Dos treballs de final de grau d'Infermeria, en un hospital de Gàmbia

Amb un ajut del Consell Social, s'emmarquen en un projecte d'educació per la salut de la facultat

Descarregar pdf
gambia1
Les alumnes han estat a l'Hospital de Baja Luka FOTO:FIF
La Clara Ochoa i l'Ane Leizeaga, alumnes de cinquè curs de la doble titulació Grau en Infermeria i Grau en Fisioterapia de la Universitat de Lleida (UdL), han passat una setmana a Baja Luka (Gàmbia) per recollir in situ les dades que són el punt de partida dels seus respectius treballs de final de grau (TFG) d'Infermeria. L'estada de les dos estudiants a Baja Luka ha estat possible gràcies a un ajut de de 1.600 euros del Consell Social.
 
Ambdues repeteixen experiència en aquesta localitat africana, després que el passat estiu, amb una dotzena més d'estudiants, hi passessin quinze dies fent voluntariat de fisioteràpia en el marc d'un projecte de l'ONG Alpicat Solidari que compta amb el suport de la UdL. 
 
Els TFG, que s'estan duent a terme amb la metodologia ApS (aprenentatge i servei a la comunitat), s'emmarquen en un programa més ampli d'educació per a la salut que va iniciar l'estiu passat la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia (FIF) amb el Baja Kunda Health Center, l'hospital de referència de 45 localitats de l'entorn. El projecte pretén promocionar l'educació per a la salut maternal i infantil a la comunitat a través de les matrones tradicionals i desenvolupar un programa de pràctiques amb estudiantat d'infermeria.
 
Els treballs de la Clara i l'Anne, que es presentaran el proper mes de maig, proposaran activitats adreçades a dones embarassades i a infants de fins a un any d'aquesta comunitat, amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància d'un bon seguiment de la salut. Per això ja han recollit informació sobre l'hospital i s'han entrevistat amb diferents treballadores de la salut, mares del poble i llevadores tradicionals "perquè sigui el més realista possible i es pugui implementar el proper estiu".