Ajut per a un projecte de recerca sobre l'ELA

Mig milió d'euros de la convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut

Descarregar pdf
recerca salut Caixa
Els seleccionats amb el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antonio Vila Bertrán, i el president del Comitè Científic de la Fundació Luzón, Màrius Rubiralta / Foto: Fundació La Caixa
El projecte Desxifrar el paper de les alteracions del metabolisme cel·lular en el desenvolupament de l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), en el que participa el professor de la Universitat de Lleida (UdL) i investigador de l'IRBLleida Manel Portero, ha rebut un ajut de 500.000 euros de  la Fundació ”la Caixa” i la Fundação para a Ciência e a Tecnologia de Portugal. En la iniciativa, liderada pel Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas (CIB-CSIC), també prenen part l'Institut de Biomedicina de Sevilla i el Centre Singular d'Investigació en Medicina Molecular i Malalties Cròniques de la Universitat de Santiago de Compostel·la. S'ha de desenvolupar entre setembre de 2024 i desembre de 2027.
 
L'objectiu de la recerca és analitzar i monitorar les alteracions metabòliques que es produeixen en les membranes del reticle endoplasmàtic de les cèl·lules per conèixer quin paper exerceixen en l'aparició de l'ELA, una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motores i de la qual cada any es diagnostiquen entre 1,5 i 2 nous casos per cada 100.000 habitants a tot el món. Ho estudiaran tant en models animals com en cèl·lules humanes i en mostres de sang procedents de pacients amb ELA. L'equip pretén dilucidar quin paper tenen aquestes alteracions del funcionament de les membranes per trobar noves dianes terapèutiques potencials.
 
La convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut finança enguany amb un total de 25,3 milions d'euros 33 projectes de recerca bàsica, clínica o translacional d’excel·lència científica i d’impacte social en els àmbits d’estudi de les malalties cardiovasculars i les infeccions, en oncologia i en neurociències. A la convocatòria s'havien presentat 493 propostes.