La 'turistificació' del Pirineu i la guerra d'Ucraïna, a la Universitat d'estiu
El curs sobre el cicle menstrual, estrenat l'any passat, repeteix en aquesta edició
Descarregar pdfEl creixement del sector turístic a les comarques de muntanya en detriment de l'agricultura i la ramaderia, així com el seu impacte en un context de canvi climàtic tant en el medi com en la vida quotidiana de la població local, és una de les novetats dels cursos que presenta enguany la Universitat d'Estiu de la Universitat de Lleida (UdL) que tindrà lloc del 26 de juny al 21 de juliol. Pirineu: turistificació i resistències rurals, se centrarà a analitzar els marcs polítics i discursius que promouen el turisme com a model de desenvolupament hegemònic, però també presentarà algunes de les alternatives sorgides des de les anomenades resistències rurals. La turistificació i la gentrificació a la Cerdanya, la precarització del treball femení en el turisme o la campanya contra els Jocs Olímpics, seran alguns dels temes que s'hi abordaran.
Aquest és un dels 4 cursos que tindran lloc a La Seu d'Urgell, una de les 12 localitats on s'impartiran cursos d'estiu. En total, se n'han programat 55 (13 d'ells virtuals), que es reparteixen entre Lleida (29), la Seu d’Urgell (4), Agramunt (1), Alcoletge (1), la Granadella i Torrebesses (1), el Pont de Suert (1), Soses (1), Balaguer (1), Os de Balaguer (1), Solsona (1), i un a Barcelona (1), organitzat conjuntament amb la resta d'universitats catalanes en el marc de la primera Universitat d'estiu del cooperativisme.
Altres novetats són el curs en línia Introducció a la pau i els conflictes armats, centrat en Ucraïna i l'Afganistan, que comptarà amb Christine Seifert, experta del think-tank d’estudis per la pau i conflictes més important Berghof Foundation (Berlín); Introducció als escacs, Pràctiques cos-ment per al nostre benestar, La ramaderia del futur: nous Paradigmes de Qualitat i Sostenibilitat, o el dedicat a l'ultimate frisbee, un nou esport en expansió als centres educatius pels valors que aporta i que es juga amb un disc volador, en equips mixtos, i sense àrbitre.
Pel que fa a cursos estrenats l'any passat i que repeteixen en aquesta edició, està dedicat al Cicle menstrual: eina d'autoconeixement i de transformació social, i el Cervell en joc: els jocs de taula des de la perspectiva neuroeducativa. També hi tornen cursos més veterans com la dotzena edició de Podem ser agents de canvi davant del maltractament i l'abús sexual infantil? Passem a l'acció!, el curs en línia Social media management. Comunicació i promoció efectiva a les xarxes socials, o el d'Art i territori, a Agramunt, que enguany se centra en el color vermell als paisatges de Ponent.
El programa de la Universitat d'Estiu inclou també una nova edició del Curs teoricopràctic d’arqueologia ibèrica (jaciment del Gebut, Soses), les jornades d’història medieval que anualment se celebren a Balaguer i al monestir de Les Avellanes, les activitats de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona, així com els cursos de Llengües a l’Estiu organitzats conjuntament amb l’Institut de Llengües. Aquest cop, als cursos de preparació dels exàmens del nivell B1 i B2 CLUC CertAcles d'anglès, el de francès i d'italià de nivell A1 i el de català C2, se suma el de portuguès de nivell A1.
Tot i que el gruix de la Universitat d'Estiu es concentra entre el 26 de juny i el 21 de juliol, el primer curs, L'art i la tècnica de la pedra seca: teoria i pràctica, tindrà lloc del 3 a l'11 de juny a la Granadella i Torrebesses, mentre que el darrer, centrat en el monestir de Santa Maria de Lavaix i el seu entorn, es farà al Pont de Suert el primer cap de setmana de setembre.
Quant al període per fer les inscripcions als cursos, que s'han de fer per correu electrònic, estarà obert des del 17 de maig fins a la data d'inici de cada curs. En les 30 edicions de la Universitat d'estiu realitzades fins ara, s'han dut 866 cursos on s'hi han matriculat 16.894 persones. L'any passat, als 31 cursos duts a terme, hi va haver 718 persones inscrites.
MÉS INFORMACIÓ:
Web de la Universitat d'Estiu