19 de novembre de 2013

Descarregar pdf
 

Aprendre sobre insectes tot fent murals

Diane Ullman a la Universitat de Lleida
Diane Ullman / FOTO: UCD Davis
baixcorva
Catedràtica d'entomologia a la Universitat de Califòrnia-Davis (UCDavis), Diane Ullman, és coneguda no només per les seues aportacions científiques en el desenvolupament d'estratègies de control d'agents patògens transmesos a les plantes pels insectes, sinó també per ser la impulsora, juntament amb l'artista i professora Donna Billick, d'un programa pioner d'aprenentatge universitari que combina l'art i la ciència. Es tractat de l' Art/Science Fusion, que es porta a terme a la Universitat de Califòrnia-Davis.

Les seues estratègies pedagògiques es basen en l'elaboració comunitària de grans murals de ceràmica pintada que il·lustren l'actuació d'insectes en plantes i ecosistemes determinats. Així, d'una manera visual i plàstica, l'estudiantat que participa en aquestes experiències demostra la comprensió dels conceptes i processos apresos plasmant-los en els murals i al mateix temps, es difonen a la societat. De fet, la major part de murals estan instal·lats al campus de la universitat californiana per poder ser visitats. Algun d'ells, com el Galeria de la Natura que presenta plantes resistents a la sequera al costat dels pol·linitzadors i altres insectes que són essencials per a l'èxit ecològic de les plantes, es va exhibir al Jardí Botànic de Washington DC.

A més de les experiències dels murals, amb ceràmica o pintats, el programa Art/Science Fusion també es serveix de l'estampació de tel·les o de combinar música i poesia per aprendre sobre ciència.

La conferència: Stirring the Fires of Creativity: Connecting Art and Science (Agitant els focs de la Creativitat: la connexió entre art i ciència) que comptarà amb servei de traducció, tindrà lloc dimecres 20, a les sis de la tarda, a la Sala Maria Rúbies de la Facultat de Ciències de l'Educació. La professora Ullman ha estat convidada pels departaments de Producció Vegetal i Ciència Forestal i d'Història de l'Art i Història Social de la Universitat de Lleida. Durant el segon trimestre del 2014 l'Institut de Ciències de l'Educació-Centre de Formació Contínua de la UdL oferirà un curs amb aquesta temàtica