29 d'octubre de 2010

Descarregar pdf

L'historiador Martínez Shaw lloa la projecció de la UdL
 
. El catedràtic de la UNED ha estat investit doctor honoris causa  
audio
La Universitat de Lleida ha investit aquest dijous doctor honoris causa un dels més destacats especialistes espanyols en el segle XVIII, l'historiador Carlos Martínez Shaw. El catedràtic de la UNED va lloar la gran projecció de la UdL i la va felicitar per la recent concessió del reconeixement com a Campus d'Excel·lència Internacional, en el marc del Projecte Iberus liderat per la Universitat de Saragossa i en el que també participen la Pública de Navarra i la Universitat de La Rioja.
 
Apadrinat pel catedràtic d'Història Moderna de la UdL, Roberto Fernández, Martínez Shaw va recordar la seua participació en ll'impuls de la gènesi de la Universitat de Lleida, al facilitar la creació de l'Estudi General el 1983, quan era vicerector d'Ordenació Acadèmica de la Universitat de Barcelona en l'època d'Antoni Badia Margarit.
 
Carlos Martínez Shaw és membre d'una renovada generació d'especialistes en l'època Moderna que va trobar els seus referents en figures com Jaume Vicens Vives o Pierre Vilar. Dedicat especialment a l'àmbit de l'economia marítima espanyola i el comerç colonial, ha fet d'assessor històric per a les pel·lícules 1492. La Conquesta del Paradís (Ridley Scott, 1992) i Juana la Loca (Vicente Aranda, 2001). També és membre numerari de la Reial Acadèmia de la Història des de 2007, així com integrant de la Reial Acadèmia Hispanoamericana de Cadis i de l'Acadèmia Nacional de la Història d'Argentina. Entre les distincions rebudes, destaquen la Creu de l'Ordre d'Alfons X el Savi al Mèrit Acadèmic (1968) i el premi Menéndez Pelayo de l'Institut d'Estudis Catalans (1986).
 
El nou doctor honoris causa de la UdL destaca el valor de la història com a ciència que, a partir de la investigació del passat, permet comprendre el present i incidir en el futur. En aquest sentit, Martínez Shaw lamenta que la història estigui "subvalorada" a l'ensenyament obligatori. "S'ensenya poc i malament", assegura el catedràtic de la UNED. "A la Universitat em trobo amb exàmens que no passarien per accedir al Batxillerat", lamenta aquest incansable promotor de la difussió històrica.

 

 

Més informació

Recull de les intervencions i lliçons pronunciades en l’acte d'investidura de Carlos Martínez Shaw

NOTÍCIES RELACIONADES

noticia 26 d'octubre de 2010
Un dels màxims especialistes en Història Moderna espanyola, nou doctor honoris causa de la UdL 

 

 

audio Escolta aquest text