8 d'abril de 2008

Descarregar pdf

La UdL acull un congrés internacional en Codesenvolupament


Presentació del I Congrés Internacional de Codesenvolupament. Universitat de Lleida
Presentació del Congrés al Rectorat
L'edifici del Rectorat acollirà del 16 al 19 d'abril propers el I Congrés Internacional sobre Codesenvolupament, organitzat pel Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural de la Universitat de Lleida, el Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, la Paeria, Creu Roja i la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida. En aquesta trobada hi participaran experts en migracions de França (Cristophe Daum, Michel Wieviorka), Dinamarca (Nina Nyberg), Egipte (Heba Nassar), Senegal (Papa Sow), així com de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol (Liliana Suárez, Joan Lacomba) per tal de reflexionar sobre l’abast i l'impacte dels projectes de codesenvolupament duts a terme en els països d’origen dels immigrants, així com en els països receptors d’immigració.

El congrés pretén, segons els seus organitzadors, crear un marc d'anàlisi i debat sobre l'abast del concepte codesenvolupament, un mot que cada cop pren més força en l'elaboració de les polítiques migratòries de la Unió Europea i en les polítiques de cooperació i desenvolupament d'àmbit local, autonòmic i estatal, però que al mateix temps continua essent imprecís i ambigu, en fluctuar entre la intencionalitat política i la seua utilitat com a veritable eina de desenvolupament. A més de reflexionar sobre aquest concepte des de diferents perspectives (econòmica, sociològica, de gènere...) s'abordaran els vincles existents entre migracions transnacionals i desenvolupament, així com les transformacions que els moviments migratoris produeixen en les societats receptores i emissores de població migrant.

La trobada, on s'hi han inscrit al voltant de 120 persones, també incidirà en les diferents polítiques i plans de cooperació que tenen present el codesenvolupament, com ara la taula rodona sobre polítiques públiques de codesenvolupament que tindrà lloc divendres, i on hi participaran representants de la Unió Europa, l' Agència Espanyola de Cooperació Internacional i l' Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament. Finalment, el Congrés també tindrà un espai per donar a conèixer alguns tallers en codesenvolupament realitzats a Lleida o Múrcia, entre d'altres. Quant a la part lúdica, esmentar el concert de cantautor Ismael Serrano, el proper dia 18.

La inauguració oficial del congrés tindrà lloc dimecres, a dos quarts de vuit de vespre, a la Sala d'actes del Rectorat de la Universitat de Lleida, a càrrec del rector de la UdL, Joan Viñas, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, el director de l'Agència Catalana de Cooperació, Andreu Felip, el vicepresident del Fons Català de Cooperació, Jordi Maltó, el president de Creu Roja Lleida, Mariano Gomà, i el president de la Coordinadora d'ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida, Francesc Pla. La xerrada inaugural, sobre migració i integració, anirà a càrrec de Michel Wieviorka, prestigiós sociòleg francès especialista en moviments socials, anàlisi del terrorisme, racisme i multiculturalisme, que actualment dirigeix el Centre d'Anàlisi i Intervenció Sociològica de l' École d'Hautes Études en Sciencies Sociales de Paris.

I Congrés Internacional de Codesenvolupament. Universitat de Lleida

MÉS INFORMACIÓ