGTBIQ a Alacant. Una història de lluita pels drets humans, organitzada per l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant és l’exposició que es pot visitar al hall de l’edifici Polivalent 2 de la Universitat de Lleida (UdL), situat al carrer de Pere de Cabrera, 5 i que romandrà oberta fins al 30 de novembre de 2024.
L’exposició, promoguda a la Universitat de Lleida per Arxiu i Gestió de Documents i pel Vicerectorat de Compromís, Igualtat i Diversitats de la Universitat de Lleida, ofereix un recorregut per la història del moviment LGTBIQ a Espanya, amb especial èmfasi en els avenços i lluites socials a Alacant i la Comunitat Valenciana. Consta de quinze panells amb documents, fotografies i codis QR que donen accés a materials audiovisuals, fent-la així més interactiva. Els visitants podran conèixer els fets més destacats del moviment LGTBIQ des de la dictadura franquista fins a l’actualitat, alhora que exploren espais històrics i el teixit associatiu no només de la Comunitat Valenciana.
La inauguració que va tenir lloc el 7 de novembre de 2024, va comptar amb la participació dels alumnes del Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública organitzat conjuntament amb la Escola d’Administració Pública de Catalunya i la Universitat de Lleida.
Setmana Internacional dels Arxius. IAW_2024 3 – 9 juny 2024
3-9 juny 2024.
En el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, la Universitat de Lleida (UdL) ha organitzat una sèrie d'activitats per donar a conèixer els serveis i instal·lacions del seu Arxiu a tota la comunitat universitària. Com a estudiants del grau d'història, que vam tenir l'oportunitat de realitzar les nostres pràctiques en aquest arxiu, volem compartir la importància i el valor d'aquestes activitats.
Així en el marc del Club lectura de documents, sobre oficis i treballs a Lleida, es va treballar l’ofici de mestre, on es van presentar alguns dels arxius més destacats i interessants que es conserven a la UdL, en aquest cas documents dels estudiants de l'Escola Normal de Lleida del primer terç del segle XX. Aquesta activitat no només va permetre aprofundir en el coneixement de la nostra història i a valorar-la, sinó també destacar la feina imprescindible que fan els professionals dels arxius per preservar i difondre el nostre patrimoni documental.
Per concloure aquesta setmana, el divendres es va realitzar una sessió de portes obertes dirigida a tota la comunitat universitària. Aquesta va ser una oportunitat per conèixer de prop els serveis i les instal·lacions de l'Arxiu, així com per entendre millor la seva funció essencial en la conservació de la memòria. La visita guiada va incloure una explicació detallada sobre els processos de catalogació, conservació i accés als documents.
Us animem a tots a participar en aquestes activitats en un futur i a descobrir la riquesa documental que guarda l'Arxiu de la UdL. És una ocasió perfecta per aprendre, reflexionar i apreciar el valor del nostre patrimoni documental.
Estudiants del Grau d'Història de la Universitat de Lleida realitzen les seves pràctiques acadèmiques a l'Arxiu de la UdL
Dimecres, 3 d'abril de 2024. Estudiants del Grau d’Història van iniciar a principis de febrer una experiència educativa i laboral plena de descobriments i coneixement. Durant aquestes pràctiques, les estudiants estan tenint l'oportunitat d'immergir-se en els arxius que contenen documents i registres, desvetllant la història diversa de la Universitat. Amb el suport del personal expert i tècnic de l'arxiu, estan aprenent tècniques de preservació de documents, així com també exploren temes rellevants per a les seves àrees d'estudi.
A la vegada, adquireixen habilitats mentre interactuen amb documents que testimonien moments clau de la vida acadèmica de la Universitat de Lleida, a través de sortides al GEPA (Garantia d'Espai per a la Preservació de l'Accés), un dipòsit destinat a conservar i preservar els documents de baix ús, també treballant en tasques que permeten comprendre les funcions de l’Arxiu a la Universitat. Aquesta experiència, ens comparteixen, els està permetent entendre millor la importància dels arxius com a fonts primàries per a la recerca i la preservació de la memòria històrica. També han pogut desenvolupar les seves habilitats tecnològiques realitzant un pla de millora de la web actual de l’Arxiu.
Les pràctiques en l'arxiu administratiu de la Universitat de Lleida no només han enriquit el coneixement dels estudiants, sinó que també permeten reforçar el seu compromís amb la conservació i difusió del patrimoni cultural de la institució acadèmica.
Nova seu d’Arxiu i Gestió de Documents
Dimecres, 27 setembre 2023. Arxiu i Gestió de Documents estrena noves instal·lacions al carrer de Pere de Cabrera, 5 al Campus de Cappont de l’edifici Polivalent 2, als espais 0.16-0.18.
Aquí us atendrem en el nostre horari habitual de 9 a 14h, de dilluns a divendres, o a través de la nostra adreça electrònica arxiu@udl.cat o dels telèfons 973 70 20 03/ 70 20 17/ 70 20 05.
Setmana Internacional dels Arxius: Presentació del llibre "Del Hilo al Ovillo. Poder y resistència de los archivos"
Divendres, 9 juny 2023.
Amb motiu de la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius, Arxiu i Gestió de Documents ha organitzat la presentació del llibre Del Hilo al Ovillo. Poder y resistència de los archivos, coordinada per Ramon Aberch. Aquest llibre és concebut per l’aportació essencial de l’àmbit dels documents i arxius pels drets humans, amb la que es vol contribuir al desenvolupament d’una metodologia arxivística adaptada als reptes que presenta el món dels drets humans i en la que s’ha reunit un ampli grup d’experts.
L’acte ha comptat amb la participació de Núria Camps, Vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida, Pepita Raventós, cap de servei Arxiu i Gestió de Documents, Ramon Alberch, arxiver i autor i coordinador del llibre, Pep Tort Bardolet, president de l’Associació dels Amics de la UNESCO a Lleida i Xus Llavero Porcel, membre d’Arxivers sense Fronteres.
En aquest, gràcies a les aportacions i participació dels allí presents, s’ha pogut escoltar i entendre el significat de la “justícia transicional” per anar cap a una pau sostenible, del “dret a ser-hi” i el significat de la “pau dels arxius”, conceptes també emmarcats dins de la Declaració Universal dels Arxius de 1948, de la qual es commemora els 75è aniversari.
La vida quotidiana i la mort a Lleida, en el primer “Club de Lectura de Documents”
Dimecres, 31 de maig de 2023.
Arxiu i Gestió de Documents ha participat en aquest iniciativa amb els Arxius Municipal, Històric, Diocesà, Capitular, de la Diputació de Lleida i de l’IEI, de Lleida. En aquest cas ha impartit un Seminari sobre la lectura semi automàtica de textos del fons de l’Escola Normal de Mestres de Lleida de l’any 1932. Aquesta activitat ha posat en valor com els documents permeten descobrir realitats noves per a ser apreses o investigades.
L’activitat s’emmarca en una iniciativa de l’Ateneu Popular de Ponent i el Centre d’Estudis del Segrià.
Aquest Seminari ha comptat amb tretze participants que han pogut descobrir el contingut d’algunes de les lliçons impartides en l’antiga Escola Normal de Mestres amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, que ha permès cercar termes relacionats amb la mort i la vida quotidiana presents en aquests documents.
Presentació d’Agitadors de consciències, nou títol publicat a la col·lecció Memóres coordinada per Arxiu i Gestió de Documents i publicada per Edicions i Publicacions de la UdL
Dilluns, 27 de març de 2023.
En aquest títol el seu autor Javier Giménez Gracia relata a través de la ficció d’una història d’amor de dos mestres en època de la Segona República, la realitat dels mestres de les terres de Lleida que van formar part del moviment de renovació i d’innovació pedagògica, Batec. Rescatant de l’oblit unes i uns mestres que van ser personatges clau en aquella època i van patir la guerra civil i l’exili.
L’acte ha tingut lloc a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera i ha comptat amb el vicerector de Cultura i Extensió Universitària, Joan Busqueta, el degà de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, David Aguilar, la cap de servei d’Arxiu i Gestió de Documents, Pepita Raventós, l’autor Javier Giménez. La presentació ha anat a càrrec de M. Carmen Agulló, professora titular de la Universitat de València, amb la conferència "Agitadores de consciències: les protagonistes del moviment Freinet a Lleida".
Joan Julià - Muné, una vida dedicada a aprendre i ensenyar (1950 – 2020). El significat del Seu arxiu personal en el context del patrimoni de la Universitat de Lleida
Dijous, 23 de març de 2023.
Arxiu i Gestió de Documents ha participat amb la comunicació que porta aquest títol en la Jornada homenatge al filòleg Joan Julià-Muné organitzada juntament amb el Departament de Filologia i Comunicació, la Càtedra Màrius Torres i la Biblioteca de Lletres, de la Universitat de Lleida. On també s’ha presentat la museïtzació del primer laboratori de fonètica de les universitats catalanes, el llavors Laboratori de Fonètica Experimental 'Pere Barnils' que s'ha reestrenat amb el nom de Laboratori de Fonètica Aplicada Joan Julià-Muné, en homenatge a qui en va ser l'impulsor i el director.
Amb aquest motiu s’ha presentat el treball que s’està realitzant des d’Arxiu i Gestió de Documents de la Universitat de Lleida d’ identificació, tria, avaluació, ordenació i classificació dels documents del Laboratori de Fonètica Aplicada i en aquest exercici de descripció arxivística també la constitució del fons personal del professor Joan Julià - Muné.
Agitadors de consciències/Agitadores de conciencias, nova publicació de la Col·lecció Memóres de la UdL
Divendres, 23 de desembre de 2022. La Col·lecció de Memóres UdL suma un nou títol amb la darrera publicació Agitadors de consciències/Agitadores de conciencias escrit per Javier Giménez Garcia.
Es tracta d’un relat a mig camí de la memòria i la ficció que mostra les experiències personals i professionals d’uns docents, el Martí i la Maria, convençuts que l’educació i la cultura són fonamentals per l’avenç social.
La col·lecció es va iniciar amb el llibre Quoranta anys després. El retorn dels estudis de Medicina a Lleida (1977), de Jordi Peña i Joan Viñas.
Aquesta col·lecció sempre té com a referència informació continguda en els documents del Fons de la Universitat de Lleida. El llibre editat per Edicions i Publicacions de la UdL és bilingüe en el format paper i com a e-books cada idioma. Bona lectura!
El fons de UdL rep el donatiu de catorze cartes personals de la mestra Dolors Piera
Dimarts, 15 de novembre del 2022. Catorze cartes que la mestra i sindicalista republicana Dolors Piera Llobera (Puigverd d'Agramunt, 1910 – Santiago de Xile, 2002) va escriure a Dolors Sorribes, la dona del seu cosí Pau Llobera, han passat a formar part del Fons de la Universitat de Lleida (UdL) gràcies a la donació feta per la filla del Pau i la Dolors, la M. Carme Llobera Sorribes a través de la signatura d’un conveni amb el rector de UdL, Jaume Puy.
Les 14 missives manuscrites van ser redactades durant els darrers anys del seu exili a Xile, concretament des de l'1 de febrer de 1993 al 29 de juny de 2001, i estan dirigides a la seua cosina política, la Lola, amb la qual la unia una estreta relació. Aquestes cartes, dipositades a l'Arxiu i Gestió de Documents de la UdL i que ampliaran el Fons de l'Escola Normal de Lleida (1841-1950) de la UdL -escola on va estudiar entre 1924 i 1928- aborden temes familiars, de salut, de la nostàlgia que sentia per la casa pairal de Cal Llobera, de la mort del seu germà Josep i del seu company Pere Aznar, de la seua tasca com a mestra, així com qüestions polítiques sobre Catalunya, la democràcia, la repressió entre d'altres. També inclou dos fotos amb els seus besnéts i besnétes en la celebració del seu 90è aniversari.
L'acte de donació, ha comptat amb la presència 'virtual' d'una de les filles de Dolors Piera, la Roser, i de la seua neta gran, Nuria Sadá Aznar.
Presència d’Arxiu i Gestió de Documents a les XXVII Jornades d’Arxius de les Universitats
Dilluns, 14 de novembre del 2022. La unitat d’Arxiu i Gestió de documents ha participat en les darreres Jornades d’Arxius de les Universitats celebrades a Logronyo, a la seu de la Universitat de La Rioja, per tal de compartir els diferents reptes, experiències i solucions entorn el tema de la preservació digital.
La transformació que suposa l’administració digital és una realitat a les universitats i la garantia de preservació al llarg del temps de les dades i les evidències documentals suposa un repte entre els professionals dels arxius.
Aquestes jornades, organitzades per la Conferència d’Arxius de les Universitats Espanyoles (CRUE - CAU), tenen l’objectiu d’impulsar la col·laboració entre els arxius de les universitats per tal de col·laborar en tasques i objectius comuns en el seu àmbit de competència i per la contribució de l’assoliment d’aquells Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) importants en el marc de les seves institucions
Presència d'Arxiu i Gestió de Documents a la 9a Conferència Anual de l’ICA
Dijous, 20 d’octubre del 2022. Arxiu i Gestió de Documents ha estat present a la 9a Conferència Anual del Consell Internacional d’Arxius celebrada a Roma, entre el 19 i 23 de setembre de 2022 per tractar temes relacionats amb la superació de les bretxes en diversos àmbits: entre allò global i local, allò públic o privat, el centre i la perifèria, les majories i minories, els drets i deures, etc. però principalment el que l’entorn digital depara d’oportunitat.
En aquest escenari els arxius som agents proactius que ajudem a donar forma a la memòria, i no simplement promoure l’emmagatzematge. Som per tant un factor estratègic per reduir aquestes bretxes i aconseguir un futur més igualitari.
Per part de la UdL es va fer una participació a través de la presentació del pòster Building interoperability in archival Management Systems, presentat per Josep Ballber, Pepita Raventós i Roberto Garcia.
La UdL també ha estat promotora de la distinció atorgada per l’ICA a la trajectòria destacada en l’àmbit de l’arxivística a Ramon Alberch. Aquest reconeixement li va ser lliurat en el marc de la Conferència, el 23 de setembre de 2022.
ISO 30301. La UdL segueix el camí cap a la informació, íntegra i fiable.
Dijous, 7 de juliol del 2022. La Universitat de Lleida ha rebut la renovació del Certificat en UNE ISO 30301 que atorga AENOR. Certifica que disposa d’un sistema de gestió per als documents conforme a la Norma UNE-ISO 30301:2019 per la creació control, arxiu difusió i accés als documents de la Universitat gestionats per l’Arxiu i Gestió de Documents. I també per la creació, control i arxiu de documents gestionats pels departaments de la Universitat, relatius al les seves activitats administratives i organitzatives.
La UdL al promoure el sistema de gestió de la norma UNE ISO 30301: 2019 té com a objectiu assegurar que la creació, la gestió de documents i la informació que contenen sigui autèntica, fiable, íntegra i utilitzable i capaç de prestar suport a les funcions i les activitats de la Universitat. No per un per un temps limitat sinó durant el temps que sigui necessari. Així com la seua preservació. Per garantir la conservació de la memòria corporativa i fer possible la recerca científica.
Per una banda, els responsables de la UdL, fan menció que l'adequada gestió de documents forma part integral de la visió estratègica de la Universitat de Lleida (UdL) i en aquesta línia s’està treballant perquè en el compliment dels objectius de gestió documental de l’SGD – UdL, la Universitat assoleixi una de les metes que promou en l’aprovació del Pla estratègic UdL 2030.
Per altra, des d’AENOR, destaquen el que aporta la norma ISO 30301 a la institució en la consecució dels seus fins, missió, estratègia i fites. Li permet capitalitzar el valor dels seus recursos d'informació i convertir-los en actius estratègics i contribuir a la preservació de la memòria, en resposta als desafiaments de l'entorn global i digital.
El Sr. Ángel Luis Sánchez Cerón, Director Regió del Mediterrani i el Sr. Israel Carvajal Torres, Responsable de desenvolupament de negoci de la seu de Catalunya, són els dos representants d’AENOR que han lliurat el certificat de renovació al rector de la UdL.
SETMANA INTERNACIONAL DELS ARXIUS 2022
#IAW2022 #Som Arxiu #Somos Archivo #ArchiveWeAre #NousSommesLesArchive
Xerrada Reduir, redissenyar i reutilitzar: gestió de documents per a organitzacions sostenibles
A càrrec de Fátima Rodríguez Coya, arxivera del Principat d’Astúries i investigadora
7 de juny, 18:30h
Xerrada virtual a través de l’enllaç: https://eu.bbcollab.com/guest/2e2f1b5203d04ad3a5462c87906130c9
En el marc d’activitats de Sostenibilitat i Medi Ambient de la Universitat de Lleida
Escola Normal de Lleida
Dijous 28 gener 2021 / L'Arxiu i Gestió de Documents de la Universitat de Lleida completa la neteja, restauració, classificació, catalogació i digitalització dels 10 quaderns escrits per futurs mestres de l'Escola Normal de Lleida l'any 1932. Per aquest treball i pel seu estudi s'ha pogut comptar amb l'ajuda del Consell Social de la Universitat de Lleida i la subvenció del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya en el marc de projectes d'activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica. L'estudi del contingut d'aquests 10 quaderns, coordinat des de l'Arxiu i realitzat per la investigadora Meritxell Simon Martin i sota la supervisió de la professora Glòria Jové de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, està permetent analitzar el caràcter innovador de la pedagogia impulsada per Josepa Úriz Pi i/o altres professors de l'Escola Normal i avaluar la seva contribució a l'ideal educatiu republicà de l'època.
El projecte s'emmarca també a part de l'SGD-UdL que pretén recuperar i posar a disposició el patrimoni documental més antic que conserva i per posar en valor els estudis d'Educació en un moment que la COVID marca de manera molt significativa la importància de reforçar l'ensenyament dels futurs mestres i com s'ensenya als infants com a pilar de la societat que vol ser més contemporánea.
Amb la col·laboració de:
9 de juny Dia Internacional dels Arxius
Dimarts 9 de juny de 2020 / Un any més la Unitat d'Arxiu i Gestió de Documents de la Universitat de Lleida, promou la commemoració el 9 de juny del Dia Internacional dels Arxius. Aquest any ens hem sumat a la del Consell Internacional dels Arxius (ICA/CIA), que és l'organisme internacional que promou l'ús, el desenvolupament i la conservació del patrimoni arxivístic mundial, i a la Generalitat de Catalunya. L'ICA emmarca aquesta celebració dins la Setmana Internacional dels Arxius, del 8 al 14 de juny, que va dedicada a Apoderar les societats del coneixement. Amb la situació excepcional provocada per la COVID-19, la celebració del Dia Internacional dels Arxius per part del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya s'emmarca en fer protagonistes als usuaris i usuàries dels arxius amb una campanya virtual que vol mostrar la cara més personal dels arxius. Sota el lema Persones-Vides-Arxius es vol posa de rellevància les persones que feu ús dels arxius com actiu principal. Per tal de mostrar al món la importància de les persones usuàries dels arxius hem fet un recull d'experiències personals explicant la seva relació amb l'Arxiu de la Universitat de Lleida.
Vegeu les experiències dels nostres usuaris i usuàries:
Certificat de qualitat AENOR a la gestió de documents de la UdL
L'ISO 30301 de la unitat d'Arxiu s'amplia al departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
Presentació del primer llibre sobre la història de la Facultat de Medicina de Lleida
Divendres 5 d'abril de 2019 / Com va ser el retorn dels estudis de Medicina a Lleida? Qui ho va fer possible? Com hauria estat l’esdevenir de la Universitat de Lleida si els estudis de Medicina hagueren fracassat?
Aquestes són unes de les qüestions que s’intentaran respondre el 5 d’abri,l a les 19:00 a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, al recinte de l’Hospital Universitari de Santa Maria.
L’acte comptarà amb la presentació del Dr. Jacint Corbella, degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (1979-1982), qui va ser un dels responsables més rellevants del retorn dels estudis de Medicina a Lleida.
El llibre, que posarà èmfasi en la faceta humana dels responsables d’aquesta fita, posa també en rellevància el retorn d’uns estudis que van arribar a la ciutat l’any 1300 amb l’Estudi General, i que van desaparèixer arran de la seva dissolució l’any 1717.
Aquesta crònica de la ciutat de Lleida pretén reconèixer als antics directors i degans del centre, a les institucions de la demarcació i a la societat lleidatana que han fet possible aquesta gran fita col·lectiva.
Aquest llibre, és el primer de la Col·lecció Memóres que coordina l’Arxiu i Gestió de Documents de la UdL. I ha estat el resultat del projecte 40 anys després del retorn dels estudis de Medicina a Lleida en la seva fase primera.
La celebració del Dia Internacional dels Arxius d’aquest any 2019 respon al lema “Disseny dels arxius del segle XXI”.
Projecte: 40 anys del retorn dels estudis de Medicina a Lleida
Divendres 1 de febrer de 2019 / Arxiu i Gestió de Documents ha donat tret de sortida a la 2ª fase del Projecte 40 anys del retorn dels estudis de Medicina a Lleida amb el suport del Vicerectorat de Estudiants, el Deganat de la Facultat de Medicina i la Secretaria General.
La segona fase ha començat amb la revisió i la classificació dels expedients dels estudiants de la Facultat de Medicina, i continuarà amb el tractament dels documents de docència, recerca i relacions internacionals dels Departaments de Ciències Mèdiques Bàsiques, Cirurgia, Medicina i Medicina Experimental.
Per aquesta fase comptem també amb la col·laboració dos estudiants de la UdL: l’Àlex Alayón, del grau de Medicina de la UdL que va començar la seva activitat al febrer, i la Lania Ferrer, estudiant del grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals que ha començat al març.
Resultat de la primera fase d’aquest projecte el proper dia 5 d’abril, a les 19h es presentarà el llibre “Quaranta anys després” de Jordi Peña i Joan Viñas, a càrrec de Jacint Corbella (degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona entre 1979 i 1982).
Tancament de la primera fase del projecte 40 anys després
Dimarts 17 de juliol de 2018 / Un cop passada la barrera del curs acadèmic 2017-2018 posem punt i a part a la primera fase del projecte "Quaranta anys després. El retorn dels estudis de Medicina a Lleida (1977)", que ha suposat la catalogació de bona part dels documents de la Facultat de Medicina i s'ha encarregat de rememorar els inicis de l'actual Facultat a Lleida.
El passat mes de juny va tenir lloc el lliurament i defensa del Treball de Fi de Grau de Jordi Peña i Nerea Zuriguel, integrants del projecte. Tant el projecte escrit liderat pel Jordi com el documental dirigit per la Nerea resten oberts per poder anant introduint millores.
També es farà difusió del projecte en el proper curs 2018-2019 mitjançant diferentes plataformes.
Finalment el Jordi i la Nerea han volgut compartir la seva experiència: "Ha estat tot un plaer treballar en conjunt. Després de tanta feina podem estar contents amb els resultats que hem assolit l'equip del projecte. Esperem que la feina feta pugui fer honor a les memòries de la Facultat de Medicina de Lleida i a la seva gent que l'ha feta possible".
De mica en mica s'omple la pica
dimarts, 10 d'octubre de 2017 / Continua el projecte que commemora el 40 aniversari de la Facultat de Medicina de Lleida, que ja es troba en la fase de enregistrament. S’han entrevistat algunes de les personalitats que van formar part d’aquesta etapa de la universitat i que han volgut aportat el seu granet de sorra amb les seves anècdotes. En aquesta fase ens ha cridat l’atenció la predisposició i professionalitat dels col·laboradors, que engloben entrevistats, alumnes, personal docent, personal de administració i serveis, de producció i fins i tot institucional.
Està previst que el enregistrament s’aturi la propera setmana per donar pas a la fase de edició y maquetació del documental. Estem convençuts de que farà reviure molts moments durant el naixement de lo que avui coneixem com a UdL.
Nou gestor documental i pròximes previsions del projecte de Medicina
Dimarts, 25 de juliol de 2017 / La setmana passada es va dur a terme l'encàrrec de la gestió que s'ha signat per part de la Universitat de Lleida amb el CSUC per a la posada en marxa d'un nou gestor documental consorciat amb les universitats Rovira i Virgili, la Universitat de Vic- central de Catalunya i la Universitat de Lleida.
El Servei d'Arxiu i Gestió de Documents contínua amb l'entrada d'expedients d'estudiants procedents de les titulacions de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària i els expedients de convenis de Rectorat.
Pel que fa al projecte que es va posar en marxa al mes de maig ja s'han superat els 1500 expedients realitzats per tot l'equip. Serà al setembre quan es produiran la majoria d'entrevistes a algunes de les personalitats més importants de l'època de l'estudi per poder realitzar la peça documental. Aquestes inclouen àmbits que abasten des del personal docent fins a l'equip de l'alumnat que va formar part de les primeres etapes de la Facultat de Medicina.
Participem a les XXIII Jornades d'arxius universitaris
Dimarts, 27 de juny de 2017 / El Servei d'Arxiu i Gestió de Documents de la UdL continua amb la revisió de documents que ajudaran a desenvolupar el projecte que va començar el passat dia 16 de maig. Ja s'han revisat més de 80 caixes classificadores on es troben arxius que constitueixen la història de l'actual Facultat de Medicina.
Al mateix temps que es desenvolupa el projecte va tenir lloc la 23 edició de les Jornades d'Arxius Universitaris celebrada a Galícia. Unes jornades on el tema principal era "L'Arxiu Electrònic a l'Administració Digital" en què els assistents van poder intercanviar experiències pròpies, establir contactes i actualitzar coneixements sobre l'evolució de la gestió del patrimoni documental de les universitats del país.
Treballem el fons documental de la Facultat de Medicina
Dimarts, 6 de juny de 2017 / El passat dia 16 de maig va donar començament la primera etapa de recerca de documents de la Facultat de Medicina, que forma part d'un projecte promogut pel Servei d'Arxiu i Gestió de Documents de la UdL amb el suport del Vicerectorat de Estudiants, la Facultat de Medicina i la Secretaria General. Al projecte hi participa el personal del Servei d’Arxiu i Gestió de Documents i dos estudiants de la UdL.
El projecte consisteix en la documentació de les etapes inicials de la Facultat de Medicina com a motiu del 40 aniversari de la mateixa. La informació es complementarà amb una exposició i un vídeo documental elaborat pels propis alumnes. L'experiència dels mateixos servirà per realitzar el seu propi Treball de Fi de Grau i s'allargarà fins al proper mes d'octubre.
Es preveu revisar centenars de documents oficials anteriors a la fundació de la Facultat de Medicina, que més tard seran traslladats al Dipòsit de la Universitat ubicat al turó de Gardeny. Tota aquesta feina va encaminada a la preservació de la memòria històrica de la UdL.
Una delegació dels Arxius Nacionals de Korea visita la UdL
dilluns, 17 d'octubre de 2016 / El passat divendres dia 14 una delegació dels Arxius Nacionals de Korea va visitar la Universitat de Lleida. Vam tenir l'oportunitat de presentar-los el nostre sistema de gestió per als documents i alhora compartir experiències.
Arxiu i Gestió de Documents
Campus de Cappont. Edifici Polivalent 2
C. Pere de Cabrera, 5
E-25001 Lleida
arxiu@udl.cat
Tel. 973 70 20 05 / 70 20 03 / 70 20 17
Horari: Es recomana concertar visita