'Els homes han d’assumir responsabilitats en el treball domèstic i les cures'

La declaració del Dia de les Dones reclama polítiques per contenir el feixisme i els moviments antigènere

Descarregar pdf
diadona2
Un moment de l'acte amb la professora de la UdL Rosa M. Soler / FOTO: UdL
"Davant les desigualtats, discriminacions i violències estructurals que pateixen les dones pel sol fet de ser dones, hi ha dos canvis imprescindibles i inajornables. En primer lloc, el paper actiu dels homes per identificar i rebutjar els estereotips, les actituds i els comportaments masclistes propis i dels seus entorns laborals, familiars o d’amistats que normalitzen i perpetuen la discriminació, el menysteniment, la cosificació o les violències envers les dones i que, al mateix temps, els imposen a ells mateixos una determinada manera de ser i de fer com a homes. Així mateix, els homes han d’assumir la responsabilitat que els pertoca en la sostenibilitat de la vida, i en el treball domèstic i de cures. El feminisme és per a tothom".
 
Així ho recull la Declaració institucional del 8 de març de 2022, Dia Internacional de les Dones 'Cap a una normalitat feminista' de la Generalitat de Catalunya, que avui han llegit membres de l'Associació Minerva dones en un acte que ha tingut lloc al Mercat del Pla.
 
Promogut per la delegació territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament, la Diputació, la Universitat de Lleida, el Consell comarcal del Segrià i la subdelegació del Govern de l'Estat, a l'acte hi han assistit representants de totes aquestes institucions a més dels cossos policials i la Guàrdia Civil. Per part de la UdL, la directora del Centre Dolors Piera, Ana Romero.
 
El text alerta que el patriarcat i la seua ideologia, el masclisme, continuen ben vius a la nostra societat. "El gènere, juntament amb altres eixos d’opressió, és encara avui un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques. A través de les relacions de poder de gènere, el patriarcat reprodueix quotidianament estereotips, rols socials i jerarquies d’estatus que coarten la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones".
 
És per això que el manifest conclou exigint que la plena garantia dels drets humans de les dones no pot esperar més. "El reclam històric de justícia, equitat i llibertat ha de fer-se realitat avui. Ho volem ara".
 
La declaració també reclama polítiques públiques per impulsar una veritable transformació feminista i canvis estructurals per enderrocar el patriarcat (com, per exemple, la redistribució del treball remunerat i noremunerat o la plena garantia del dret al propi cos). "Polítiques públiques que siguin un dic de contenció davant la presència creixent del feixisme i d’altres moviments antidrets i antigènere, tant a Catalunya com a escala global. El feminisme és llibertat".
 
L'acte celebrat un dia abans del Dia Internacional de les dones, ha inclòs una taula redona amb Montse Baró Vilà (presidenta d'Afrucat), Teresa Benet Balagueró (gerent de la Fundació privada Ilersis), i Rosa Maria Soler Tatché (catedràtica a la Universitat de Lleida i coordinadora de l'Àrea de neurociència de l’Institut de Recerca biomèdica de Lleida).
 

MÉS INFORMACIÓ: