Creen un premi per a treballs de fi de grau en memòria de Joan Julià-Muné

Convocat per l'Institut d'Estudis Catalans amb la UdL i l'Ajuntament de Bell-lloc

Descarregar pdf
premi joan sola
Les persones assistents a l'acte. FOTO: UdL
La delegació a Lleida de l'Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell i del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida (UdL), ha creat un premi en memòria de qui fou professor de la UdL, Joan Julià-Muné. Així ho ha anunciat avui, Ramon Sistac, delegat de l'IEC a Lleida, durant  l'acte de lliurament del 6è Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana Joan Solà -guardó promogut per Julià-Muné.
 
Al nou premi de l'IEC, també de periodicitat biennal, hi podran optar treballs de fi de grau (TFG) en l’àmbit de coneixement de la filologia catalana que, en aquesta primera edició, hagin estat presentats en qualsevol universitat durant els anys 2020 i 2021. Els TFG han de ser inèdits, no superar les 200 pàgines, estar redactats en català i incloure un resum en anglès. El guardó està dotat 1.000 euros.
 
Amb aquest premi, les institucions promotores volen homenatjar un dels impulsors dels estudis de Filologia catalana a Lleida i professor de la UdL durant 40 anys. Cap de l'antic departament de Filologia catalana i director del Laboratori de Fonètic 'Pere Barnils', Joan Julià-Muné va posar va posar en marxa l'Aula d'Estudis Xinesos, els cursos de llengua i cultura xinesa i la Càtedra d'Estudis Asiàtics de la UdL que dirigí. Premiat a títol pòstum amb un dels Premi Pompeu Fabra 2020, va obtenir també el Premi Carles Rahola d'Assaig (1984), el Premi multimèdia del Ministeri de Educació (2002) amb Imma Creus, i el Premi Prat de la Riba de l'Institut d’Estudis Catalans (2006).
 
El lliurament del Premi Joan Solà, promogut per l'Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell i el departament de Filologia catalana de la UdL, ha tingut lloc al Saló Víctor Siurana, amb aforament restringit, i ha comptat amb la presència de l'alcalde de Bell-lloc, Ramon Consola, el vicerector de Cultura i Extensió Universitària, Joan Busqueta i el secretari del departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, Jordi Suïls, a més d'Adelaida Martínez i Imma Creus, vídues de Joan Solà i Joan Julià-Munné respectivament.
 
La guanyadora del premi, la doctora en filologia catalana, Ares Llop Naya, ha enviat un vídeo, ja que actualment es troba treballant a la Universitat de Cambridge (Anglaterra). El seu estudi Perspectives diacròniques en la variació microsintàctica sincrònica. Reanàlisis i cicles en els sistemes negatius del català i d’altres varietats del contínuum romànic pirinenc, va ser premiat amb 10.000 euros, i ara ha estat publicat per Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida. El seus pares han llegit una carta d'agraïment de la professora lleidatana.
 
L'acte, on també s'ha anunciat la 7a convocatòria del Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana Joan Solà (corresponent al 2022), ha inclòs la videoconferència de la filòloga i lingüista, Gemma Rigau: Joan Solà i Joan Julià-Muné.


MÉS INFORMACIÓ:

La lleidatana Ares Llop guanya el 6è Premi Internacional Joan Solà