La UdL combina una llarga i fructífera tradició universitària amb una estructura jove i dinàmica que aposta decididament per una formació i una investigació de qualitat, per uns avançats mètodes docents i per la internacionalització.
El 24 de juliol de 2013 el Consell de Govern va aprovar el Pla Operatiu per al Multilingüisme a la UdL 2013-2018 (Acord núm 199/2013), que substituïa el Pla d'Acció Multilingüe (Acord núm. 153/2008) vigent fins al moment.
El Pla constitueix el marc estratègic per definir una política lingüística que té en compte els eixos i els objectius següents:
EIXOS pels quals la institució vol ser reconeguda:
La seua vocació de projecció internacional com a element eficaç, que aportarà valor i serà rellevant per a la qualitat de la Universitat.
El desenvolupament real de l’ús multilingüe en el si de la institució.
El manteniment del compromís amb l’ús i la promoció de la llengua catalana.
OBJECTIUS que determinen les línies d’actuació del Pla:
Promoure i consolidar l’ús de les llengües oficials a Catalunya en tots els àmbits de la UdL.
Impulsar entre la comunitat universitària el multilingüisme i el plurilingüisme que exigeix la internacionalització de la Universitat.
Garantir els drets i deures lingüístics de la comunitat universitària en relació tant amb les llengües oficials com amb les terceres llengües i llengües de treball a la UdL.
Millorar la qualitat lingüística dels textos produïts en les llengües de treball a la UdL en tots els àmbits (orals i escrits).
Conscienciar la comunitat universitària de la importància de la política lingüística.
Per al desenvolupament del Pla, es crea l'Institut de Llengües de la UdL (que assumeix les tasques que duia a terme el Servei Lingüístic), amb una Escola d'Idiomes, per esdevenir referent al territori en l'àmbit de l'ensenyament d'idiomes.