29 de febrer de 2012
Descarregar pdf Estudiantat, professorat i PAS de la UdL, units en defensa de la Universitat pública
Més de mig miler de persones es concentren contra les retallades davant el Rectorat
Més de mig miler de persones s'han concentrat avui davant de l'edifici del Rectorat de la UdL contra les retallades que pateix la universitat pública convocats pels Comitès d'empresa del PAS (personal d'administració i serveis) i el PDI (personal docent i investigador) Laboral, les Juntes de PAS i PDI Funcionari, el Consell de l'Estudiantat, CCOO, UGT, SAC (Sindicat de l'Administració de Catalunya), APAS (Alternativa PAS), SEPC (Sindicat d'estudiants dels països catalans) i l'Assemblea d'Indignats de la UdL, en el marc de la "jornada de lluita a les universitats" que impulsava la Plataforma unitària en defensa de la Universitat Pública (PUDUP) a Catalunya.
"Defensem la UdL pública i de qualitat", "Prou retallades a la Universitat pública" han estat els lemes de les pancartes que encapçalaven la mobilització que ha aplegat professorat, personal d'administració i serveis i estudiantat de la UdL, així com alumnat de secundària i professorat no universitari, ja que la concentració també ha tingut el suport de la majoria dels sindicats de l'ensenyament públic no universitari de Catalunya: USTEC·STEs, CCOO, FETE-UGT, CGT i ANPE. Després de la lectura del manifest elaborat pels organismes convocants, s'ha iniciat una manifestació que ha recorregut diversos carrers de la ciutat i que ha aplegat més de 2.000 persones.
La jornada en defensa de la universitat pública ha començatt amb una assemblea al Rectorat on els representants del PAS, PDI, estudiantat i Assemblea d'Indignats de la UdL han explicat als més de 250 assistents les retallades que aplicarà el Govern a les universitats i les conseqüències que tindran no només per al personal de la universitat (baixada de sou i pèrdua de drets laborals) sinó també en l'activitat docent i investigadora (menys recursos per a docència i recerca, augment de nombre d'alumnat a les classes, menys professorat, etc.). Els representants han demanat més implicació dels equips rectorals i de les gerències en la defensa dels drets dels seus treballadors i de la universitat pública i han destacat la importància de celebració de jornades unitàries com la d'avui.
Quant a la vaga, que havia estat convocada a la UdL pel Comitè d'Empresa de PDI Laboral, el Consell de l'Estudiantat, SEPC i l'Assemblea d'Indignats, el seguiment ha estat reduït i l'activitat docent s'ha desenvolupat amb normalitat excepte casos puntuals, segons ha informat el rectorat.
Manifest unitari del 29-F
"La greu situació en la que viu la universitat pública catalana s'ha vist agreujada amb l'arribada de l'any 2012. D'una banda, la ferma voluntat del govern català de seguir endavant amb la seua política de retallades al sector públic del país es concreta amb els nous pressupostos ja pactats. D'altra, el canvi de govern de l'Estat, que ja ha començat a aplicar projectes de retallades de drets socials i laborals extremadament agressius i que pel cas de les universitats públiques es profunditzaran amb l'aprovació dels pressupostos estatals i la reforma universitària que pròximament es desenvoluparà. Res no ha canviat entre els que ens governen, ni tampoc entre els poders econòmics als que estem sotmesos.
En moltes ocasions ens hem esforçat en argumentar que les retallades pressupostàries que denunciem no són un pla d'austeritat inevitable fruit de l'escenari que ha deixat la crisi econòmica. Són una porta oberta a un canvi radical de model en l'educació superior a través de l'escanyament financer, plenament en consonància amb les directrius privatitzadores que estableix l'Estratègia Universitat 2015. Mantenim aquesta afirmació sense cap mena de dubte. El canvi de model que denunciem té i tindrà enormes conseqüències en el caràcter de l'activitat de la universitat, canviant la funció de la mateixa institució, i enormes repercussions per l'estudiantat, el PAS i el PDI.
El govern actual de la Generalitat està intentant imposar un model de governança per a les universitats públiques catalanes per augmentar el control del poder polític sobre el món universitari i retallar-ne la seua autonomia. El seu model consisteix, entre altres propostes, a reforçar les figures del president del Consell Social i el rector, reduir el Claustre a un òrgan consultiu, i eliminar els procediments actuals per escollir els degans. En definitiva, laminar les vies de participació dels diversos col·lectius en el govern de les universitats, per tal que l'autonomia universitària quedi reduïda a la mínima expressió. Últimament ja n'hem tingut una mostra d'aquesta política en la decisió de la Generalitat d'intervenir en els afers interns de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Com s'ha dit, davant les retallades del govern de la Generalitat i les amenaces constants al sistema educatiu públic, l'estudiantat no pot restar passiu. Recentment el ministre d'Educació anunciava la voluntat de modificar el sistema de beques establint com a criteri essencial el rendiment i deixant com a element residual la situació econòmica de l'estudiantat. Creiem que aquest fet és un greu atemptat contra la justícia social conseqüència i resultat de lluites que han dut a terme els i les que ens han precedit durant molt de temps. Nosaltres ens considerem els seus hereus i hereves, i per això no ho podem acceptar. D'altra banda, l'alumnat ha de fer front aquest curs a una pujada de gairebé el 8% dels preus públics de la Universitat (per exemple a la UdL s'ha augmentat la taxa d'aprenentatge de 70 euros, que no pagàvem altres anys). Entenem que aquestes retallades sumades als esforços econòmics que se'ns demanen l'únic que aconseguiran és menys qualitat de la docència, la investigació i els serveis.
El nostre país no se'n sortirà si retalla en coneixement! L'estudiantat és el futur, una inversió pel país! Que no ens retallin en la nostra educació, que no ens retallin el nostre futur perquè és el de tothom!
En aquests darrers dies el govern central i l'autonòmic han aprovat dos mesures que afectaran profundament la continuïtat d'una universitat pública i de qualitat. La primera és la reforma laboral imposada pel govern del PP que tindrà conseqüències nefastes per al personal laboral universitari, tant per al PAS com per al PDI. Augmentarà la precarietat d'aquests dos col·lectius i afectarà la qualitat de la docència i la investigació. No oblidem les propostes d'acomiadament de centenars de professors laborals de la UPC i també de l'Autònoma, els dirigents de les quals encara tindran les mans lliures per acomiadar personal. La segona es va produir el 22 d'aquest mes, en la reunió de la Mesa General d'Universitats, on els representants de la Generalitat a més de comunicar-nos l'aplicació de la retallada del 3%, ens exposaven detalladament les retallades que afectarien principalment al PAS, però també al PDI-L i en darrer terme al PDI-F, en funció dels articles de la Llei de Mesures aprovats per CiU i PP. Els resultats assolits després d'anys de lluites i negociacions desapareixerien en un instant perquè continuadament ens repetien que no eren mesures temporals sinó amb caràcter definitiu. Els representants de les universitats difícilment podien dissimular la seua satisfacció. La Generalitat els feia la feina bruta i ells es limitaven a complir la llei. Però no han enganyat ningú.
Ens consta que en altres comunitats autònomes els equips rectorals han fet front comú amb els sindicats, si més no per protestar per les retallades. Situació que a Catalunya no s'ha donat. Només en un darrer moment els rectors han fet públic un comunicat light. Els dirigents actuals de les universitats catalanes s'han distingit per la seua passivitat i la seua submissió i són, per tant, corresponsables de l'aplicació de les retallades al seu personal.
El passat mes de novembre la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública ja va cridar a la mobilització, sabent que aquella no seria precisament l'única acció que s'hauria de dur a terme per defensar el nostre sistema universitari. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, amb consciència del moment històric que estem vivint i com agrupació de tots els sectors que treballen en un projecte d'universitat pública, entén que l'única forma de fer front a aquesta situació és la mobilització contundent. Mobilització que ara per ara no té data de caducitat.
Totes i tots hem de treballar en defensa de la universitat pública! Per una universitat pública i de qualitat!".
"Defensem la UdL pública i de qualitat", "Prou retallades a la Universitat pública" han estat els lemes de les pancartes que encapçalaven la mobilització que ha aplegat professorat, personal d'administració i serveis i estudiantat de la UdL, així com alumnat de secundària i professorat no universitari, ja que la concentració també ha tingut el suport de la majoria dels sindicats de l'ensenyament públic no universitari de Catalunya: USTEC·STEs, CCOO, FETE-UGT, CGT i ANPE. Després de la lectura del manifest elaborat pels organismes convocants, s'ha iniciat una manifestació que ha recorregut diversos carrers de la ciutat i que ha aplegat més de 2.000 persones.
La jornada en defensa de la universitat pública ha començatt amb una assemblea al Rectorat on els representants del PAS, PDI, estudiantat i Assemblea d'Indignats de la UdL han explicat als més de 250 assistents les retallades que aplicarà el Govern a les universitats i les conseqüències que tindran no només per al personal de la universitat (baixada de sou i pèrdua de drets laborals) sinó també en l'activitat docent i investigadora (menys recursos per a docència i recerca, augment de nombre d'alumnat a les classes, menys professorat, etc.). Els representants han demanat més implicació dels equips rectorals i de les gerències en la defensa dels drets dels seus treballadors i de la universitat pública i han destacat la importància de celebració de jornades unitàries com la d'avui.
Quant a la vaga, que havia estat convocada a la UdL pel Comitè d'Empresa de PDI Laboral, el Consell de l'Estudiantat, SEPC i l'Assemblea d'Indignats, el seguiment ha estat reduït i l'activitat docent s'ha desenvolupat amb normalitat excepte casos puntuals, segons ha informat el rectorat.
Manifest unitari del 29-F
En moltes ocasions ens hem esforçat en argumentar que les retallades pressupostàries que denunciem no són un pla d'austeritat inevitable fruit de l'escenari que ha deixat la crisi econòmica. Són una porta oberta a un canvi radical de model en l'educació superior a través de l'escanyament financer, plenament en consonància amb les directrius privatitzadores que estableix l'Estratègia Universitat 2015. Mantenim aquesta afirmació sense cap mena de dubte. El canvi de model que denunciem té i tindrà enormes conseqüències en el caràcter de l'activitat de la universitat, canviant la funció de la mateixa institució, i enormes repercussions per l'estudiantat, el PAS i el PDI.
|
|
Com s'ha dit, davant les retallades del govern de la Generalitat i les amenaces constants al sistema educatiu públic, l'estudiantat no pot restar passiu. Recentment el ministre d'Educació anunciava la voluntat de modificar el sistema de beques establint com a criteri essencial el rendiment i deixant com a element residual la situació econòmica de l'estudiantat. Creiem que aquest fet és un greu atemptat contra la justícia social conseqüència i resultat de lluites que han dut a terme els i les que ens han precedit durant molt de temps. Nosaltres ens considerem els seus hereus i hereves, i per això no ho podem acceptar. D'altra banda, l'alumnat ha de fer front aquest curs a una pujada de gairebé el 8% dels preus públics de la Universitat (per exemple a la UdL s'ha augmentat la taxa d'aprenentatge de 70 euros, que no pagàvem altres anys). Entenem que aquestes retallades sumades als esforços econòmics que se'ns demanen l'únic que aconseguiran és menys qualitat de la docència, la investigació i els serveis.
El nostre país no se'n sortirà si retalla en coneixement! L'estudiantat és el futur, una inversió pel país! Que no ens retallin en la nostra educació, que no ens retallin el nostre futur perquè és el de tothom!
En aquests darrers dies el govern central i l'autonòmic han aprovat dos mesures que afectaran profundament la continuïtat d'una universitat pública i de qualitat. La primera és la reforma laboral imposada pel govern del PP que tindrà conseqüències nefastes per al personal laboral universitari, tant per al PAS com per al PDI. Augmentarà la precarietat d'aquests dos col·lectius i afectarà la qualitat de la docència i la investigació. No oblidem les propostes d'acomiadament de centenars de professors laborals de la UPC i també de l'Autònoma, els dirigents de les quals encara tindran les mans lliures per acomiadar personal. La segona es va produir el 22 d'aquest mes, en la reunió de la Mesa General d'Universitats, on els representants de la Generalitat a més de comunicar-nos l'aplicació de la retallada del 3%, ens exposaven detalladament les retallades que afectarien principalment al PAS, però també al PDI-L i en darrer terme al PDI-F, en funció dels articles de la Llei de Mesures aprovats per CiU i PP. Els resultats assolits després d'anys de lluites i negociacions desapareixerien en un instant perquè continuadament ens repetien que no eren mesures temporals sinó amb caràcter definitiu. Els representants de les universitats difícilment podien dissimular la seua satisfacció. La Generalitat els feia la feina bruta i ells es limitaven a complir la llei. Però no han enganyat ningú.
Ens consta que en altres comunitats autònomes els equips rectorals han fet front comú amb els sindicats, si més no per protestar per les retallades. Situació que a Catalunya no s'ha donat. Només en un darrer moment els rectors han fet públic un comunicat light. Els dirigents actuals de les universitats catalanes s'han distingit per la seua passivitat i la seua submissió i són, per tant, corresponsables de l'aplicació de les retallades al seu personal.
El passat mes de novembre la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública ja va cridar a la mobilització, sabent que aquella no seria precisament l'única acció que s'hauria de dur a terme per defensar el nostre sistema universitari. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, amb consciència del moment històric que estem vivint i com agrupació de tots els sectors que treballen en un projecte d'universitat pública, entén que l'única forma de fer front a aquesta situació és la mobilització contundent. Mobilització que ara per ara no té data de caducitat.
Totes i tots hem de treballar en defensa de la universitat pública! Per una universitat pública i de qualitat!".