La càrrega viral determina el pronòstic dels pacients de COVID-19 a la UCI

Segons una recerca amb participació de l'IRBLleida i la UdL, publicada a 'The Lancet Microbe'

Descarregar pdf
Yuri Samoilov
Imatge del SARS-CoV-2 / FOTO: Yuri Samilov (by CC BY 2.0)

Enllaç a la fotografia original

La càrrega viral al plasma sanguini determina l'evolució dels pacients amb COVID-19 que ingressen a una Unitat de Cures Intensives (UCI). Una recerca on ha participat personal investigador de l'IRBLleida i la Universitat de Lleida (UdL) assenyala que l'alliberament massiu d'àcid ribonucleic (ARN) i proteïnes del SARS-CoV-2 provoca una major resposta inflamatòria, incrementant la taxa de mortalitat i les complicacions greus, com ara la necessitat de ventilació mecànica invasiva. Els resultats d'aquest estudi, liderat per les àrees de Malalties Respiratòries (CIBERES) i Malalties Infeccioses (CIBERINFEC) del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER), els han publicat a la revista The Lancet Microbe
 
El projecte CIBERESUCICOVID ha comptat amb la col·laboració de més de 80 metges intensivistes i investigadors translacionals de 23 UCIs de tot l'Estat espanyol. Durant el primer any de pandèmia van fer el seguiment de 836 pacients crítics amb COVID-19. Un terç dels malalts presentava una ‘tempesta vírica’ caracteritzada per l'alliberament massiu d'ARN a la sang i la manca d'anticossos suficients contra la proteïna S del virus. Aquest grup ha registrat la major taxa de mortalitat, ja que la meitat va perdre la vida en els primers 90 dies des de l'ingrés. A més, el 94% va necessitar ventilació mecànica invasiva, el 41% va sofrir una fallada renal aguda i el 65% va desenvolupar infeccions secundàries.
 
La incapacitat d'alguns pacients, per la seua edat avançada o per la presència d'altres malalties com la diabetis, per a produir anticossos contra el virus és "la veritable causa primària de la COVID-19 greu", afirmen els investigadors. "La clau per a prevenir complicacions de la COVID-19 en pacients amb factors de risc radica en el control primerenc del virus, un principi fonamental que podria aplicar-se no sols a futures pandèmies causades per virus emergents, sinó també als virus responsables d'epidèmies estacionals", afirmen els responsables de la recerca.

Text: Unitat de Cultura Científica CIBER-ISCIII / Premsa UdL
 
MÉS INFORMACIÓ:

NOTÍCIA IRBLLEIDA